Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennik budowy Z14 - okolice Wieliczki

Recommended Posts

Cześć Łukasz :D

Fajnie, że już po tynkach :)

Podsunąłeś nam super pomysł jak wykorzystać zbędne stemple - WIELKIE DZIĘKI :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam kasia

tynki jeszcze nie skończone, ale już prawie prawie

pewnie jutro albo w środę będzie skończone tak bym chciał bynajmniej

a co do stempli to tanie są jak barszcz więc można z nich coś ciekawego zrobić, bo fachowa huśtawka to kilka stóweczek kosztuje a taki samorób to znikomy koszt i o ile bardziej cieszy :D

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

lbryndal, gdzie będziesz robił ogrzewanie podłogowe? I skąd wiesz co i ile kupić na to ogrzewanie (podłogowe i kaloryferowe)?

Kwestia druga: możesz podać argumenty za robieniem tynków przed instalacją grzewczą i wodociągową? Jeden jest taki, że nie naciapie się na finalną wylewkę na podłodze (argument hydraulika, z którym rozmawiałem), ale z drugiej strony najpierw zapłacę za eleganckie tynki, a później hydraulik mi je zryje meslem i pewnie nie zagipsuje.

U mnie w tej chwili trwa jeszcze elektryka. Rozmawiam już z hydraulikami i szukam stolarni do drzwi zewnętrznych. Twoje fajowskie :D

lbryndal, gdzie będziesz robił ogrzewanie podłogowe? I skąd wiesz co i ile kupić na to ogrzewanie (podłogowe i kaloryferowe)?

ogrzewanie podłogowe będzie we wiatrołapie, korytarz, łazienka dół, kuchnia, łazienka góra

instalator powiedział mi co mam kupić na instalację wodną ile rur i kolanek i inne pierdołki i to kupowałem wszystko oraz część rzeczy do c.o. takie jak pompy wszystkie, szafki do rozdzielaczy, rozdzielacze i rurę pex.(pewnie się walnął z ilością, resztę dokupię gdzieś tutaj na miejscu)

lbryndalKwestia druga: możesz podać argumenty za robieniem tynków przed instalacją grzewczą i wodociągową? Jeden jest taki, że nie naciapie się na finalną wylewkę na podłodze (argument hydraulika, z którym rozmawiałem), ale z drugiej strony najpierw zapłacę za eleganckie tynki, a później hydraulik mi je zryje meslem i pewnie nie zagipsuje. :D

tak jak sam napisałeś są plusy i minusy.

ja od początku się tak ugadałem z instalatorem że najpierw tynki potem on i potem wylewki - bo nie miałem wylewki zerowej a miałem tynkarzy więc wolałem żeby się tynki robiły

pozatym instalator mówił że kuć w ścianach to tylko podejścia pod wodę trzeba a tego dużo nie ma i piony żeby wyjść z wodą na łazienkę górną (3 przewody wody) i z ogrzewaniem 2 przewody do rozdzielacza górnego. tak że nie bedzie dużo tego kucia, ale jednak będzie w 2 miesjcach i pewnie bedę musiałsam zagipsować to.

i ja witam, na razie nie skomentuję, bo wszystko idzie do przodu :wink:

ale drzwi fajniutke :wink:

no, mogę jedynie dodać, ze podłogówka w łazience i w kuchni to super sprawa, ja jestem z tego bardzo zadowolona, zwłaszcza, że dziecię lubi zabawy nisko-podłogowe, najczęściej w kuchni, bo obok mnie :roll:

i ja witam, na razie nie skomentuję, bo wszystko idzie do przodu :wink:

ale drzwi fajniutke :wink:

no, mogę jedynie dodać, ze podłogówka w łazience i w kuchni to super sprawa, ja jestem z tego bardzo zadowolona, zwłaszcza, że dziecię lubi zabawy nisko-podłogowe, najczęściej w kuchni, bo obok mnie :roll:

podłogówka jest fajna, a dodatkowo nie zajmuje się ścian grzejnikami

no, w kuchni grzejnika na ścianie nie mam i byłam pewna, że zimno będzie. W sumie to zimy jako takiej nie było, ale w kuchni od samej podłogi to było aż za gorąco :wink:

u nas salon kuchnia i korytarz są jedną otwartą powierzchnią więc podlogówka na korytarzu i w kuchni podejrzewam że wystarczy, a na wszelki wypadek będę grzejniki pod oknami w salonie

O brudasach to też coś wiem...

U nas na budowie jest taki burdel, że mój Łukasz powiedział, ze dopóki ta ekipa się nie wyniesie on na działkę nie pojedzie.... No i w sumie się nie dziwię - syf, nieporządek, wszędzie pełno kupek ze śmieciami, latający styropian, papa, puste konserwy po mielonkach - no tragedia.... :-?

Pocieszam się, że za niedługo sobie już pójdą :roll:

Pozdrawiam kasia

O brudasach to też coś wiem...

U nas na budowie jest taki burdel, że mój Łukasz powiedział, ze dopóki ta ekipa się nie wyniesie on na działkę nie pojedzie.... No i w sumie się nie dziwię - syf, nieporządek, wszędzie pełno kupek ze śmieciami, latający styropian, papa, puste konserwy po mielonkach - no tragedia.... :-?

Pocieszam się, że za niedługo sobie już pójdą :roll:

Pozdrawiam kasia

racja zapomniałem o pustych puszkach po konserwach też tam były

ja niestety nie mam tak silnych nerwów i chodzę cały czas po działce i sprzątam, teraz za gościem od wody który zamiast wykuć wszystkie otwory i potem powkładać tak rurki to on otwór wykopie wprowadzi rurkę zgrzeje potem kolejny i kolejny a między nimi robi się syf i zostaje gruz.

szkoda pisać syfiarze wszyscy i tyle jeszcze nie miałem ekipy, która by po sobie zostawiła porządek, zawsze coś było do sprzątnięcia.

żałuję teraz tylko tego że tym tynkarzom nie uciąłem trochę kasy na poczet syfu.

Widzę, że podobne klimaty mają chyba Łukasze :wink: :lol:

Mój mąż też cały czas chodzi i sprząta po szanownych panach wykonawcach.... :lol:

Boże jak on ich nie lubi :lol: :lol: :lol:

Bardzo lubił tynkarzy, bo ekipa czyściutka, nic po sobie nie zostawili :roll:

Jak rozkładali się u nas na budowie to Łukasz zadzwonił do mnie i z taką euforią w głosie zapytał mnie czy wiem po czym poznać profesjonalną ekipę.. Ja mu na to, że chyba nie wiem... A on mówi: "Po tym, że przywożą na budowę swój własny, prywatny wieszak na ubrania" :lol: :lol: :lol:

I w sumie się sprawdziło - ekipa niezawodna :D

Pozdrówki i cierpliwości Łukasz, cierpliwości... :)

Witaj Ibryndal :D

Masz bardzo "ekonomiczny" :wink: dziennik, jesteś z wydatkami na bieżąco :lol: .

Zlew planujesz w takim kol jak wstawiłeś ?

Ja tez sie nad takim zastanawiam, tylko boję się ze będzie bardziej znać brud, zacieki niż na jasnym.

Znasz jakis opinie użytkowników zlewu w takim kolorze ?

Kupujesz zlew w zestawie z baterią?

Gdzies pisałes ze chcesz obłozyc komin plytkami. Sądze, że praktyczniej będzie wytynkować lub pomalować na kol dachu.