seba22 30.06.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2003 hi! Szukałem tego tematu w poprzednich wątkach, ale nie wszystko jest dla mnie jasne.Słyszałem ostatnio opinię, że nie powinno dawać się izolacji przeciwwilgociowej opartej na 2 x papa na lepiku a potem styropian. Jako powód usłyszałem, że styropian źle reaguje z lepikiem.Czy to prawda? Proszę o wypowiedzi... Pozdrawiamseba22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 30.06.2003 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2003 tak to prawda, styropian w zadnym wypadku nie może się stykać z produktami smolopochodnymi. W wielkim skrócie w wyniku takiego kontaktu styropian zostanie "strawiony". W takich sytuacja najczęściej stusuje się izolacje na bazie wody (np. dysperbit) na które już bez problemu mozna klaść styropian pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 01.07.2003 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 a skąd w dzisiejszych czasach weźmiesz produkty smołopochodne. wszystko jest oparte na asfaltach lub produktach bitumicznych i tu nie jest tak żle istnieją nawet takie produkty jak styropian pokryty papą, mam takowy i nic się nie dzieje.tak na marginesie jakiś rok temu wylałem trochę lepilu asfaltowego na gorąco (uważać aby temp nie przekroczyła temp. topnienia styropianu) aby sprawdzić czy się ulatnia i nic naprawdę się nie dzieje.oczywiście nie wolno dawać lepików na zimno zawierają rozpuszczalniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 01.07.2003 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Zgadzam się z Januszkiem.Mam z odzysku, ze starego dachu szkoły, styropian 5 cm a po obu stronach papa na lepiku (oczywiście na gorąco), płyty mają ze 20 lat i nic im nie jest.Włożyłem je jako izolację podłogi w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 01.07.2003 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 czepiasz się januszek słówek, mogę uogólnić, chodziło mi o produkty na bazie węglowodorów asfalt ma takie samo żródlo jak smoła z tego co pamiętam jest to tylko inna frakcja ropy naftowej.Nie o to mi jednak chodzi, pytanie jest proste jak z reklamy dosi - po co ryzykować jeżeli są na rynku 100% pewne środki ? Pewnie macie rację ale czy zagwarantujecie, że wszystkie papy i lepiki dostępne na naszym rynku nie wchodzą w reakcję ze styropianem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.07.2003 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 hi! nie wszystko jest dla mnie jasne. Słyszałem ostatnio opinię, że nie powinno dawać się izolacji przeciwwilgociowej opartej na 2 x papa na lepiku a potem styropian. Jako powód usłyszałem, że styropian źle reaguje z lepikiem. Czy to prawda? Proszę o wypowiedzi... seba22 Seba ...słyszałem ta opinie niejednokronie - to komunał powtarzany bez sensu stryropian może reagowac z rzadkim abizolem, mającym sporo rozpuszczalnika w sobie Powtarzanymi plotkami się nie przejmuj Kolejny punkt dla januszka brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SlawekZ 02.07.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 czy jeśli miałem zaizolowane sciany fundamentowe abizolem 2 lata temu to mogę na to kłaść styropian?? SlawekZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba22 02.07.2003 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Dzięki za wypowiedzi... pozdrawiam seba22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts