Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydzielenie działki budowlanej z rolnej????????

Recommended Posts

Mam Pytanie może ktoś przeżył już taką przygodę.

Otóż kiedy mogę wydzielić działkę budowlaną z rolnej????? a dokładnie czy po postawieniu fundamentów na działce rolnej możliwe jest podzielenie działki i sprzedaż wraz z wszystkimi pozwoleniami. mam działkę 0,5 ha rolną i chciałbym podzielić je na 3 budowlane jednak nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, a wiadomo jest że tej działki rolnej na mniejsze nie można podzielić i ot problem :(

Odrolniałam działkę z klasy VI i V poszło niesłychanie szybko, wniosek w starostwie Wydział Geodezji i Katastru , dołączyłam do wniosku wszystkie dokumenty, bardzo ważne warunki zabudowy i akt notarialny i raptem tydzień tak samo było z drogą tylko że wniosek musieli podpisać wszyscy współwłaściciele i trzeba było dołączyć projekt drogi zrobiony przez architekta (plus mapy), po tygodniu decyzja o odrolnieniu. Szybko jak z niczym innym dotyczącym pozwolenia na budowę.

Odrolniałam działkę z klasy VI i V poszło niesłychanie szybko, wniosek w starostwie Wydział Geodezji i Katastru , dołączyłam do wniosku wszystkie dokumenty, bardzo ważne warunki zabudowy i akt notarialny i raptem tydzień tak samo było z drogą tylko że wniosek musieli podpisać wszyscy współwłaściciele i trzeba było dołączyć projekt drogi zrobiony przez architekta (plus mapy), po tygodniu decyzja o odrolnieniu. Szybko jak z niczym innym dotyczącym pozwolenia na budowę.

A nie myli Ci się to z wyłączeniem z produkcji rolnej?

Mam Pytanie może ktoś przeżył już taką przygodę.

Otóż kiedy mogę wydzielić działkę budowlaną z rolnej????? a dokładnie czy po postawieniu fundamentów na działce rolnej możliwe jest podzielenie działki i sprzedaż wraz z wszystkimi pozwoleniami.

A na jakiej podstawie zaczniesz tam prace budowlane?

Bo PnB wydane zostanie tylko do działki budowlanej lub wtedy gdy będzie to siedlisko.

Może być jeszcze tak, że ani to budowlana, ani siedlisko (ze średnią gminną) tylko dalej działka rolna z dopuszczoną warunkami zabudowy (z gminny) możliwością budowy. Na jakich warunkach - czytaj warunki zabudowy. Działka taka może nie wymagać odrolnienienia a jedynie:

1. braku zainteresowania ze strony Agencji Nieruchomości Rolnych,

2. ddrolnienia jeśli klasa do III (poczytać o szczegółach)

3. wyłączenia z produkcji rolnej wszystkiego co (w uproszczeniu) niezielone, zabetonowane, reszta dalej rolna podlega np. podatkowi rolnemu a nie od nieruchomości.

Przed wejściem w działkę warto:

1. zakup uwarunkować otrzymaniem korzystnych warunków zabudowy,

2. rozpoznać sprawę mediów z dostawcami - nie wierzyć "dobrym świadkom", że "o tu rura, a tu zaraz obok ten kabel - rach ciach panie i po sprawie",

3. zbadać grunt (na swój koszt 500,- za 3 dziury 3m głęb.) - solidny sprzedawca nie będzie robił przeszkód nawet przed zakupem; coś kręcący daje do myślenia;

4. jeśli trzeba podjąć decyzję bez Planu Zag. Terenu i przed otrzymaniem warunków (bardzo wg mnie ryzykowne) obejrzeć dokładnie układ budynków w sąsiedztwie - to wg nich będą układane warunki. I tak czasami dom przesuwa się o dziesiątki metrów wgłąb działki,

5. poczytać o "renta planistyczna" sprawa bardziej sprzedawcy niż kupującego ale chyba warto wiedzieć ...

6. raczej zapomnieć o tym, że taką działkę da się kiedyś podzielić a to 3000m2 czyli trzeba być zdecydowanym na zakup i koszenie w przyszłości

A nie myli Ci się to z wyłączeniem z produkcji rolnej?

Być może jeśli popełniłam gafę to sorki :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: