Majka 28.05.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 a ja wzięłam największy domowy kwazar /6 litrów/, rozcienczyłam confidor i ............. wczoraj po 20stej, przez 1,5 godziny "jechałam" po całym ogrodzie. Na mszyce na różach, na mszyce na sosnach, na galasy na świerkach, na coś co zwija liście w jablonkach, czereśniach i gruszach, i jakiegoś niechcianego mieszkańca w zlotokapach. Wygram ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.05.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Woda z natryskowej końcówki węża i...sikorek mnóstwo żerujących na mszycach , u nas załatwiły sprawę. A mszyc, faktycznie urodzaj, tyle samo co ślimaków. Nowe przyrosty róż "oklejone" na długości 10 cm, ciepło, bark deszczu i tylko czekac aż zaczną się choroby grzybowe. A po efektownych zabiegach sąsiadów, ani jednej larwy biedronki, ani złotooków, ani żadnych żrących mszyce owadów. Tylko muchy i mszyce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 28.05.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 na coś co zwija liście w jablonkach, czereśniach i gruszach ANO WŁĄSNIE CO TO ZWIJA LIŚCIE NA JABŁONIACH?(NA CZERWONO JE BARWI) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 28.05.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Woda z natryskowej końcówki węża i...sikorek mnóstwo żerujących na mszycach , u nas załatwiły sprawę. A mszyc, faktycznie urodzaj, tyle samo co ślimaków. Nowe przyrosty róż "oklejone" na długości 10 cm, ciepło, bark deszczu i tylko czekac aż zaczną się choroby grzybowe. A po efektownych zabiegach sąsiadów, ani jednej larwy biedronki, ani złotooków, ani żadnych żrących mszyce owadów. Tylko muchy i mszyce... Hanka, ja mam za sąsiadów rolników. Oni już zrobili oprysk. Wszelka gadzina do mnie zlazła. Ptaki są, biedronki znikły tydzień temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.05.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Majko, ja w ciągu trzech lat, widziałam tu może ze 2 biedronki. Serio!W upalne lato są świerszcze i "muchy koniuchy", nad rzeką - łatki, a w ogrodzie - mszyce, ślimaki i chrząszcze majowe. Miasto i chemia z okolicznych ogródków, zrobiły swoje - owadów poprostu nie ma, nie widać...Pszczoły? Tu nie grozi Ci pokłucie, bo takowe nie występują. za to w upalne dni Rabą płyną ścieki garbarskie, trafia się gnijący pies, kot, a gdy wilgotność powietrza duża - w dolinie - fetor chemii, aż zatyka. Ale...komarów - też nie ma!, choć Raba 30 metrów od domu. Larwy nie mogą rozmnażać się w ściekach o takim stężeniu chemii?. Szokujące, prawda? To jest uzdrowisko ?W zimie, w dolinie, pada czarny od sadzy śnieg..., a tylko 4% gospodarstw z gminy ma stałe umowy na odbiór śmieci. Reszta...w lasach i rzekach. W stosunku do dolnośląskiej wsi, to tu jest skażona pustynia, z walczącą o przeżycie roślinnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.05.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Mam szkółkę. Pryskam. Nie Ludwikiem Mogę Ci przysłać biedronek, złotooków. A komarów ilośc dowolną jak wymyślisz, jak połapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.05.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Kochany jesteś ! Zrobiłam sondę uliczną ( dziś dzień targowy, więc multum ludzi chodnikami chodzi).Każdemu zadawałam pytanie :" Czy widział/a Pan/ Pani w tym, lub w zeszłym roku biedronkę ?" Na 12 osób, wszystkie po zastanowieniu powiedziały :- nie, w tym roku nie.- jedna osoba " chyba widziała" w zeszłym roku- wszystkie pamiętają, jak wygląda biedronka ...z dzieciństwa i z reklamy w TV ( ?!) Ale... 2 osoby widziały w tym roku pszczołę !!!! Fajne, no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 28.05.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 na coś co zwija liście w jablonkach, czereśniach i gruszach ANO WŁĄSNIE CO TO ZWIJA LIŚCIE NA JABŁONIACH?(NA CZERWONO JE BARWI) jeżeli ma takie objawy http://www.ho.haslo.pl/images/article/2003/02/1143/7.jpg to sprawka MSZYCY JABŁONIOWEJ KARMINÓWKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 28.05.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 tak, własnie takieludwikiem ją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 28.05.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 tak, własnie takie ludwikiem ją? Jeżeli to jest ta mszyca to można spróbować: MAVRIK 240 EW PIRIMIX 100 PC. PIRIMOR 500 WG Pirimor jest selektywny dla biedronek, Pirimix nie jest. Czasem objawy jej żerowania, zwłaszcza w początkowym okresie, mylone są z objawami żerowania pryszczarka jabłoniaka. warto to jednak się temu przglądnąc dokladnie, bo zwalcza się w tym przypadku innymi preparatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 28.05.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 tak, własnie takie ludwikiem ją? jak masz czas to ludwikiem. Jak chcesz rezultat ........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 28.05.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 melduje dzis widzialam 3 biedroneczki...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 28.05.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 no to jak jest, może ktoś konkretnie odpowie /TAK lub NIE/ - czy mrówki zjadają mszyce, czy nie? To zależy jaki gatunek. Niestety mrówki powszechnie zamieszkujące nasze ogrody raczej nie żywią się mszycami. Co więcej niektóre gatunki, tak jak zostało to juz wcześniej napisane, 'hodują' mszyce. Mszyce zjadane są między innymi przez biedronki i skorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 28.05.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 A przy okazji wywołania do tablicy, mam do Ciebie pytanie: kiedy przerzedzać zawiązki owoców brzoskwini i jak to robić? Temat wybitnie z mszycami związany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 28.05.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Woda z natryskowej końcówki węża i...sikorek mnóstwo żerujących na mszycach , u nas załatwiły sprawę. A mszyc, faktycznie urodzaj, tyle samo co ślimaków. Nowe przyrosty róż "oklejone" na długości 10 cm, ciepło, bark deszczu i tylko czekac aż zaczną się choroby grzybowe. A po efektownych zabiegach sąsiadów, ani jednej larwy biedronki, ani złotooków, ani żadnych żrących mszyce owadów. Tylko muchy i mszyce... No właśnie. Mnie też sąsiedzi atakują ze wszystkich stron. Jada z preparatami antymszycowymi tak ostro, ze jeszcze trochę i ja nie będę musiała niczym pryskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 28.05.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 JoShi, nie flooduj. Aha i przestań się wreszcie mnie czepiać jak ta nie przymierzając mszyca. Mam dość twoich wiecznych pouczeń!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.05.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 melduje dzis widzialam 3 biedroneczki...... ale to ponoć ja mieszkam w UZDROWISKU Rabka !?!?!?!?!?!?! A tak serio, bardzo się cieszę, że masz tak niezatrute otoczenie z prawdziwymi, nie reklamowymi biedronkami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 29.05.2007 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 29.05.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 to hoduj!masz u siebie rezerwat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 29.05.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Nie pryskać i same przyjdą... Hania, chcesz w paczce? http://www.cosgan.de/images/more/bigs/c031.gif Mogę przysłać nawet z 50... Najpierw mogłam eksport mszyc założyć, teraz mogę biedronkami się rzucać... http://www.cosgan.de/images/more/bigs/c008.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts