Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może stal tanieje ale cement ???? :evil:

Widzieliście moze jaka jest obecnie cena cementu? Ja wczoraj przezyłem szok. 3tyg temu kupowałem palete cementu w cenie 420zł /tonę. Wczoraj obdzwoniłem kilka hurtowni i cena oscyluje w okolicach 700zł /tonę :o

Trafiłem miejsce gdzie kupiłem po 600zł /tonę.

Ciekawe kiedy to się skończy ?

https://forum.murator.pl/topic/79487-trendy-cenowe/#findComment-1795122

Hossa na rynku materiałów budowlanych nie może trwać długo bo bariera wejścia na rynek i handlowania materiałami jest mała. Pytanie czy wzrost cen spowodowany jest przez producentów czy przez pośredników?

Praktycznie "każdy głupi" ;) wietrząc duże zyski może otworzyć skład budowlany i handlarzyć pustakami i piachem ;) więc prędzej czy później może pojawić się konkurencja... natomiast nie tak prosto pobudować cementownie...

Biznes jest przypuszczam ryzykowny i po prostu wszyscy (producenci i handlowcy) chcą wykorzystać "dobry moment" który nie potrwa wiecznie .

Gdyby tak nie było mielibyśmy fundusze inwetycyjne lokujące finanse w cemencie albo betonie komórkowym bo przy tym wzroście cen wychodzi niesamowita stopa zwrotu z inwestycji ;) Po co kupować akcje albo obligacje skoro wystarczy kupić kilka ton cementu i za kilka miesięcy cieszyć się zyskiem na poziomie wytrawnych graczy giełdowych? :D

Natomiast moim zdaniem nie ma złudzeń, że "taniej to już było"... dopiero pojawienie się silnej kokurencji mogłoby trend odwrócić....

https://forum.murator.pl/topic/79487-trendy-cenowe/#findComment-1796416

Praktycznie "każdy głupi" ;) wietrząc duże zyski może otworzyć skład budowlany i handlarzyć pustakami i piachem ;)

Z tym to bym polemizował. Znajomy...znajomego ma skład i teraz jest ok. ale kilka lat temu konkurencja była tak wielka, że składy padały jak muchy (przed boomem budowlanym).

Jakiś miesiąc temu był na TVN 24 program Młotkowskiego o tym ile kosztuje otwarcie i prowadzenie składku.

Licząc plac, hale (do przechowywania materiałów, które na dworze długo nie wytrzymają), pensje pracowników (tutaj przeżyłem mały szok...), samochód, widlak,biuro itp. to takie minimum aby ruszyć to 1-1,3 miliona.

Po drugie właściciele istniejących długo składów twierdzili, że obecnie nowy mały skład nie ma szans na odbiór materiałów (np. ceramiki) wprost z fabryk. Małe składy zaopatrują się u wielkich posredników i cenowo nie będa tak konkurencyjni jak starzy wyjadacze. Aby dzisiaj załatwić towar trzeba podobno mieć ugruntowane wczesniej kontakty.

I wszystko fajnie ale inwestując ponad milion trzeba pomyślec długoterminowo, co będzie się działo jak boom się skończy.

https://forum.murator.pl/topic/79487-trendy-cenowe/#findComment-1797168