marjucha 22.05.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Może ktoś z Was się orientuje jak to jest z teren który leży między działką a drogą.Do kogo należy utrzymanie tegoż w czystości i do kogo należy np. koszenie trawy?Droga prowadzi do kilku domów i jest drogą utwardzoną płytami typa Jumba, więc jest to co najwyżej droga gminna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 22.05.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Nie wiem kto ma obowiązek utrzymania tego terenu w odpowiednim stanie, ale ja koszę i sprzątam sam, bo gdybym czekał na gminę to bym już dawno utonął w śmieciach i trawie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 22.05.2007 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Nie wiem kto ma obowiązek utrzymania tego terenu w odpowiednim stanie, ale ja koszę i sprzątam sam, bo gdybym czekał na gminę to bym już dawno utonął w śmieciach i trawie. Pozdrawiam Też tak robię i nie licze, że ktoś to za mnie zrobi, ale szukam odpowiedzi, bo wkurza mnie jak to mnie straszy straża miejską (w tym roku kosiłem już trzy razy, ale jak ktoś szuka dziury w całym...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 22.05.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 A zajrzyjcie w swoje mapki to się dowiecie czyje to jest. Jeżeli pas drogowy to zmartwienie zarządcy drogi - jeśli przeszkadza i wygląda nieestetycznie to można sobie wykosić. Na pewno za to nie ukarzą - ale też i nie zapłacą . Jak dobrze pójdzie to przejadą raz do roku kosiarą z traktora i to wszystko. A jeśli teren jest twój - to nie ma zlituj. Jak się trafią nadgorliwi to i mandatem ukarzą. U mnie rów i pobocze są wydzielone od 30 lat jako odrębna działka, pewnie pod ewentualne wykupienie. Ale czekaj tatka latka, póki co jest moje no i musi wyglądać... jakoś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.05.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Ja też zbieram śmieci i koszę trawę. Na szczęście "pobocze" jest wąskie, ok. metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 22.05.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 A ja mam do utrzymania w czystosci pobocze drogi gminnej i droge dojazdowa do swojej posesji(droga ta jest dzialka kolesia od ktorego kupilem dzialke) ale wiadomo kazdy ma w cholerze utrzymania czystosci drog... wiec samemu kosze trawe zbieram ewentualne smieci itp wiadomo kazdy lubi jak jest lad wookol dzialki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 22.05.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 A czy czasem nie mają tutaj zastosowania przepisy, które obligują właściciela posesji, z którą graniczy pas zieleni/chodnik/droga do utrzymania tegoż terenu w odpowiednim porządku ?! Tak, jak np. ma się sprawa z odśnieżaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julka_jr 22.05.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 kurczę a ja od roku mieszkam na wsi i pobocze mam uwaga - 5 metrowe na odcinku 45 metrów no i co ja to mam kosić?tragedia, jak drugie podwórko niemalże nie mówiąc już o nierównościach i kamieniach, czyli najpierw mam sama wyrównać itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 22.05.2007 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Przepisy sa ale wiadomo ale mieszkam obok niego to moj sasiad dobrze sie z nim gada i ogolnie jest OK wiec raz na jakis czas koszenie a zima to jak nie moge wyjechac osobowka to robie koleine terenowka i moge wyjechac a z reszta zima totalny brak ruchu wiec odsniezanie dobrze robi na zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 23.05.2007 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 kurczę a ja od roku mieszkam na wsi i pobocze mam uwaga - 5 metrowe na odcinku 45 metrów no i co ja to mam kosić? tragedia, jak drugie podwórko niemalże nie mówiąc już o nierównościach i kamieniach, czyli najpierw mam sama wyrównać itp? Moje pobocze jest szerokości dwóch metrów i długości 58m . Zastanawiałem się czy to nie jest właśnie tak jak napisał gryfpc. Tak czy inaczej sam to utrzymuję w czystości, ale wolę wiedzieć zanim pójdę z sąsiadem na noże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jahani 23.05.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Jeżeli chodnik przylega do posesji, to obowiązek sprzątania/odśnieżania należy do właściciela posesji, a jeżeli chodnik oddzielony jest od posesji pasem zieleni to obowiązek sprzątania/odśnieżania ma zarządca drogi. W Twoim przypadku nie ma tam chodnika więc obowiązek ma zarządca drogi.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek.ch 23.05.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 witam dokladnie jest tak jak napisal jahani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts