Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Radzę jak najszybciej skontaktować się z biurem archona- telefonicznie lub drogą elektroniczną. Ja ze swoim projektem nie miałam żadnych problemów(nie mam lustrzanego odbicia), ale w razie jakichkolwiek wątpliwości zwracam się tam i zawsze otrzymuję bardzo szybką i konkretną odpowiedź.

• Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Wlasnie dzwinilem do Archonu niestety tylko czesc architektoniczna jest w odbiciu lustrzanym i jak Pani powiedziała "Nie praktykuja przekazywania pozostalej czesci dokumentacji w odbiciu lustrzanym, a klienci sie nie skarza", wiec kazdy kto kupuje projekt w odbiciu lustrzanym musi liczyc sie z takim utrudnieniem. W mojej opinii jest to lekie naciaganie, a projekt taki niepelnowartosciowy w porownaniu z nie odbitym tym bardzie ze na ich stronie internetowej nie ma slowa ze reszta bedzie nieodbita.

zobaczymy ile bedzie mnie to kosztowalo przy adaptacji???

pozdrawiam

Czy ktos kupowal projekt z Archonu w obiciu lustrzanym, i czy wszystkim Archon dostarcza tylko dokumentacje tylko czescio odbita???

A jak urzad potraktuje przy wydawaniu pozwolenia taka niespujna dokumentacje? Macie jakies doswiadczenia?

Ja kupowałam lustrzane odbicie i rzeczywiście tylko część jest odbita. U mnie jest jeszcze gorzej, bo mój projekt Dom w Groszku 2 jest przerobionym Groszkiem 1 (ma dobudowany garaż), a rysunki konstrukcyjne są z Groszku 1. Nawet okna, te które są w Groszku 1 a w Groszku 2 ich nie ma (bo jest garaż) są zostawione na rysunku stropu (oczywiście nadproża a nie okna). Niby domy się niczym nie różnią, ale Groszek 2 ma w części architektonicznej na przekrojach strop 1 cm wyżej niż Groszek 1, a w części konstrukcyjnej właśnie tak jak w Groszku 1.

Natomiast jeśli chodzi o pozwolenie, to nie miałam żadnych problemów. Oni raczej sprawdzają, czy na każdej stronie jest stempelek architekta adaptującego, bo to on bierze na siebie odpowiedzialność, jeśli pojawiają się nieścisłości ( tak mi się przynajmniej wydaje) .

Mam pytanie do formułowiczów , krórzy kupowali projektu z Archon przez internet:czy wystarczy zamówić sam projekt i dostane wszystkie potrzebne dokumenty.Konkretnie chodzi mi o zgode architekta na dokonanie zmian,a może jest jeszcze coś o co warto zapytać przed kupnem projektu.

marzena i jacek

Mam pytanie do formułowiczów , krórzy kupowali projektu z Archon przez internet:czy wystarczy zamówić sam projekt i dostane wszystkie potrzebne dokumenty.Konkretnie chodzi mi o zgode architekta na dokonanie zmian,a może jest jeszcze coś o co warto zapytać przed kupnem projektu.

marzena i jacek

my kupiliśmy projekt przez internet i od razu poprosiliśmy o zgodę na zmianę wymiarów oraz materiału do budowy, otrzymaliśmy to pismo razem z projektem. Oprócz tego nasza p. architekt ma wysłać im plik z rysunkami z adaptacji projektu, żeby się na tym podbili.

marzena i jacek

Wraz z projektem otrzymasz zgodę na następujące zmiany:

- odbicie lustrzane

- zmiana materiałów i rodzajów elementów konstrukcyjnych (np. stropów)

- drobne zmiany elementów niekonstrukcyjnych układu wewnętrznego (drzwi, ścianki działowe)

- rodzaje pokryć dachowych

Na inne zmiany musisz poprosić o zgodę. Ja zadzwoniłam, powiedziałam, że chcę poszerzyć garaż, poprzesuwać przewody wentylacyjne, zmienić wielkość kilku okien itd. Pani wszystko spisała i przysłała zgodę. Nie ma z tym najmniejszego problemu. Aha, prosiła tylko żeby dom pozostał ładny.

marzena i jacek

Wraz z projektem otrzymasz zgodę na następujące zmiany:

- odbicie lustrzane

- zmiana materiałów i rodzajów elementów konstrukcyjnych (np. stropów)

- drobne zmiany elementów niekonstrukcyjnych układu wewnętrznego (drzwi, ścianki działowe)

- rodzaje pokryć dachowych

Na inne zmiany musisz poprosić o zgodę. Ja zadzwoniłam, powiedziałam, że chcę poszerzyć garaż, poprzesuwać przewody wentylacyjne, zmienić wielkość kilku okien itd. Pani wszystko spisała i przysłała zgodę. Nie ma z tym najmniejszego problemu. Aha, prosiła tylko żeby dom pozostał ładny.

