Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mamy, a dokładnie mam dylemat, dot. ww. bateri. Kupiliśmy wannę firmy cersanit http://www.cersanit.kielce.com.pl/product.php?mod=detal&cms_id=1303&idz=aa5872bef655c0b3e643b9221011efe3&prod_dzial_id=8&lang=pl jest na niej super miejsce na wywiercenie otworów na baterię nawannową. Niedawno był przedstawiciel firmy, wywiercił 3 otworki (bateria 3elementowa), podbił gwarancję dot. wywiercenia otworków i skasował 90zł :( I wszystko pięknie i ładnie w teorii i pewnie w wyglądzie będzie ale jest małe ale :( Ale dotyczy ewentualnej naprawy awarii takiej baterii, bowiem wanna planowana jest, obudowana plytkami. Tak więc po zabudowie wszelkie wężyki, a jest ich kilka, a co z tym idzie wszelkie uszczelki wychodzące z zaworów w ścianie zostaną zakryte, wręcz zamurowane, przez wannę i jej obudowę z płytek. Fakt, planowany jest otwór z boku wanny, z wyciąganą płytką dla ewentualnego dostania się w okolice dolne wanny, ale z tego co widzę od tegoż otworu do miejsca gdzie będą wszelkie uszczeleczki, kabelki, zawory wodne w ścianie jest od ok. 50 cm do 1 metra. Do tego, miejsce gdzie będzie zamontowana bateria, jest od strony ściany, a więc ewentualna przestrzeń do operowania np. kluczem to może 20 cm. Tak więc ewentualną naprawę, jakiegoś elementu przez boczny otwór zabudowki wanny, naprawiacz będzie musiał wykonać na przestrzeni długiej na ok. 1m, a szerokiej na max. 20-25cm. Mój glazurnik, a dziś i hydraulik zwracali uwagę na kłopot z naprawą przy takim układzie wanny i obudowaniu jej. Oboje snuli mroczne teorie, że taka ewentualna naprawa może być bardzo bardzo trudna, czy wręcz niemożliwa. Z tego powodu namawiaja nas do kupna gotowej, firmowej, białej obudowy, która w razie kłopotów wystarczy, że się odsilikonuje i wyciągnie, dając dostęp do podejścia do baterii. Klops jest taki, że od początku chcieliśmy obudować wanne, a firmową plastikową obudowę od początku odrzuciliśmy, tak to sobie wymyśliliśmy. Tak więc może ktos się podzieli doświadczeniami dot. baterii nawannowych w wannach asymetrycznych, czy miał ktoś na uwadze opisana przeze mnie obawę, ma baterie w równie trudnym do podejścia miejscu i może cos doradzić? z góry dziękuję.

I jeszcze jedno w kwestii płytek. Zdecydowanie nie polecam płytek firmy ww. własnie oddalismy do reklamacji 2 raz transport. Na pudełku I klasa, a płytki krzywe, że klaś sie nie da. Mój glazurnik zaprezentrował mi je stykając 2 ze sobą stroną szkliwa. Na środku się stykały ale ich ranty to już napewno nie, gdy znów stykły się jednym końcem to po przeciwległej rozeszły się na 1-2cm i tak właściwie zdecydowana ich partia wyglądała. Glazurnik klął jak szewc, że takich jak robi nie widział, a robi od lat. Przywieziono kolejne, ale równe to one także nie są, na szczęście glazurnik jakoś sobie z nimi radzi. Ale jak widzę to nie tylko ta firma ma potknięcia, mam też 2 innych producentów i też są felery. Płytki nie równe na rogach, nie pasujące rozmiarami - niby to 1 max 2mm ale jednak, zaczynam wątpić czy wogóle są jakieś dobre czy mam nadwrażliwego kładącego. Zgodzę się, płytki może nie po 150 zl/m2, a za 50, ale bez przesady, że potrafią aż być takie nierówne. Przecież jak na pudełku pisze roz. 333x333 to taki ma być, bo nigdzie tam nie napisano, że rozmiary mogą sie od siebie różnić.