Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Ja mam projekt "na górce". Troszkę mnie przeraziliscie tymi krzywiznami, ale bynajmniej trzeba będzie mieć oczy szeroko otwarte ( i portfele). I to jest naprawdę mało profesjonalne, by autor robiący błędy jeszcze kręcił noskiem!!!

Ale poza tym mój projekt wydaje się być ok.

Witaj Opalko. Racja, Prymulki były. To ja właśnie kiedyś o nie pytałem. Byłem wtedy na etapie wyboru projektu. Niestety nie natrafiłem na nikogo kto by je budował. Teraz czekam na wiosnę i start. Garaż dostawiłem do ściany, na której jest łazienka na parterze (zlikwidowałem w niej okno). Nad garażem wyszedł wiec dość duży taras - wyjście z pokoju i łazienki.

Opalko, całkiem fajny ten w zawilcach. Też go brałem pod uwagę. Teraz jeszcze bardziej mi się podoba. Ale cóż...

Jeżeli chodzi o prymulki, to fakt, zmieniłem ganek. Tzn powiekszyłem trochę. Jakoś tak śmiesznie wyglądał.

Na jakim etapie budowy jesteś? Jak się ogólnie Archon buduje?

Jesteśmy na etapie stanu surowego.Czeka pokryty papą na wiosnę. :smile:

Co do zastrzeżeń to wymieniłam je wyżej, to właściwie wszystkie jakie mieliśmy póki co.

Jesteśmy zadowoleni z efektu-wyszedł wcale nie mały domek.Pokoje na górze-do życia :wink: Wiadomo, mógłby być trochę obszerniejsze, ale taki był nasz wybór jeśli idzie o metraż.Myślę, że starczy :wink:

Póki co, nie jest źle.Sufit dość nisko.Trochę mnie to okno w klatce schdowej przeraża, ale może po wykończeniu będzie to jakoś wyglądać. Na pewno pięknie oświtela klatkę i piętro a także daje niezłe pole do popisu jeśli chodzi o aranżację. Tylko weny brak. :sad:

Jak chcesz zobaczyć zdjęcia-daj znać, prześlę. :smile:

Pozdrawiam.

• 1 month później...

Witam Cie Darku ja buduje dom z projektów gotowych firmy Archon (MALWY),dach raczej należy do skomplikowanych jak większość projektów tej pracowni .Musisz również uważać na pomieszczenia gospodarcze (są kiepsko zaprojektowane)oraz!!! na wentylacje u mnie np. część kanałów wentylacyjnych szła w poziomie.Po adaptacji wszystko jest ok .Dach jest trudny ale b.ładny to wielka zaleta naszego domu

• 2 weeks później...

Czesc

Ciechanka: do pewnego momentu bylismy z zona zdecydowani co do kupna projektu "Pod orzechem II" (tego z garazem). Po przeanalizowaniu kosztow jednak odpuscilismy na rzecz projektu Archipelagu "Manuela". Zycze powodzenia w budowie - proponuje poszukaj troche glebiej w archiwalnych watkach, kiedys troszke sie mowilo o tym projekcie na forum.

Pozdrawiam

Adamski

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
"Dom w nasturcjach" - spośród 1000 ( lub więcej )projektów jakie zobaczyłem tylko ten odpowiadał mi od pierwszego wejrzenia, rzadko bowiem się zdarza aby w jednym poziomie znajdowało się tyle pomieszczeń i tak dobrze ustawionych. Obecnie jestem na etapie stanu surowego zamkniętego z ociepleniem. Koszty budowy to 60% tego co firma Archon podaje i prace wykonywane są przez ekipę z którą konsultuję, którą sprawdzam ( Ja tylko pomalowałem deskę do której mocowana będzie rynna wokół budynku ). Nie oszczędzam na jakości materiałów, i jak na razie jestem zadowolony. Co do ceny projektu to cena jest taka jaka jest. Dom kosztuje wg. Archon prawie 400tys. zł a wy mówicie, że gdyby projekt kosztował 200 lub 300 zł taniej to by się lepiej sprzedawał. Dom buduję koło Bydgoszczy i okazuje się, że 150 metrów wcześniej jest budowany ten sam dom. To mnie cieszy bo to oznacza, że ten dom podoba się również innym.

Mnie również interesuje dom w fiołkach. Mam tylko zastrzeżenia co do pomieszczenia gospodarczego. Wydaje mi sie ciut za małe aby wygodnie zmieścić kotłownię i na przykład pralkę. NIestety nie widzę łatwego sposobu powiększenia tego pomieszczenia. Zastanawiam sie tez nad zmiana konstrukcji schodów i wykorzystaniem miejsca pod schodami na schowek.

Marcin S

Niestety, nie znalazłem wiele na temat domu w Fiołkach. Właściwie tylko jedną wiadomość. Ciekaw jestem jednak zdania innych Forumowiczów na temat pomieszczeń gospodarczych w projektach Archonu. Co nieco było na ten temant w którymś z ostatnich numerów Muratora. Mnie ciekawią przede wszystkim opinie osób,które wybudowały domy mające podobnej wielkości pomieszczenie gospodarcze - kotłownię.

Maricn S.

Marcinie w naszym projekcie Dom pod orzechem pomieszczenie gospodarcze nie jest duże (7,4 m2)- choć mam nadzieję, że uda mi się umieścić tam pralkę. Poza tym postanowilismy zrobić spiżarenkę właśnie pod schodami. Co prawda bardzo mi się podobają ażurowe schody ale użyteczność zwyciężyła.