Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
  • 4 weeks później...

My oddalismy projekt do adaptacji architektowi.Archon przysłakl tylko zgode na zmiany.

zero problemow.

zmiany:

-wydluzenie domu o pol metra

-dostawak garazu

-likwidacja okien i przez to zmiana wykonczenia nad lukarna

pozdr

W Warszawie, a z tego co wiem nie tylko , projekty zagospodarowania dzialki sa wyceniane ok. 700-1000 zl.

Taniej nie da rady znaleźć.Nawet technik z Pruszkowa zazyczyl sobie 800 zł.Architekt z Łodzi 800 zł.

Dlatego mysle, ze razem z poprawkami (kazda kosztuje 200-300 zl) plus garaz (projekt typowy garazu kosztuje 600 zl)

To mysle, ze jest OK.

:smile:

Zastanawia mnie kosztorys jaki podaje Archon na swojej stronie. Czy moglibyscie powiedziec co sadzicie o projekcie nad ktorym sie zastanawiam? To "pod orzechem2" - (http://www.archon.com.pl/orzech/index.html)- roznica taka ze dodany garaz 1-stanowiskowy. Wedlug Archonu - koszt ~168 tys. Ciekawi mnie jaka moze byc roznica jesli dach bedzie kryty blachodachowka (a nie blachowka ceramiczna) i sciany beda z betonu komorkowego (a nie Porotherm). Jak sadzicie?

Serdecznie pozdrawiam

Zgadzam się z poprzednią wypowiedzią,że na cenę wpływają różne czynniki m.in.region.Ja na Śląsku za projekt zagospodarowania terenu+projektgarażu +wprowadzenie do projektu okien połaciowych +załatwienie wszystkich formalności związanych z pozwoleniem na budowę czyli energetyka i spółka wodna,złożenie projektu w Wydziale Architektury zapłaciłam 800 zł.

• 3 months później...
  • 3 weeks później...

Dom już stoi w stanie surowym i mogę coś powiedzieć o projekcie.O niektórych sprawach już wspominałam przy okazji innych wątków, ale chcialabym tutaj je zebrać.

-Błędy w projekcie-w opisie wysokosci parapetów

-Okna w jednej elewacji na różnych poziomach

-Zakrzywione przewody kominowe (majster "wyprostował")

-Nadmierna ilość płatew

-Nieuprzejmy sposób przyjmowania uwag przez autora ("co to za błędy-ten co buduje powinien się zorientować") Ok, racja, zorientował sie,ale w kuchni mam okna na roznej wysokości, bo jak by zrobił na jednej, to by elewacja "tańczyła"-wszystko na różnych poziomach. Poza tym, jak się coś robi źle (nawet drobną rzecz, co akurat w projekcie jest istotne)należy to uznać i naprawić błąd, żeby następni mieli już dobry projekt, a nie wmawiać, że nic się nie stało. Jest to wg mnie nieprofesjonalne. Przed zakupem projektu państwo rozmawiali "inaczej".

Dlatego przestrzegam wszystkim-sprawdźcie wszystkie szczegóły.

czy ktoś jeszcze zbudował dom z archonu?

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...