TS147 22.05.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Witam, Mam pytanie jak daleko od frontu działki i wjazdu na nią radzicie usytuować dom? Moja działka jest dosyć długa, bo około 95m, dom będzie miał 19m długości, ogród będzie z tyłu domu. Pytanie ile optymalnie metrów odsunąć dom od wjazdu - tak, żeby z jednej strony nie było ciasno jak ktoś przyjedzie i postawi samochód przed garażem, ale i żeby z drugiej strony nie stracić za dużo miejsca z przodu domu. Myślę wstępnie o 12-14m. Czy tyle wystarczy czy może jest nawet za dużo? Pozdrawiam,TShttp://img136.imageshack.us/img136/576/sytuacjapq9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 22.05.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 A co napisano w WZ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert11 22.05.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Generalnie powinno się sytuować dom na działce zgodnie z wytycznymi zawartymi w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Jeżeli jednak nie ma tam wzmianki o odległościach czy wymaganej lini zabudowy to wydaje mi się, że można dowolnie (ale zgodnie z prawem budowlanym ) Nasz domek odsunęliśmy od drogi na 12 metrów z tym, że ogrodzenie od frontu będzie też cofnięte i na gotowo pomiędzy domem a ogrodzeniem zostanie około 10 metrów. Na dzień dzisiejszy wydaje mi się, że taka odległość jest o.k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 22.05.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 No i pozostaje pytanie jaki podjazd chcecie mieć. Prosty czy "zakręt" czyli ile miejsca ma być na dojazdy przeznaczone. Najlepiej potestować z samochodem i pojeżdzić przy ustwionych pachołkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 22.05.2007 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 W WZ mamy tylko ograniczenie, że linia zabudowy nie może być bliżej niż 6m od frontu działki. Co do podjazdu to chcemy zrobić albo zwykły psosty, albo z jednym bardzo małym "niby zakrętem": I.... I.... ---- .... I .... I Pzdr,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 22.05.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Pamiętaj też, że jeśli masz ziemię klasy (o ile pamiętam) III lub wyższej, będziesz musiał odrolnić kawałek ziemi wraz z dojazdem. A za darmo jest tylko 500m^2, więc jak dom wysuniesz 50m od granicy to już będziesz musiał płacić ekstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 22.05.2007 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 U mnie na szczescie grunt to klasa IVb . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 22.05.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Pamiętaj też, że jeśli masz ziemię klasy (o ile pamiętam) III lub wyższej, będziesz musiał odrolnić kawałek ziemi wraz z dojazdem. A za darmo jest tylko 500m^2, więc jak dom wysuniesz 50m od granicy to już będziesz musiał płacić ekstra Dojazd można zrobić wąski lub częściowo utwardzony (z zielonym w środku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 22.05.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Ja mam 10 m, też mam długą działkę.10m w pełni wystarczy na zrobienie parkingu przy domu, i małego ogródka z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artek681 04.06.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Pozdrawiam U mnie w warunkach zabudowy narzucono mi linię zabudowy 8 mterów. Wystarczy na pole manewrowe i parking na terenie posesji. Mam działkę, której długość wynosi 37 metrów i na część ogrodową pozostanie 11 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 04.06.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 U mnie na szczescie grunt to klasa IVb . Ja na szczęście mam tą samą klasę, chociaż Gmina robiłą drogę dojazdową więc "poprosili" o sprzedaż 1m na całej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 04.06.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Witam, Mam pytanie jak daleko od frontu działki i wjazdu na nią radzicie usytuować dom? Moja działka jest dosyć długa, bo około 95m, dom będzie miał 19m długości, ogród będzie z tyłu domu. Pytanie ile optymalnie metrów odsunąć dom od wjazdu - tak, żeby z jednej strony nie było ciasno jak ktoś przyjedzie i postawi samochód przed garażem, ale i żeby z drugiej strony nie stracić za dużo miejsca z przodu domu. Myślę wstępnie o 12-14m. Czy tyle wystarczy czy może jest nawet za dużo? Pozdrawiam, TS http://img136.imageshack.us/img136/576/sytuacjapq9.jpg Witam, Ja mam działkę 46x46m i zrobiłem 10m od frontu ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 04.06.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Zależy od otoczenia i drogi przed domem .Czasami warto mieć więcej ogrodu za domem . A poza tym im dalej od drogi tym więcej do odśnieżania zimą i o tym też warto pamiętać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 04.06.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Ja mam działeczkę długą na 150m,a dom odsunęliśmy od ogrodzenia 13,5m i tym samym 17,4 od pasa drogowego. Szkoda mi było działki na podjazdy, tym bardziej że droga niezbyt ruchliwa. To zalezy tez jakie masz pomieszczenia od strony drogi, ja mam pom. gospod. łazienkę i naszą sypialnię, ale w nocy nic nie jeździ więc problemu hałasu nie ma. Między domem a ogrodzeniem zmieszcze jeszcze garaż i plac manewrowy, może straczy nawet pola na manewry samochodowe mojej żony - ale to się okaże w praniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lena31 05.06.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Ja mam 30 m od pasa drogowego. W mojej okolicy prawie wszystkie sa na takiej odległości. Sasiedni dom stoi 12 m od drogi i wygląda to dziwnie. Ale to naprawdę zależy od otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 05.06.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 nasza dzialka ma dlugosc 90m, dom - 11mdroga jeszcze nieutwardzona z praktycznie nieistniejacym ruchem samochodowymodsunelismy sie na 22m, trzeba pokonac nieduzy spadek na wjezdzie, roznica wysokosci pomiedzy poziomem drogi a dzialki to ok 80cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts