NOTO 22.05.2007 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Witam,Mam taki pomysł aby metalowy płot (1,5 m) obsadzić różą pnącą.Płot jest od strony drogi (wewnętrzna droga osiedlowa). Zastanawiam się czy nie będzie to utrapienie dla mnie i sąsiadów (głównie dzieci) w związku z ... kolcami tej rośliny. Może sam pomysł jest zły bo komuś można w ten sposób zrobić krzywdę zupełnie nieświadomie. NA tej drodze często bawią się dzieci .. gry w piłkę i jazdy rowerem. Jakie są Wasze opinie i doświadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 23.05.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Hmm pomysl galanty ale jak beda dzieciaki u Ciebie graly w pile to na bank znajdzie sie jakas ofiara co sie pokaleczy i wtedy bedzie placz i wrzask ich rodzicow... ale chyba nie po wywaliles tyle kasy w metalowy plot zeby go teraz nie eksponowac... moze trzeba bylo zainwestowac w zwykla siatke... tez zarosnie rozami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.10.2007 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Róża posadzona ... przy siatce z tyłu ogrodu. Czy w tym roku bedą jakieś oznaki że się przyjęła ? Coś wyrośnie czy dopiero na wiosnę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 02.10.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Na wiosnę będą nabrzmiewały pączki, ale tnij ją dopiero w kwietniu, po przymrozkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 04.10.2007 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Czyli w tym roku jeszcze nie będzie żadnego znaku że się przyjęła i rośnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.10.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Będzie, ale pod ziemią. Wbrew pozorom rośliny w zimi intensywnie żyją ale tylko pod powierzchnią - wytwarzają nowe korzonki, piją, jedzą, a pozostałe do zamarznięcia gruntu tygodnie, są dla nich bardzo potrzebne, własnie do podziemnej adaptacji. Jeśli zima nadejdzie późno, a temperatury będą dodoatnie, to może zdarzyć się tak, że pączki liściowe nabrzmieją, ale...podobno zima ma być w tym roku szybka i okrutnie mroźna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.10.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Skąd ta prognoza? Słyszałerm że długa, łagodna i mokra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 04.10.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Prognoza pana Zalewskiego (w Działkowcu): zima szybka ze śniegiem i śniegiem z deszczem, mroźna, potem ciepły grudzień, a potem normalna zima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.10.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 za taką przepowiednię do stóp bym Ci padła Mirku, hihihihihihi ale górale gadają, że coś tam już przedwcześnie odleciało, więc spodziewamy się takiej zimy jak ta, 2 lata temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.10.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Taaa, góralom odleciało a Indianie trzeci rok chrust znoszą..Kaczki jakoś, cholera, nie odlatują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.10.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 "Mroźna zima będzie krótka Fani mroźnej i śnieżnej zimy nie będą mieli w tym sezonie wielu powodów do radości. Biała pani królować zacznie dopiero w styczniu, by już po trzech tygodniach odejść w siną dal - twierdzi "Super Express"...." http://wiadomosci.wp.pl/kat,9916,wid,8641289,prasaWiadomosc.html?ticaid=1494e a kaczki? faktycznie, nawet dziś pływają po rzekach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.10.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ze dwie by mogły odlecieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.10.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Się robi ! http://images28.fotosik.pl/95/5d7ce183abfaaa52.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 15.10.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Haniu powiedz co ja mam zrobic z rozami, jutro przyjezdzaja nowe od p. Choduna a ja chcialam zrobic cale przemeblowanie, pomieszac je z tymi co mam (znaczy stare poprzesadzac) tyle ze one jeszcze kwitna jak glupie? Te co przyjda poczata maja "kopane" korzenie - wiec chyba musze je wsadzic a te moje jak wykopac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 15.10.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Kochanie, pewnie możesz spokojnie przesadzać jeśli zima u Was jeszcze nie nadeszła. Róze muszą mieć choć miesiąc-dwa, by zdjążyć odtworzyć uszkodzone przy wykopywaniu korzenie. Może przeprowadzkę lepiej zrobić im wiosną, nim ruszy wegetacja? Wtedy przesadzając skrócisz korzenie i łodygi ( zwłaszcza te które przemarzną), a nowe byś tylko zadołowała w ogrodzie do wiosny? Piszę może, może, bo u nas było już -7C, kałuże ścięte lodem i...wszystkie liściaste "bezwłose". Nawet rh były zwinięte w rulony, a bergenie jak sparzona kapusta Zima u nas idzie. Teraz -4C, więc nie odważyłabym się niczego wykopywać. Całuski-h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 16.06.2008 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Róża wydała mi już 4 piękne kwiaty. Jeden już przekwita, jak trzeba go obcinać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 17.06.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Jeśli to szlachetna, to tnij przed pierwszą gałązką z pięcioma listkami. Za parę tygodni wyrośnie stamtąd nowa gałązka z pąkiem kwiatowym. Warto też zasilić ją łyżką np. Plantafoski lub nawozu do pomidorów, by dac jeść przed kolejnym kwitnieniem. http://images25.fotosik.pl/230/d94b856f71478a69.jpg Jeśli to róża naturalna, Raz kwitnąca, to możesz jej pozwolić zawiązać owoce i zostawić przekwitły owocek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 26.06.2008 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Obciąłem według propozycji. Dzieki Czekam teraz na kolejne kwiaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts