Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A może ktoś wybudował lub buduje dom pod lasem 2? Chciałam się przekonać czy te okna, które wydają mi się w katalogu za małe w rzeczywistości też sprawiają wrażenie takiej "ślepej ściany". Poza tymi nieszczęsnymi oknami w zasadzie wszystko inne podoba mi się w tym domu. Na forum Archonu nie znalazłam nikogo kto kupiłby ten projekt. A tak nawiasem mówiąc to forum Archonu rzeczywiście niemrawe

Zastanawiam sie nad zmiana projektu. Obecnie mam Emanuele II pracowni Domus i po burzliwej dyskusji z zona rozwazamy "Dom w nagietgach 2" Archona, nieco zmodyfikowana wersje "Domu w nagietkach". Zauwazylem, ze pare osob na forum buduje lub juz wybudowalo "Dom w nagietkach" i prosilbym ich o opinie. Martwi mnie troche maly wiatrolap, cos 2,3m2. Inne projekty maja znacznie wieksze. Mysle, ze zaleta tego projektu jest mozliwosc mieszkania w nim dwu pokolen. Na dole znajduje sie ladnie wydzielona sypialnia z lazienka, w sam raz dla starszych rodzicow. Moze tez sluzyc jako pokoj goscinny na dluzszy czas. Na gorze zas podobaja mi sie garderoby w przestronnych pokojach oraz dwie lazienki, w tym jedna laczona z sypialna gospodarzy. Wielki pokoj nad garazem mozna tez wykorzystac jako silownie lub suszarnia. Prosze o jakies uwagi krytyczne.

Witam sympatyków projektów z Archona. Wpadam tu dziś tylko na chwilkę przed snem, aby pochwalić się swoim wyborem, ale od dziś będę zaglądał częściej. Projekt który zamierzam zrealizować to Dom w peoniach. Oto link do projektu:

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3f02b2c44f7ac

Tutaj natomiast link do dyskusji o projekcie na tym forum:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=28407&highlight=

Zdzisławie: Tani to ten domek na pewno nie będzie, to oczywiste :-) Ja też dostrzegam zalety, które wymieniłeś, przy czym zastanawiałbym się nad uzyskaniem większego komfortu - choćby poprzez powiększenie łazienki gospodaży. Dla takiego fana werand jak ja także ta mała weranda byłaby niewystarczająca. Faktycznie też wiatrołap nie imponuje wielkością, jest wręcz nieproporcjonalnie mały w stosunku do gabarytów domu.

Annja: faktycznie archonowcy są mało aktywni, ale z drugiej strony niewiele projektów na tym forum cieszy się znaczną popularnoścą - np. Manuela, Andromeda, Dom w prymulkach. Mój Dom w peoniach np. nie należy do zbyt popularnych, zarówno jako projekt jak i jako wątek. Moze z czasem to sie zmieni? :-)

suwalek/;

twój dom w peoniach rzeczywiście ładny taki z "duszą" trochę zakopiański, ładnie wyglądałby właśnie na górzystym terenie. Ja się już odkochałam w moich dwóch ulubionych projektach archonu. No cóż kobieta zmienną jest :wink:

"Odkryłam" APS-y pracowni Archi projekt i zakochałam się na nowo :D

Projekt będzie jednak indywidualny bo dużo chciałabym zmienić w środku i zrobić garaż dwustanowiskowy, a przy tych wszystkich zmianach które wymyśliliśmy z mężem to adaptacja + projekt gotowy będzie nas kosztował tyle co indywidualny. Mamy dobrego architekta za 6 tys. - projekt ze wszystkimi przyłączami. Projekt będzie na bazie APS 96 - vide mój nowy emblemat.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w realizacji swoich budowlanych planów

witam wszystkich Archonowców

dużo tych kwiatków na naszej rabacie, a ja szukam domu w miłkach

wydaje nam się, że układ pomieszczeń domu w miłkach będzie dla nas ok, ale i tak musielibyśmy dokonać kilku zmian (zgodnie z warunkami zabudowy dach musi być dwuspadowy z kątem nachylenia min. 40 stopni), dlatego jeśli ktoś z Was zamierza budować, buduje lub wybudował "Dom w miłkach" to proszę piszcie

suwalek: Ladny ten twoj dom, no i werandy masz po obu stronach, na kazda pgode.

Dwa tygodnie temu moj faworyt "Dom w nagietkach 2" kosztowal "pod klucz" 1500 zl/m2 pc, razem 426 tys.(mam wydruk!). Dzisiaj patrze a tam juz jest 477 tys. a dom ten sam :evil: . Roznica niemala i troche mnie to podlamalo. Mam tylko nadzieje, ze ten koszt jest liczony wg aktualnych cen.

• 2 weeks później...

witam

Ja buduję dom W KONICZYNCE ( Archonu oczywiście). Obecnie mam pokryty folią, dachówka będzie za 2 tygonie (mam nadzieję).

Jak na razie jestem zadowolona, wydaje mi się że będzie ładny i funkcjonalny,. Na swoich 133 m pow. uzytkowej ma chyba wszystko.

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m43c271f379b97

pozdrawiam

• 3 weeks później...

witam

mam pytanie dotyczące kosztorysów wykonanych przez archon. Jak one mają się do rzeczywistych kosztów. Są zanizone, zawyżone...Widzę, ze wiele osób buduje projekt z archonu, więc zapewne orientację macie:)

Bo ja jestem na etapie przekonywania męża. Oj ciężki to punkt, ciężki ;)

witam

mam pytanie dotyczące kosztorysów wykonanych przez archon. Jak one mają się do rzeczywistych kosztów. Są zanizone, zawyżone...Widzę, ze wiele osób buduje projekt z archonu, więc zapewne orientację macie:)

Bo ja jestem na etapie przekonywania męża. Oj ciężki to punkt, ciężki ;)

Według mnie archon w przypadku większości projektów zaniża koszty i to dość znacznie (chociaż zdażają się domy, głównie parterowe, które mają ten kosztorys mniej więcej zgodny z rzeczywistością).

Nie wiem czym to jest spowodowane. ale pewnie wychodzą z tego założenia ,że tańsze w budowie domy lepiej się sprzedają.

Witam

Też zaczynam budowę domu w/g projektu Archonu.

Wykonawcy któremu dałem do wyceny projekt zrobił kosztorys który był 10% wyższy od kosztorysu Archonu.

Przeglądając kosztorysy na ich stronie warto zwrócić uwagę na podaną datę wykonania kosztorysu. Niektóre są np z III kw 2004, więc obecne koszty mogą być -strzelam- nawet 50% wyższe

Ja buduje dom z pracowni Dobredomy i stwierdzam, że ich kosztorys jest również poważnie zaniżony. W calej wycenie kosztów nie ma mowy o deskach, o zbrojeniach!, o potężnej liczbie dodatków jak piasek, koszty "papierkowe", poza tym wszystkie materiały liczą w ilości tylko takiej jaka jest potrzebna do danej czynnosci. Zazwyczaj kupujesz całą wywrotke piasku, zwiru a nie np. 1,56m3. U nas w Tarnowie ceny stali zmieniły sie od 2060zł/tona w maju do 2770/t we wrzesniu. Wez tez takie poprawki. Ogolnie kosztorys jest zaniżony lekko o 30-40%.

• 4 weeks później...