markus81 23.05.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Mam Pytanie może ktoś przeżył już taką przygodę. Otóż kiedy mogę wydzielić działkę budowlaną z rolnej????? a dokładnie czy po postawieniu fundamentów na działce rolnej możliwe jest podzielenie działki i sprzedaż wraz z wszystkimi pozwoleniami. mam działkę 0,5 ha rolną i chciałbym podzielić je na 3 budowlane jednak nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, a wiadomo jest że tej działki rolnej na mniejsze nie można podzielić i ot problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Robert_K 28.05.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Nie pytaj forumowiczów - tylko idź do gminy lub starostwa i tam zapytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 28.05.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Ja przechodziłem, znaczy mój archi. Tylko, że ja mam PZP, i przy wydawaniu pozw. na budowę trzeba było odrolnić moją RIIIa. Jakieś 500 m2. Poszło tak, że nawet nie zauważyłem. Poszło też 150 zł pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwa 29.05.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Odrolniałam działkę z klasy VI i V poszło niesłychanie szybko, wniosek w starostwie Wydział Geodezji i Katastru , dołączyłam do wniosku wszystkie dokumenty, bardzo ważne warunki zabudowy i akt notarialny i raptem tydzień tak samo było z drogą tylko że wniosek musieli podpisać wszyscy współwłaściciele i trzeba było dołączyć projekt drogi zrobiony przez architekta (plus mapy), po tygodniu decyzja o odrolnieniu. Szybko jak z niczym innym dotyczącym pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 29.05.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Odrolniałam działkę z klasy VI i V poszło niesłychanie szybko, wniosek w starostwie Wydział Geodezji i Katastru , dołączyłam do wniosku wszystkie dokumenty, bardzo ważne warunki zabudowy i akt notarialny i raptem tydzień tak samo było z drogą tylko że wniosek musieli podpisać wszyscy współwłaściciele i trzeba było dołączyć projekt drogi zrobiony przez architekta (plus mapy), po tygodniu decyzja o odrolnieniu. Szybko jak z niczym innym dotyczącym pozwolenia na budowę. A nie myli Ci się to z wyłączeniem z produkcji rolnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 29.05.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Mam Pytanie może ktoś przeżył już taką przygodę. Otóż kiedy mogę wydzielić działkę budowlaną z rolnej????? a dokładnie czy po postawieniu fundamentów na działce rolnej możliwe jest podzielenie działki i sprzedaż wraz z wszystkimi pozwoleniami. A na jakiej podstawie zaczniesz tam prace budowlane? Bo PnB wydane zostanie tylko do działki budowlanej lub wtedy gdy będzie to siedlisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 29.05.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Może być jeszcze tak, że ani to budowlana, ani siedlisko (ze średnią gminną) tylko dalej działka rolna z dopuszczoną warunkami zabudowy (z gminny) możliwością budowy. Na jakich warunkach - czytaj warunki zabudowy. Działka taka może nie wymagać odrolnienienia a jedynie:1. braku zainteresowania ze strony Agencji Nieruchomości Rolnych,2. ddrolnienia jeśli klasa do III (poczytać o szczegółach)3. wyłączenia z produkcji rolnej wszystkiego co (w uproszczeniu) niezielone, zabetonowane, reszta dalej rolna podlega np. podatkowi rolnemu a nie od nieruchomości. Przed wejściem w działkę warto:1. zakup uwarunkować otrzymaniem korzystnych warunków zabudowy,2. rozpoznać sprawę mediów z dostawcami - nie wierzyć "dobrym świadkom", że "o tu rura, a tu zaraz obok ten kabel - rach ciach panie i po sprawie",3. zbadać grunt (na swój koszt 500,- za 3 dziury 3m głęb.) - solidny sprzedawca nie będzie robił przeszkód nawet przed zakupem; coś kręcący daje do myślenia;4. jeśli trzeba podjąć decyzję bez Planu Zag. Terenu i przed otrzymaniem warunków (bardzo wg mnie ryzykowne) obejrzeć dokładnie układ budynków w sąsiedztwie - to wg nich będą układane warunki. I tak czasami dom przesuwa się o dziesiątki metrów wgłąb działki,5. poczytać o "renta planistyczna" sprawa bardziej sprzedawcy niż kupującego ale chyba warto wiedzieć ...6. raczej zapomnieć o tym, że taką działkę da się kiedyś podzielić a to 3000m2 czyli trzeba być zdecydowanym na zakup i koszenie w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwa 30.05.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Odrolniałam działkę z klasy VI i V poszło niesłychanie szybko, wniosek w starostwie Wydział Geodezji i Katastru , dołączyłam do wniosku wszystkie dokumenty, bardzo ważne warunki zabudowy i akt notarialny i raptem tydzień tak samo było z drogą tylko że wniosek musieli podpisać wszyscy współwłaściciele i trzeba było dołączyć projekt drogi zrobiony przez architekta (plus mapy), po tygodniu decyzja o odrolnieniu. Szybko jak z niczym innym dotyczącym pozwolenia na budowę. A nie myli Ci się to z wyłączeniem z produkcji rolnej? Być może jeśli popełniłam gafę to sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts