Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pobocze

Recommended Posts

Nie wiem kto ma obowiązek utrzymania tego terenu w odpowiednim stanie, ale ja koszę i sprzątam sam, bo gdybym czekał na gminę to bym już dawno utonął w śmieciach i trawie.

Pozdrawiam

Też tak robię i nie licze, że ktoś to za mnie zrobi, ale szukam odpowiedzi, bo wkurza mnie jak to mnie straszy straża miejską :evil: (w tym roku kosiłem już trzy razy, ale jak ktoś szuka dziury w całym...)

A zajrzyjcie w swoje mapki to się dowiecie czyje to jest. Jeżeli pas drogowy to zmartwienie zarządcy drogi - jeśli przeszkadza i wygląda nieestetycznie to można sobie wykosić. Na pewno za to nie ukarzą - ale też i nie zapłacą :D . Jak dobrze pójdzie to przejadą raz do roku kosiarą z traktora i to wszystko. A jeśli teren jest twój - to nie ma zlituj. Jak się trafią nadgorliwi to i mandatem ukarzą. U mnie rów i pobocze są wydzielone od 30 lat jako odrębna działka, pewnie pod ewentualne wykupienie. Ale czekaj tatka latka, póki co jest moje no i musi wyglądać... jakoś...

A ja mam do utrzymania w czystosci pobocze drogi gminnej i droge dojazdowa do swojej posesji(droga ta jest dzialka kolesia od ktorego kupilem dzialke) ale wiadomo kazdy ma w cholerze utrzymania czystosci drog... wiec samemu kosze trawe zbieram ewentualne smieci itp wiadomo kazdy lubi jak jest lad wookol dzialki...

kurczę a ja od roku mieszkam na wsi i pobocze mam uwaga - 5 metrowe na odcinku 45 metrów no i co ja to mam kosić?

tragedia, jak drugie podwórko niemalże nie mówiąc już o nierównościach i kamieniach, czyli najpierw mam sama wyrównać itp?

Moje pobocze jest szerokości dwóch metrów i długości 58m :cry: .

Zastanawiałem się czy to nie jest właśnie tak jak napisał gryfpc.

Tak czy inaczej sam to utrzymuję w czystości, ale wolę wiedzieć zanim pójdę z sąsiadem na noże :wink:

Jeżeli chodnik przylega do posesji, to obowiązek sprzątania/odśnieżania należy do właściciela posesji, a jeżeli chodnik oddzielony jest od posesji pasem zieleni to obowiązek sprzątania/odśnieżania ma zarządca drogi. W Twoim przypadku nie ma tam chodnika więc obowiązek ma zarządca drogi.

Pozdrawiam!