Andrzej_D 22.05.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Co z robactwem obficie żerującym na wszytkim co się tylko da zjeść?W drewnie (grab) zakupionym niedawno do kominka, a które sobie schnie na słońcu zagnieździły się tzw "kowaliki" (nie znam łacińskiej nazwy), które uprzejmie sobie ryją pod korą tunele i na końcu takiego tunelu zamieszkuje sobie zazwyczaj 1 larwa.Muszę dodać że drewno nie było kupione z robactwem bo na to jestm uczulony jako że właśnie w ten sposób można sobie wprowadzić dodatkowych lokatorów. Robactwo należy do grupy latających i biegających po szczapach, ożywiając się znacznie przed wieczorem nadlatując z różnych kierunków - być może specyficzny zapach grabu je wabi.Czy ktoś z szanownych Forumowiczów spotkał się z podobnym problemem, a jeśli tak to czym i w jaki sposób potraktował to biegająco-latające towarzystwo? - wiem że temat jest trudny bo po np zgazowaniu drewna zawsze mogą przylcieć nowe....Być może ktoś zna skuteczne środki odstraszająco - tłukące to towarzystwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 22.05.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Kowaliki są nieszkodliwe. Co Ci szkodzi, że sobie ryją w szczapach do spalenia? Niech sobie poryją, i tak to spalisz. Chyba nie trzymasz tych drewieniek gdzieś w domu obok drewnianych mebli bądź elementów konstrukcji domu? Nie lej niepotrzebnej chemii, spróbuj polubić kowale, ładne są. Nie zrobią Ci żadnej szkody. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 22.05.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Chyba niewiele mogę ci doradzić, może nie przejmuj się tak,są jeszcze gorsze rzeczy-szarańcza,pędraki itp. Ja chciałam napisać o czymś innym-tak fajnie napisałeś o tych robakach ,że aż popłakałam się ze śmiechu.Masz talent-nie zaprzepaść tego, pisz co ci przyjdzie do głowy, zbieraj, a kiedyś wydrukuj.Będę z niecierpliwością czekać na pierwsze wydanie. I wcale nie żartuję. Najbardziej podobało mi się: "Robactwo należy do grupy latających i biegających po szczapach, ożywiając się znacznie przed wieczorem nadlatując z różnych kierunków - być może specyficzny zapach grabu je wabi. " "Czy ktoś z szanownych Forumowiczów spotkał się z podobnym problemem, a jeśli tak to czym i w jaki sposób potraktował to biegająco-latające towarzystwo? - wiem że temat jest trudny bo po np zgazowaniu drewna zawsze mogą przylcieć nowe.... " "Być może ktoś zna skuteczne środki odstraszająco - tłukące to towarzystwo." W zasadzie wszystko nadaje się do zacytowania. Bardzo mi się podoba styl. Mam nadzieję,że się nie gniewasz, ale ja mam może takie dziwne poczucie humoru i może dlatego tak mi to wpadło w oko. Jakby co ,to przepraszam. Anna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 22.05.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Co z robactwem obficie żerującym na wszytkim co się tylko da zjeść? W drewnie (grab) zakupionym niedawno do kominka, a które sobie schnie na słońcu zagnieździły się tzw "kowaliki" (nie znam łacińskiej nazwy), które uprzejmie sobie ryją pod korą tunele i na końcu takiego tunelu zamieszkuje sobie zazwyczaj 1 larwa. Na grabie to zazwyczaj występuje ogłodek grabowiec i jest kornikiem. Może pomyliły Ci się nazwy kowalik z kornikiem. Ogłodek jest szkodnikiem wtórnym. Tym zasiedlonym drewnem się nie przejmuj. Daruj sobie gazowanie i tam takie inne czynności. Kowaliki (omomiłki) nie są szkodnikami grabu, praktycznie nie są uznawane za szkodniki w ogóle. W maju aktualnie się roją i spotykane są powszechnie. Osobiście bardzo je lubię to takie miły akcent ekosystemu. A może te Twoje kowaliki są inne, to może jakieś zdjątko i zdiagnozujemy Tak wygląda omomiłek. - http://www.strykowski.net/owady/Omomilek_wiejski_-_fotki_2087.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts