Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam niestety spore wątpliwości, kuchnia za mała hol w przy wejściu do kuchni wąski, no i schody... :evil: w projektach archon większość schodów jest zakręcona a ja chce by były wygodne - dwubiegowe.

Justa co myślisz o moim drugim projekcie z archi-projekt http://www.archi-projekt.com.pl APS-148, łazienke dolną przeniosłabym do garderoby i poszerzyła hol i jadalnie, no i przy schodach trzeba coś pokombinować bo właża na ścianę... :-?

• Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Radzę dokładnie przegladnąc projekt, chyba że się poprawili, bardzo niechlujne, pełno błedów, złe zwymiarowania itp. Niech weżmie go po lupe osoba, która robi Ci adaptacje. Potem mniej nerwów na budowie. A kierownik budowy i wykonawca tez.

Z pewnoscią się porawili ...jak oddawalam moj projekt do adaptacji to p.architekt mowiła poznej ,ze bardzo dobrze zrobiony projekt :wink:

Co do kontaktow z archonem...to musze powiedziec ,ze są super..naprawdę rzeczowi i szybcy w odpowiedziach.Wspołpraca z nimi to sama przyjemnośc :D

• 1 month później...
A propos projektu w odbiciu lustrzanym. My właśnie mieliśmy pierwszy problem. Wykonawca sie pomylił i postawił odwrotnie komin z wentylacją w salonie. Niestety ma to znacznie wbrew pozorom. Dobrze że jestem upierdliwa w tych tematach i sie zorientowałam, nie od razu oczywiście, ale nie za późno. :-?

• 3 weeks później...
Witam wszystkich miłosników kwiatowych domków Archon.

Po długich negocjacjach zdecydowałam sie na dom w lawendzie. Szczerze mówiąc od razu mi sie spodobał ;))

Czy ktos z Was buduje domek wg tego projektu?

Czesc zdecydowlaismy sie na ten dom w tym roku. Jak Twoja budowa? :D

muci napisał:

Czesc AAgnieszka,

zobacz ten watek.

Dom Ani i Marcina - zdjęcia salonu...

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=18514&highlight=ania

Ich schody sa jak te w projekcie dom w porzeckach.. Wedlug mnie wygladaja przepieknie..

Też to zauważyłam i odezwałam sie na nich w tej kwestii, ale schody spróbuję umieścić w miejscu obecnej spiżarki poszerzyć dom o pół metra by zmieściły się dwubiegowe. A góre przerobię całkiem...[/b]

witaj misiak!. Mnie też podoba się ten dom, ale ja muszę czekać na WZ, to już prawie cztery miesiące. Na razie to marzenie, może się zrealizuje. Jestem zainteresowana :kąt dachu 35 st. bez garażu, 3 pokoje na dole + poddasze w późniejszym czasie do zamieszkania. Niestety za daleko do Poznania. Życzę powodzenia.

zastanawialem sie nad 3 projektami

winorośli 2

pod jarząbem 2

dom w aksamitkach

udalo mi sie zobaczyc winorlosl 2 na zywo - stwierdzam ze wystarczy ladny domek i juz w 99 % jestem zdecydowany

pod jarzabem malo ludzi sie buduje i za duzo bledow ma sam projekt

-komin zamiast w kotlowni jest w grarazu, schody na gore sa w salonie, salon-jadalnia i kuchnia to prawie jedna bryla - goscie beda glapili sie co robimy w kuchni (ogolnie malo przytulnie salon i stol jadalni) i haos na gorze beznadziejne ustwione pomieszczenia - wiec juz odpadl

Glowny konkurent winorosli to dom w aksamitkach

jedyna wada co mi bardzo nie pasuje do dzialki to wyjscie na taras z prawie przodu domu bo tak jest tez ladny

w aksamitach i winorosli chce zlikwidowac lukarny- to mi sie nie podoba i podnosi koszty - przeciez mam na dole taras to po co mi balkonik z ktorego nigdy nie bede korzystal

mam dylemat i jeszcze sie wacham - i tak pewnie bedzie az do moment zakupu projektu ;)

moze wiecie gdzie mozna zobaczyc na zywo dom w aksamitakch ??

• 3 weeks później...
No wreszcie mam WZ, ale radość trwała krótko. Projektantka, która rysowała załącznik graficzny do wniosku o WZ, podała szerokość elewacji frontowej 9m, a ja potrzebuję 14,5m. Zwróciłam jej uwagę przy składaniu wniosku, powiedziała "zobaczymy co napiszą". No i klaps. Napisałam pismo z prośbą o zmianę WZ z 9m na ok.15m. Czekam. Z inną osobą, która będzie adaptować projekt do działki mam uzgodnione, że 800zł + cena projektu bez zmian. Mój dom to będzie dom pod jarząbem , kąt dachu 35 st. bez garażu. Pozdr. :)

• 3 weeks później...

Witam wszystkich, od niedawna jesteśmy z mężem posiadaczami pięknej działeczki i planujemy wiosną '07 ruszyć z budową. Teraz trwa zabawa z wyborem projektu. Z całego mnóstwa ofert różnych pracowni projektowych najbardziej przypadła nam do gustu estetyka projektów właśnie z Archonu. Tu w zasadzie nie ma domków - potworków. Niestety żaden z projektów nie jest dla nas tym idealnym. Podoba nam się 6 projektów ale do każdego mamy jakieś zastrzeżenia, i tak:

- dom w rododendronach 2 - właściwie wszystko pasuje, ładny, idealny dla nas układ pomieszczeń, ale ciut za mały o jakieś 10 m. kw.

- dom w żurawinie 2 - przepiękna elewacja frontowa, ale trochę za małe pokoje na poddaszu, brak gabinetu na parterze i brak dużego tarasu na tyłach domu

- dom w aksamitkach 2 - urzeka nas zaproponowana przez archon kolorystyka domku ale jakoś nie mogę się przekonać do tych kolumienek przed wejściem

- dom we fiołkach 3 - brak gabinetu na parterze

- dom pod lasem 2 - prawie idealny jeśli chodzi o układ w środku ale jakiś taki "ślepy", chyba po prostu za małe okna

- i w końcu dom w nenufarach 2 - cudowny ale niestety ciut za duży, i to ciut to jakieś 20 m.kw. więc wcale nie takie ciut

Stanęło na tym, że pokażemy znajomemu architektowi jakiego typu domek jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny nam się podoba, po przecież wszystkie w/w domki są w podobnym stylu, opowiemy co i gdzie ma być w środku i niech facet kombinuje :D .

Z żoną zdecydowaliśmy się na nowość Archonu - projekt "Dom w Morelach". Wprowadzamy jednak kilka zmian: poszerzony o 1m garaż, nad garażem będzie duży pokój kąpielowy, zamiast łazienki na piętrze pomieszczenie typu pralnia, suszarnia, schowek. Wysuwamy również do przodu o 0,5m ścianę frontową ponieważ wiatrołap szerokości 1,3m jest stanowczo za mały.

Projekt już zakupiony - trwa adaptacja :D

Z budową ruszamy na wiosnę '07 w Głogoczowie koło Krakowa.