W naszym przypadku też tak było. Wysyłaliśmy na bieżąco prośby o zmiany i w odpowiedzi pocztą przysyłali niebawem zgody. Miłą, sprawną i profesjonalną obsługę mają w tym biurze na standardzie!!!POLECAM GORĄCO!!!

Alunek

Piękny ten wasz rozmaryn! :p :p :p Nie widzieliśmy tego projektu bo od razu założyliśmy ,że nasz ma mieć użytkowe poddasze , ale wasz jest naprawde ładny :p :p

marzena i jacek

Dziękujemy Bardzo :oops: !

W pierwotnej wersji naszego projektu rzeczywiście poddasze jest nieużytkowe, ale .... ale potrzebowaliśmy jeszcze jednego pokoju i część poddasza zostanie przez nas zaadaptowana, jako użytkowa. Pragnę jednak zaznaczyć, że ścianka kolankowa ani kąt nachylenia dachu nie zostały zmienione. Jaki będzie efekt końcowy, będzie można przekonać się jeszcze w tym roku.Mam przynajmniej taką nadzieję :D Dom w rozmarynie - w naszym przypadku, to milość od pierwszego spojrzenia!

Chciałam powiedzieć ,że właśnie zamówiłam projekt w tej pracowni .Niesamowita reakcja!!! :o Pani z Archon oddzwoniła do mnie dosłownie pół godziny po tym jak wysłałam meila z zamówieniem :lol: :lol:

Wszystko dokładnie wytłumaczyła i dokładnie odpowiadała na pytania.

Naprawde bardzo miły kontakt :D

marzena i jacek

Ja również bardzo sobie chwalę współpracę z archonem. Zawsze bardzo szybko reagują na moje maile i odpowiadają konkretnie i rzeczowo na moje pytania i wątpliwości. Projekt otrzymałam 3 dni po złożeniu zamówiena, podobnie było ze zgodą na zmainy w projekcie, którą otrzymałam bezpłatnie. Na moją prośbę szybciutko zaprojektowano ogrzewanie kominkowe i wentylację mechaniczną. Oby z wszystkimi współpraca układała się tak dobrze, to budowa domu byłaby przyjemnością.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

e2000 napisal

,

ja mam stan surowy zamknięty "domu w winorośli" .Koszta podane przez Archon dotyczą Iv kwartału 2004r ale bez vat-u .Na dzien dzisiejszy mogę powiedzieć,że moje koszta są dokładnie takie jak podaje Archon ale z vat-em,czyli trochę zaoszczędziłam.

PROSZĘ O WIĘCEJ TAKICH OPTYMISTYCZNYCH WIADOMOŚCI

Ja buduję Dom w Koniczynce.

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m43c271f379b97

Na temat kosztow jeszcze nic nie wiem, bo dopiero zaczynam, ale muszę się zmieścić w sumie, jaką zakłada Archon.

Czy taki kosztorys będzie naprawdę pomocny? Warto go kupić?

AAgnieszka

Co Cię powstrzymuje przed kupnem? Odpowiedz sobie, co ci nie pasuje w tym projekcie, jeśli coś ważnego - szukaj dalej, ale jak drobiazgi - kupuj.

Ja szukałam ponad pol roku - kupiłam zupelnie inny, niż mial byc na początku, ale teraz uważam, że bede zadowolona.

Buduję DOM W KONICZYNCE - oczywiście Archon.

Moje uwagi - kontakt z Myslenicami bardziej niż w porządku, natomiast projekt ma nietypowe okna, a tego nie mogłam sprawdzić bez kupienia projektu. Niektore okna sa chyba tylko po to, zeby elewacja ladnie wyglądała, funkcjonalność pomieszczeń była na 2 planie - np mały pokoj na parterze ma boczne okienko 70 cm (usuwam je), tak samo w kuchni.

Poza tym, nie mam uwag. Oczywiście oprocz tego, ze DOM W KONICZYNCE jest super :wink: