Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jak te biedronki zachęcic - wczoraj wyrywałam chwasty i znalazłam i mszyce i biedronki - chwasty wyrwałam - więc jedzonka dla biedronek nie będzie - ale same one same mogłyby zostać - moge je nawet podkarmiać - tylko czym?

A było nie wyrywać wszystkich chwastów... :wink: Teraz będziesz musiała hodowlęmszyc na pożytecznym czymś założyć, to biedronki przyjdą... :lol:

A jak te biedronki zachęcic - wczoraj wyrywałam chwasty i znalazłam i mszyce i biedronki - chwasty wyrwałam - więc jedzonka dla biedronek nie będzie - ale same one same mogłyby zostać - moge je nawet podkarmiać - tylko czym?

No jak to czym..

Wyhodować mszyce.

Zrobiłam sondę uliczną ( dziś dzień targowy, więc multum ludzi chodnikami chodzi).

Każdemu zadawałam pytanie :

" Czy widział/a Pan/ Pani w tym, lub w zeszłym roku biedronkę ?"

Na 12 osób, wszystkie po zastanowieniu powiedziały :

- nie, w tym roku nie.

- jedna osoba " chyba widziała" w zeszłym roku

- wszystkie pamiętają, jak wygląda biedronka ...z dzieciństwa i z reklamy w TV ( ?!)

Ale... 2 osoby widziały w tym roku pszczołę !!!!

Fajne, no nie?

Chyba trochę tragizujesz. Ludzie nie zauważają biedronek i pszczół, bo się wcale nie przyglądają. U mnie, mimo, ze sąsiedzi pryskają namiętnie wszystko co się rusza znalazłam wylęgarnie biedronek dwukropek:

http://www.bexlab.pl/foto/ogrod/IMG_2155_biedronki.JPG

Z resztą, jak widać na zdjęciu mają co jeść.

Znalazłam też larwy biedronki siedmiokropki i jest ich niemało.

http://www.bexlab.pl/foto/ogrod/IMG_2148_biedronka.JPG

I ja szukam sposobu na mszyce :-? :-?

U mnie biedronek masa , może dlatego, że córka je kocha i nuci im piosenki :lol: :lol: do snu 8)

ale i mszyce są i to ile :-?

Ja jutro wypróbuję pryskanie colą bo to chyba najprostszy sposób :roll: ale czy to coś da skoro taabuny mrówek łażą po całym ogrodzie, z domu je wygoniliśmy ale czy da się z podwórka ich pozbyć :roll: :roll:

Jak z wroga uczynić przyjaciela ?

Jedną z pospolitszych mrówek leśnych jest mrówka rudnica. Zamieszkuje ona

wszystkie typy lasów, budując gniazda w miejscach nasłonecznionych. Jest

bezlitosnym drapieżcą atakującym drobne owady, które dostarcza do mrowiska jako pokarm dla larw.

Dietę postaci dorosłych stanowią głównie węglowodany, królowa karmiona jest przez robotnice zarówno pokarmem białkowym, jak i cukrami. Źródłem

węglowodanów jest przede wszystkim spadź oraz soki roślinne.

Kiedy znajdziemy się na skraju lasu i natrafimy na gniazdo mrówki rudnicy

bez trudu zaobserwujemy jak robotnice trzymając w żuwaczkach drobne owady znoszą je do mrowiska. Jeśli spokojnie rozejrzymy się wokół, naszym oczom ukaże się druga natura rudnicy. Oto na pobliskich roślinach zielnych możemy napotkać skupiska mszyc, a obok nich mrówki. Znając drapieżność mrówki rudnicy powinniśmy spodziewać się błyskawicznego ataku i uśmiercenia mszyc.

A tym razem jest wręcz przeciwnie. Mrówka rudnica nie atakuje tych

pluskwiaków lecz spaceruje przy nich i po nich. Co pewien czas zatrzymuje

się nad jedną z mszyc, delikatnie uderza jej koniec odwłoka najpierw jednym,

a potem drugim czułkiem. Na te zabiegi mszyca wypuszcza kropelkę płynu,

którą mrówka chwyta i wypija. Cóż takiego się stało, że z groźnego drapieżcy

mrówka stała się potulnym zwierzątkiem? Tajemnica tkwi w odchodach mszyc.

Pluskwiaki te przylgnąwszy do łodyg zielnych roślin wbijają w nie kłujki i

wysysają z rośliny sok, którym się odżywiają. Jest on bogaty w cukier. W

przewodzie pokarmowym mszyca z soku roślinnego wchłania niezbędne składniki pokarmowe. Nadmiar węglowodanów wydala przez odbyt w postaci małych słodkich kropelek.

Te słodkie odchody wytwarzane przez mszyce, zwane spadzią,

diametralnie zmieniły naturę mrówki rudnicy. Spadź dla rudnicy jest

wysokoenergetycznym pokarmem. U średniej wielkości kolonii mrówki rudnicy te słodkie odchody stanowią 62 proc. zdobywanego pożywienia. Mszyce oferując swoje odchody zmieniły mrówki z wroga w swojego sprzymierzeńca.

Teraz mogą się zająć wyłącznie pochłanianiem soku roślinnego, a obronę przed swoimi naturalnymi wrogami i opiekę pozostawiły mrówce rudnicy.

Po zimie, w marcu, kiedy rozwiną się kwiaty wierzby, gniazdo mrówki rudnicy

powraca do życia. W słoneczny dzień robotnice opuszczają mrowisko w

poszukiwaniu pokarmu. Natrafiwszy na drzewo wierzby z rozwiniętymi kwiatami penetrują je niestrudzenie. W pojedynczym kwiatku znajdują się miodniki, które są źródłem słodkiego płynu zwanego nektarem. Jest on w pierwszej dekadzie wiosny podstawowym źródłem pokarmu dla mrówek.

Płynny pokarm, spadź lub nektar transportowany jest do gniazda w rozszerzonym środkowym odcinku jelita przedniego, wolu. Część zawartości wola przechodzi w głębsze partie przewodu pokarmowego, gdzie jest wykorzystywany jako własny pokarm. To, co w nim pozostanie nie jest trawione i służy do rozdziału między współtowarzyszki z gniazda. Wola wszystkich robotnic stanowią żołądek "społeczny", źródło pokarmu dla całej kolonii mrówki rudnicy. Jego zawartość zanoszona jest do gniazda i przekazywana robotnicą, które opiekują się larwami i królową, albo oddawana innej napotkanej robotnicy. Mrówka prosząc o pokarm czułkami dotyka głowy i czułków robotnicy z pełnym wolem i wyzwala w niej potrzebę jego oddania. Wtedy rozwiera ona żuwaczki, opuszcza ciało, podnosi głowę ku górze i wydziela kropelkę płynnego pokarmu. Pojawia się ona między rozwartymi żuwaczkami i jest natychmiast wchłaniana przez proszącą mrówkę. Wymiana płynnego pokarmu między dojrzałymi osobnikami i pobieranie wydzieliny od mszyc jest powszechne u mrówki rudnicy. To naprawdę fascynujące zachowania. Zachęcam wszystkich, aby na dłużej zatrzymali się nad kolonią mszyc i cierpliwie obserwowali wzajemne zależności między

mrówkami i mszycami.

inż. Zbigniew Salwin/http://www.przyrodapolska.pl/kwiecien02/wrog.html