Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeszcze nie budujemy, ale juz wybraliśmy projekt: zdecydowalismy się na "Dom nad strumykiem" z Archonu+, wg nas b.funkcjonalny i na miarę naszych potrzeb...i mozliwości :wink:

Wiele osób buduje na podstawie projektów gotowych Archonu i innych biur projektowych. Czy w gotowych projektach i dokumentacji jest dużo błędów? Jakie braki pojawiają się najczęściej?

Podzielcie się doświadczeniem!

koks

• Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie ma projektów bez błędów - nawet w indywidualnych .

kwestia tylko w reakcji na ich usuwanie i tempo ich porawiania, czesto sa to błędy przypadkowe typu źle policzona stl na zbrojenia, czy też więźba, gorzej jesli sa to błędy konstukcyjne.

macie projekt - weźcie do biura ze soba budowlańca co umie czytac projekty - porówna przekroje z poszczególnymi rysunkami od fundamentówprze stropy i dach przeleci i powie Wam czy wiekszość jest dobrze a szczegóły i tak wyjda wpraniu

• 4 months później...

Fajnie, Czy na pewno Dom w winorośli 2? Jeśli tak to napisz czy zrobiłeś jakieś zmiany w projekcie i czy będziesz budował z porothermu. Jak myślisz ile będzie kosztował Cię stan surowy zamknięty?

Ps: Projekt jest super, akurat na moje potrzeby. Mile widziane wszelkie uwagi. Powodzenia!

AxLe ja buduje DOM W WINOROSLI(nie 2) ale te projekty nie wiele sie róznia.Moge ci powiedziec ze rezygnuje z jednego okna w kuchni . Drzwi z jadalni na taras chce zastapic oknem takim jak w wykuszu.Buduje z SILKI.Oceniam,ze stan surowy zamkniety wyniesie mnie ok120tys.Twój dom jest troche mniejszy wiec koszt to chyba jakies 20-30tys mniej.Co o tym myslisz?Jak to wychodzi wedlug twoich obliczen.POZDROWIENIA

e 2000 Twój projekt jest dla mnie za duży ( chociaż również piękny), koszty oceniasz raczej realnie. Dziwi mnie tylko ta zmiana z wyjściem na zadaszony taras, szkoda rezygnować z kontaktu z naturą, np. podczas deszczowych dni. Życzę dużo wytrwałości i szczęścia w budowie. :D

Ps: Mile widziane wszelkie spostrzeżenia w czasie budowy na temat projektu.

Witam wszystkich "Archonowców"

Właśnie odebrałem pozwolenie na budowę "Domu w Kaliach".

Projekt zakupiony w firmie AKAMI w W-wie (przedstawiciel Achonu w W-wie). Zrobili też zmiany w projekcie (powiększenie garażu do 2-stanowisk, zmiany okien, drzwi, ścianek działowych) - koszt 500 zł.

Plan zagospodarowania działki - 700 zł

Uwaga sprawdzajcie czy wszędzie jest pieczątka i podpis architekta robiącego adaptację, u mnie w jednym egzemplarzu nie było podpisu i pieczątki (musiałem czekać na dowiezienie jednego egzemplarza). Znalazłem błędy na rysunkach adaptacji (np. brak poprawionych wymiarów). Obsługa miła, ale mało własnej inicjatywy czy doradztwa.

Kontakty z centralą Archonu w Myślenicach pozytywne.

Przed odbiorem zaadaptowanego projektu trzeba dokładnie sprawdzić wszystkie rysunki.

Jacek

• 2 weeks później...
Buduję dom Archona "w gaju" - właśnie mi go ocieplają. Z chęcią podzielę się swoimi uwagami. Pozdrawiam

Ten projekt takze biore pod uwage. Ciesze sie ze znalazlem kogos z doswiadczeniem. Mozna wiedziec, czy koszty "pod klucz" ok. 400kzl tego domu podane przez Archon sa zblizone do rzeczywistych? Domyslam sie, ze juz mieszkasz wygodnie w tym domku. Pozrowienia.