Adar 22.05.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Mój majster robi tak na fundamenty (z bloczków) klej na to styropian potem nie wiem (ale tu chyba było ok) a na koniec będzie folia kubełkowa ale tymi wypustami do środka czyli w stronę fundamentu. No i moje wątpliwości (po przeczytaniu kilku wątków na różnych etapach stawiania domu) czy na mur nie powinien iść dyserbit, a jak tak to dlaczego? i jak nie to też dlaczego??oraz czy ta folia kubełkowa nie powinna być tymi wypustakmi do zewnątrz?? no i oczywiście też dlaczego tak a nie inaczej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petr_151 22.05.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 U mnie foli kubelkowej nie ma, na styropian jest klej z wtopiona siatka , zaciagniete klejem i pomalowana dysperbitem czesc znajdujaca sie pod ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 22.05.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 bloczkidysperbit (to jest ilozolacja przeciwwodna!!)styropian (najlepiej esktrudowany, niekoniecznie klejony do sciany)folia kubelkowa kubelkiem do srodka (folia ta zabezpieczenia styropian mechanicznie przed uszkodzeniami, a kubeli od srodka tworza szczeline do odprowadzania wilgoci) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.05.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 a od kiedy dysperbit to izolacja przeciwwodna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper 22.05.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 a od kiedy dysperbit to izolacja przeciwwodna? A jaka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 22.05.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 ^^ pewnie zaraz sie dowiem, ze nie przeciwwodna, ale przeciwwilgociowa itp... uwielbiam te dyskuscje na temat terminologii --> dysperbit jest masa bitumiczna, ktora ma nieprzepszczac wody Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 22.05.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 pewnie zaraz sie dowiem, ze nie przeciwwodna, ale przeciwwilgociowa itp... uwielbiam te dyskuscje na temat terminologii --> dysperbit jest masa bitumiczna, ktora ma nieprzepszczac wody Swoje wiesz! Ale producent wie również swoje: DYSPERBIT Do renowacji i konserwacji pokryć dachowych wyłącznie z pap asfaltowych, wykonywania pokryć dachowych bezosnowowych na podkładzie jednej warstwy papy. http://www.izolbet.com.pl/products.php?cid=8&sid=2&pid=44 A ten wątek jest akurat o fundamentach. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 22.05.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 ja mam: dysperbit - styropian na klej - zatopiona siatka - folia kubełkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 22.05.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Swoje wiesz! Ale producent wie również swoje: DYSPERBIT Do renowacji i konserwacji pokryć dachowych wyłącznie z pap asfaltowych, wykonywania pokryć dachowych bezosnowowych na podkładzie jednej warstwy papy. http://www.izolbet.com.pl/products.php?cid=8&sid=2&pid=44 A ten wątek jest akurat o fundamentach. . kurde, rece opadaja czlowiek chce pomoc, a tu tacy specjalisci otworza googla i sie wymadrzaja to wpisze sobie w tego googla Dysperbit DN i wtedy podagadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.05.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 kurde, rece opadaja czlowiek chce pomoc, a tu tacy specjalisci otworza googla i sie wymadrzaja to wpisze sobie w tego googla Dysperbit DN i wtedy podagadamy Dysperbit DN Dyspersyjna masa bitumiczno-kauczukowa Zastosowanie: Renowacja i konserwacja pokryć dachowych, wykonywanie bezspoinowych pokryć dachowych zbrojonych tkaninami technicznymi, wykonywanie podposadzkowych izolacji przeciwwilgociowych piwnic, łaźni, tarasów itp. Służy również do zabezpieczania przed wilgocią podziemnych części budowli, tj. ław, fundamentów, itp. zrób zdjęcie jak Ci wity opadają i wklej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 22.05.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 ^^ ale znaczy co? ze niby mam racje czy nie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 22.05.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 ale znaczy co? ze niby mam racje czy nie? Czy tylko po to włączasz się do dyskusji, aby mieć rację? Rację, czyli własne zdanie, ma każdy dyskutant. Tu chodzi o to, że czym innym jest woda ściekajaca po dachu, a czym innym woda napierająca hydrostatycznie. Skupmy się na fundamentach skoro o nich mowa. Jakoko zadośćuczynienie temu wątkowi, spróbuj odpowiedzieć - po dogłębnej analizie własnych doświadczeń i bez googli - na ponizsze pytanie: Czy istnieje zagrożenie ze strony składników Dysperbit na własności styropianu? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 22.05.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 ale o co ci chodzi?? pytanie bylo o kolejnosc warstw - podalem jaka jest u mnie (byla w projekcie, zatwierdzona przez kierbuda) dysperbit styka sie ze styrodurem --> nie wiem jakie jest jego dzialanie na styrodur dysperbit stosuje sie do fundamentow (DN!!) "Służy również do zabezpieczania przed wilgocią podziemnych części budowli, tj. ław, fundamentów, itp." jak uwazasz ze tak jest zle, to napisz jak ma byc, a nie pisz prowokujacych postow Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.05.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 jak uwazasz ze tak jest zle, to napisz jak ma byc, a nie pisz prowokujacych postow kogo masz na myśli? bo nie wiem czy mam coś pisać, chociaż się boję jestem słabym specjalistą od googli ale pozwól zadać pytanie a kierbud w googlach znaleziony? 37°C trochę nadinterpretacja z tym parciem hydrostatycznym, bo chyba nie o to tu chodzi, ale warte zauważenia dla specyficznych warunków gruntowych a co do folii kubełkowej - moim zdaniem (niestety nie podpartym spostrzeżeniami z googli ) jest zbędnym wydatkiem no i dysperbit to był tu klejem dla styroduru, a przy okazji izolacją (strach pisać, ale co tam ) przeciwwilgociową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 22.05.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Barbossa, jest akurat zupelnie inaczej 1) nie do ciebie pije, tylko do 37 C 2) kierbud jest jednoczesnie konstruktorem mojego budynku i jest rzeczywistym kierbudem (nie z tych co to biora kase za podpis) 3) kubelek niezbedny moim zdaniem do wentylacji i odciagniecia wody skraplajacej sie na styrodurze 4) dysperbit jest kladziony na zimno i nie ma zadnego zwiazku z ociepleniem (styrodur byl kladziony kilka dni pozniej, na okladke, bez kleju), chociaz jest dostepna masa o podobnych wlasciwosciach, ktora jedoczesnie sluzy do przyklejania styroduru Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 23.05.2007 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 no to teraz zacytuję rozumowanie mojego majstara, otórz, na ławach jest połozona papa więc nie będzie ciągnąć wody od spodu na to murowany funadament i co do ocieplenia to na bloczkach dyserbitu nie - bo nie będzie ciągnąć wody dzięki papie, na to klej, styropian na to siatka w czymś tam zatopiona i na to dyserbit - żeby nie ciągnęło wody i na to folia kubełkowa, kubełkami na zewnątrz, żeby jak przysypiemy piachem, "kubełki" nie wgniotły sie w styropian i nie zniszczyły izolacji z dysperbitu. I co wy na to ?? Niby ma sens. Co do foli to nasz kierbud powiedział że na tym gruncie to zabezpieczenia na 150% bo i tak w piachu się budujemy (niedaleko jest żwirownia) a i grunt badany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.05.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 co utwierdza w przekonaniu, że ten pomysł z kubełkami to do kubełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 23.05.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 na to folia kubełkowa, kubełkami na zewnątrz, żeby jak przysypiemy piachem, "kubełki" nie wgniotły sie w styropian i nie zniszczyły izolacji z dysperbitu. Było na forum kilka zdjęć z izolacją zniszczoną przez folię zakładaną kubełkami do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornado17 16.06.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Było na forum kilka zdjęć z izolacją zniszczoną przez folię zakładaną kubełkami do środka A można prosić o namiary na te strony, bo wszyscy dają kubełek do środka żeby wilgoć odciągać ze styropianu. I jeszcze jedno, może się orientujecie: Scianę fundamentową maluję 2 razy dysperbitem, na to sturodur, na to a) folia kubełkowa czy b) zaprawa i siatka na styropian (co wg. mojego kier. bud ma odizolować styrodur od związków chemicznych w ziemii które jniszczą po pewnym czasie styrodur) a dopiero potem folia kubełkowa??? Na mój gust to sama folia bez siatki i kleju odizoluje ziemię od styroduru. A czy malujecie ścianę fundamentową dysperitem od środka (niektórzy twierdzą, że od środka też poddciąga wilgoć i trzeba malować). A dysperbit (dysperbent itd, różne nazwy handlowe) chyba nie jest elastyczną masą? Bo jeśli tak, to w teorii powinno się malować po ok. min. 3 miesiącach od wybudowania ściany fundamentowej, bo inaczej osiadając popęka izolacja z dysperbitu i nie będzie izolować od wody. A zaczynam w przyszłym tyg. i mam takie dylematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 17.06.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Kurde a ja dałem na fundamenty folię z kubełkami obustronnymi, wewnątrz i na zewnątrz. Mój majster budowlany powiedział że to hit sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts