Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poradźcie co najlepiej zwalcza mszyce? Siedzą wszędzie - na różach, skalniakach, pożeczkach, itd....

Na 1 litr wody dodajesz 2 łyżki Ludwika (tego do naczyń) i spłukujesz tym porażone mszycami rośliny. Duszą się w momencie i spadają jak ulęgałki ;)

Mogą pojawić się ponownie, gdy przyprowadzą je mrówki, wtedy powtórz polewanie. I niestety trzeba pozbyć się mrówek, jeśli mają mrowiska blisko roślin.

Mszyce wydzielają słodką substancję zwaną spadzią, którą mrówki bardzo lubią. Aby mieć dostęp do spadzi mrówki hodują mszyce jak ludzie krowy. To one zanoszą je na drzewka i roślinki, to one je pielęgnują. Bardzo nie lubię mrówek w ogrodzie. :evil: W lesie - to co innego... Sanitariusze...

no to jak jest, może ktoś konkretnie odpowie /TAK lub NIE/

- czy mrówki zjadają mszyce, czy nie? :-? :roll:

Napisała Ci wyżej dompodsosnami:

Mszyce wydzielają słodką substancję zwaną spadzią, którą mrówki bardzo lubią. Aby mieć dostęp do spadzi mrówki hodują mszyce jak ludzie krowy.

To wyjaśnia wszystko.

No i jak wynika z tego w ramach walki z mszycami wytępimy mrówki. Ekologicznie...

Nie lubię mrówek w ogrodzie, jak napisałam wyżej. Ale tępić ich nie będę. A mszyce tak! Ludwik w dłoń! :lol:

No i jak wynika z tego w ramach walki z mszycami wytępimy mrówki. Ekologicznie...

Mirek, nie jest tak źle :) Niie chodzę po ogrodzie i nie szukam mrowisk. Obsypuję wyłącznie krzewy róż i pnie drzew owocowych, bo nie chcę by tam się zasiedlały.

A przy okazji wywołania do tablicy, mam do Ciebie pytanie: kiedy przerzedzać zawiązki owoców brzoskwini i jak to robić?

Aż trudno uwierzyć, ale jest co przerzedzać :)

W ub. roku w ogóle nie miała owoców, bo jest u nas dopiero drugi sezon i tak ładnie się spisuje :)

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/brzoskwinka.jpg

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/brzoskwinka2.jpg

Zresztą poziomkom (leśnym) też nic się nie stało:

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/poziomki.jpg

Teraz mi odpowiesz o przerzedzaniu? A może w ogóle nie jest potrzebne? ;)

Poradźcie co najlepiej zwalcza mszyce? Siedzą wszędzie - na różach, skalniakach, pożeczkach, itd....

Na 1 litr wody dodajesz 2 łyżki Ludwika (tego do naczyń) i spłukujesz tym porażone mszycami rośliny. Duszą się w momencie i spadają jak ulęgałki ;)

.

Słoneczko, czy tą substancję można wlać do spryskiwacza i tak robić prysznic mszycom?

Jak ciepła może/musi być woda, żeby nie zaszkodziła roślinom?

Nie próbowałam spryskiwaczem. Być może roztwór zamieniłby się w pianę, a w takiej postaci chyba nie da się zraszać.

Ja rozrabiam roztwór w wiaderku, biorę ze sobą gąbkę i obficie tamponuję zaatakowane liście, z obu stron. Mszyce zostają na gąbce, ale trzeba obserwować roślinę i w razie potrzeby mycie powtarzać.