Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy każda cegła z rozbiórki się nada na komin musi ocenić dobry murarz ( nie mylić z mularzem ) . Ja mam kominy murowane z rozbiórkowej poniemieckiej cegły . Cegła była wyprodukowana w 1935 roku w cegielni Kadyny w dawnych Prusach Wschodnich nad zalewem Wiślanym nieopodal Elbląga . Na cegle napis szwabachą KADYNEN i herb cegielni oraz data 1935 . Cegła ma piękny wiśniowy kolor , pięknie dzwoni przy uderzeniu w nią i napewno posłuży jeszcze drugie tyle lat . A to jaki ma zewnętrzny wygląd nie ma znaczenia . Wiadomo licówką już nie jest( a była ) bo z rozbiórki .

Czy każda cegła z rozbiórki się nada na komin musi ocenić dobry murarz ( nie mylić z mularzem ) .

Zgadzam sie w 100% ale coz ja mam kominy z nowej cegly i tez sobie chwale :wink:

Ja też będe miała z rozbiórkowej....zanim ja kupiłam to procedura była taka :

dupnęłam jedną cegłą na miejscu o beton (po czy stwierdziłam osłupiałym właścicielom że za nią zapłacę :wink: ), a następnie zabrałam jeszcze trzy i pojechałam do majstra...pooglądał i stwierdził że się nada :lol: .....to kupiłam 2000szt :D ....i tym sposobem mam cegłę na kominy :D

Oczywiście będą tynkowane. Ale czy każda cegła pełna z rozbiórki nada się do tego celu?

Oczywiście, ze się nada - zajrzyj do mojego dziennika - stawiam komin z rozbiórkowej dodatkowo używając pustaków wentylacyjnych.