kemedo 18.04.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 A ja wykonałem blat z palisandru o gr. 62mm i podwiesiłem zlewozmywak ceramiczny firmy Teka oraz wpuściłem na równi z blatem płytę indukcyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 18.04.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 ja rowniez planuje drewniany blat wraz z ceramicznym zlewem z ikei ... i tutaj mam pytanko odnosnie gatunku drewna .... wstepnie zaplanowalem blaty bukowe ( brzoza zbyt jasna ) ale teraz zastanawiam sie czy nie warto byloby dolozyc kilkaset zlotych do blatu debowego ?? co o tym sadzicie ? bedzie roznica w wytrzymalosci miedzy bukowym a debowym blatem ? roznica w cenie to 100zl przy dlugosci blatu 246cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 19.04.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 bukowe jest niezłe, ale ja u siebie mam blat dębowy ; Na co trzeba zwrócic uwagę: - jesli możesz to zrób blat szerokości conajmniej 65cm - zamiast standardowej 60cm - będziecie z tego bardzo zdowoleni - pomyśl o listwie od strony ściany - zrób ją integralnie związana z blatem, o ładnym kształcie - warto - kleic blat z dwóch warstw! jesli mas blat 5cm grubości to dwie warstwy po 2,5cm. Koniecznie! obiue warstwy maja słoje ustawione w tę sama stronę - nie kleimy jednej wzdłuz a drugiej w poprzek!!! U mnie sa dwie warstwy po 2 cm grubości szerokie na ok 5..6cm - dokłądnie zaokrąglić wszelkie nierówności przed olejowaniem - uwaga na zmywarkę - w jej okolicach drewno silnie się wysusza więc może dojśc do jego skurczenia po sronie dolnej - jesli obok jest zlew to warto pomyslec o jego elestyczności bo drewno będzie pracować! - mam u siebie w blat wmontowane dwie płyty z ceramiki po obu stronach kuchenki (wycięte i wyfrezowane drewno na głębokośc ok 5..7mm i w to miejsce wklejona dwie płyty z odpowienio kolorem dobranej ceramiki - na odstawianie gorących garnków. - szcególnie na poczatku ekstremalnie wazne jest pierwsze olejowanie: nałozyć opierwsza warstwę oleju i dodawać w ciagu pierwszych 30 minut oleju tam gdzie go drewno wciągnęło - po 30 minutach wytrzec do sucha! i zapolerowac brązowym padem nałożónym na szlifierką - obroty średnie tzn do 300 obr/min. Po wyschnięciu druga warstwa kładzina tak samo. Trzeba pamiętać że olej nie może być zostawiony gruba warstwą do wyschniecia bo powstanie warstwa czegoś jakby żelatyny która trzeba będzie potem zdzierac do czystego drewna i powtarzac cąły proces od nowa. Szkoda czasu ... blat drewniany jest nieco bardziej kłopotliwy w utrzymaniu niz z ceramiki ale jest duzo bardziej przyjemny w kuchni.. wystarczy co pewien czas poolejowac (poczatkowo co tydzień potem co miesią albi jak sie przypomni ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pixelpeon 28.06.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Hej! Nadal "ani widu ani slychu" zdjec z Kuchni Pepi-ego. A tu juz pol roku zlecialo. Zla nowina - z Ikei zabrali z katalogu ten zlew ceramiczny. Jest teraz tam taki skromniejszy jego brat, nablatowy. Altarnatywy Blanco - to koszt rzedu 1500 pln, co przy ofercie Ikei jest nielada wyzwaniem. Zaluje, ze nie zakupilem tego Ikeowego w czasie - a teraz przyjdzie gapowe zaplacic. Moze ktos gdzies widzial ten zlew na jakims portalu aukcyjnym??? Pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 28.06.2009 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Zla nowina - z Ikei zabrali z katalogu ten zlew ceramiczny. Moze ktos gdzies widzial ten zlew na jakims portalu aukcyjnym??? Pozdrowka Ten zlew masz na myśli? http://www.ikea.com/PIAimages/33154_PE117170_S3.jpg Są i będą w Krakowie w ilościach podanych na zielonych kwadratach: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/availability/S09847481/krakow Sprawdź w sklepie w swoim mieście, masz na stronie po prawej szukajkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibusia 28.10.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Pepi= czy twoja kuchnia już zrobiona? Chętnie obejrzę zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 28.10.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 sam korzystam z drewnianego blatu ( bukowego ) oraz ceramicznego zlewu jednokomorowego - obie rzeczy z ikei ... i osobiscie sobie chwale , kilka razy zaolejowany blat i woda mu nie straszna - poprostu jak cos sie wyleje to sie to wyciera i juz ( zadnych odbrawien nie zaobserwowalem ) za to blat z litego drewna daje wspanialy efekt i robi wrazenie na kazdym kto nas odwiedza.... co do zlewu to jest podobnie tzn. jest znacznie latwiejszy w utrzymaniu czystosci i znacznie ladniej sie prezentuje zwlaszcza z drewnianym blatem ... polecam wszystkim takie rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.