Bluszczowcy 23.05.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Poradźcie co najlepiej zwalcza mszyce? Siedzą wszędzie - na różach, skalniakach, pożeczkach, itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 23.05.2007 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Ekologicznie, to można zrobić roztwór z szarego mydła lub czosnku. Jeśli chemia to kupić odpowiedni środek w sklepie ogrodniczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 23.05.2007 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Poradźcie co najlepiej zwalcza mszyce? Siedzą wszędzie - na różach, skalniakach, pożeczkach, itd.... ja pryskalam abc na mszyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 23.05.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 A ja, zmywam wodą pod ciśnieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 23.05.2007 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Poradźcie co najlepiej zwalcza mszyce? Siedzą wszędzie - na różach, skalniakach, pożeczkach, itd.... Na 1 litr wody dodajesz 2 łyżki Ludwika (tego do naczyń) i spłukujesz tym porażone mszycami rośliny. Duszą się w momencie i spadają jak ulęgałki Mogą pojawić się ponownie, gdy przyprowadzą je mrówki, wtedy powtórz polewanie. I niestety trzeba pozbyć się mrówek, jeśli mają mrowiska blisko roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 24.05.2007 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.05.2007 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Mszyce wydzielają słodką substancję zwaną spadzią, którą mrówki bardzo lubią. Aby mieć dostęp do spadzi mrówki hodują mszyce jak ludzie krowy. To one zanoszą je na drzewka i roślinki, to one je pielęgnują. Bardzo nie lubię mrówek w ogrodzie. W lesie - to co innego... Sanitariusze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluszczowcy 24.05.2007 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Wow nie sądziłam że te okropne mrówki to robią. Mam ich całe masy. Muszę się tego całego robactwa pobyć. Dzięki za radę, dziś wypróbuję ludwik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 24.05.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 24.05.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 no to jak jest, może ktoś konkretnie odpowie /TAK lub NIE/ - czy mrówki zjadają mszyce, czy nie? Nie, nie zjadają (to nie biedronki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 24.05.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 24.05.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 no to jak jest, może ktoś konkretnie odpowie /TAK lub NIE/ - czy mrówki zjadają mszyce, czy nie? Napisała Ci wyżej dompodsosnami: Mszyce wydzielają słodką substancję zwaną spadzią, którą mrówki bardzo lubią. Aby mieć dostęp do spadzi mrówki hodują mszyce jak ludzie krowy. To wyjaśnia wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.05.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 No i jak wynika z tego w ramach walki z mszycami wytępimy mrówki. Ekologicznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolarz miejski 24.05.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Tak jak pisze sloneczko ! 1 litr goracej wody x 1 lyzeczka płynu do naczyń[ludwik] i x 1 łyzeczka oleju roslinnego i mszyc ni ma!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.05.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 No i jak wynika z tego w ramach walki z mszycami wytępimy mrówki. Ekologicznie... Nie lubię mrówek w ogrodzie, jak napisałam wyżej. Ale tępić ich nie będę. A mszyce tak! Ludwik w dłoń! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 24.05.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 No i jak wynika z tego w ramach walki z mszycami wytępimy mrówki. Ekologicznie... Mirek, nie jest tak źle Niie chodzę po ogrodzie i nie szukam mrowisk. Obsypuję wyłącznie krzewy róż i pnie drzew owocowych, bo nie chcę by tam się zasiedlały. A przy okazji wywołania do tablicy, mam do Ciebie pytanie: kiedy przerzedzać zawiązki owoców brzoskwini i jak to robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.05.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 A w tym roku to jest cosik do przerzedzania? Po takich przymrozkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 24.05.2007 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Aż trudno uwierzyć, ale jest co przerzedzać W ub. roku w ogóle nie miała owoców, bo jest u nas dopiero drugi sezon i tak ładnie się spisuje http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/brzoskwinka.jpg http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/brzoskwinka2.jpg Zresztą poziomkom (leśnym) też nic się nie stało: http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/poziomki.jpg Teraz mi odpowiesz o przerzedzaniu? A może w ogóle nie jest potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaR. 27.05.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Poradźcie co najlepiej zwalcza mszyce? Siedzą wszędzie - na różach, skalniakach, pożeczkach, itd.... Na 1 litr wody dodajesz 2 łyżki Ludwika (tego do naczyń) i spłukujesz tym porażone mszycami rośliny. Duszą się w momencie i spadają jak ulęgałki . Słoneczko, czy tą substancję można wlać do spryskiwacza i tak robić prysznic mszycom? Jak ciepła może/musi być woda, żeby nie zaszkodziła roślinom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 27.05.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Nie próbowałam spryskiwaczem. Być może roztwór zamieniłby się w pianę, a w takiej postaci chyba nie da się zraszać.Ja rozrabiam roztwór w wiaderku, biorę ze sobą gąbkę i obficie tamponuję zaatakowane liście, z obu stron. Mszyce zostają na gąbce, ale trzeba obserwować roślinę i w razie potrzeby mycie powtarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts