Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennik budowy Z14 - okolice Wieliczki

Recommended Posts

Witaj Ibryndal :D

Masz bardzo "ekonomiczny" :wink: dziennik, jesteś z wydatkami na bieżąco :lol: .

Zlew planujesz w takim kol jak wstawiłeś ?

Ja tez sie nad takim zastanawiam, tylko boję się ze będzie bardziej znać brud, zacieki niż na jasnym.

Znasz jakis opinie użytkowników zlewu w takim kolorze ?

Kupujesz zlew w zestawie z baterią?

Gdzies pisałes ze chcesz obłozyc komin plytkami. Sądze, że praktyczniej będzie wytynkować lub pomalować na kol dachu.

dzięki, fajnie że ktośto czyta, a co do wydatków to niestety budżet jest ściśle określony, a do zrobienia jeszcze ohoho zostało

zlew planuję raczej czarny taki jak na zdjęciu no i faktycznie nie pytałem nikogo jak się taki sprawuje wiem natomiast, że jasny się dobrze spisuje bo mają znajomi.

zlew ze zwykłą baterią raczej bo będzie bardziej pasowało do chromowanego korka, dozownika na płyn i innych pierdułek.

z kominem cały czas mam problem i jednak pozostanie chyba otynkowany i już

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę, że podobne klimaty mają chyba Łukasze :wink: :lol:

Mój mąż też cały czas chodzi i sprząta po szanownych panach wykonawcach.... :lol:

Boże jak on ich nie lubi :lol: :lol: :lol:

Bardzo lubił tynkarzy, bo ekipa czyściutka........ cierpliwości... :)

oj chyba tacy jesteśmy a napewno te 2 przypadki czyli Twój mąż i Ja.

każdy syf zostawia, albo źle robi dlatego wolę tych co robią dobrze i nawet zostawią bałagan niż tych co posprzątają, ale spartolą to co mieli zrobić.

oj tacy czyściutcy są fajni, ale ich mało niestety

a jaki Ty planujesz zlew ??

Na stronie producenta Śmigielskiego 969zł, ale już w innym sklepie internetowym http://ewabymail.pl/product_info.php?cPath=39_55&products_id=24041 709zł :o Niezła różnica :o

709 to ok bo jakoś tak chodzą one

narazie słabe rozeznanie robiłem w producentach widać trzeba poszukać jeszcze :D

jedyne zacieki, jakie przychodzą mi na myśl, żeby były widoczne na ciemnym zlewie, to chyba z mleczka albo proszku do czyszczenia...

a tego ponoć do czyszczenia takich zlewów nie wolno używać.

A z kawy i herbaty przynajmniej widać nie będzie, tak jak na jasnym :roll:

lbryndal, DarioAS, widzę, że temat zacieków na ciemnym zlewie rozwija się wiec i ja wtrącę swoje trzy grosze :)

Otóż jasne zacieki mogą powstać za sprawą czystej, ale twardej wody czyli zawierającej duże stężenie soli wapnia, magnezu i innych metali. Na co dzień zmniejszamy twardość wody przez gotowanie lub dodawanie do niej detergentów (mydło, płyny do mycia naczyń), co powoduje, że po wyschnięciu nie pozostają na mokrej powierzchni zacieki czyli pozostałości owych soli czyli np. na szklankach nie ma takich jasnych plam, które mogą pojawić się na ciemnym zlewie po opłukaniu go wodą z kranu. W zasadzie w całej Polsce z kranów leci woda twarda, a w województwach kujawsko-pomorskim i lubelskim nawet bardzo twarda (według przyjętej skali porównawczej). Więcej na ten temat możecie zobaczyć tutaj.

No i jak? Namieszałem? :)

lbryndal, DarioAS, widzę, że temat zacieków na ciemnym zlewie rozwija się wiec i ja wtrącę swoje trzy grosze :)

Otóż jasne zacieki mogą powstać za sprawą czystej, ale twardej wody czyli zawierającej duże stężenie soli wapnia, magnezu i innych metali. Na co dzień zmniejszamy twardość wody przez gotowanie lub dodawanie do niej detergentów (mydło, płyny do mycia naczyń), co powoduje, że po wyschnięciu nie pozostają na mokrej powierzchni zacieki czyli pozostałości owych soli czyli np. na szklankach nie ma takich jasnych plam, które mogą pojawić się na ciemnym zlewie po opłukaniu go wodą z kranu. W zasadzie w całej Polsce z kranów leci woda twarda, a w województwach kujawsko-pomorskim i lubelskim nawet bardzo twarda (według przyjętej skali porównawczej). Więcej na ten temat możecie zobaczyć tutaj.

No i jak? Namieszałem? :)

no trochę namieszałeś to fakt

woda, wodą, ale Aguu sam napisałeś, że do mycia używa się detergentów. A zlew jest do mycia naczyń, których samą wodą sie raczej nie myje :wink:

Więc zaciek z herbaty nadal górą ...

to tylko moje skromne zdanie..

może źle to wcześniej napisałam, ale po

wylanej herbacie nie tyle są zacieki, co poprostu zlew przybiera brązowawy odcień, którego nie widać na pierwszy rzut oka, ale jak czyszczę zlew i przelewam dometosem rury, to jak sie kapnie coś tego wybielacza na zlew, to odrazu widać ogromną różnicę.

sorki, że piszę trochę nieskładnie, ale to juz ta godzina robi swoje...

Niezależnie od wszystkiego i od koloru zlewu, trzeba go po prostu co jakiś czas wymyć żeby nie dopuścić do trwałego odbarwienia i po sprawie. Myślę, że każdy kolor zlewu będzie dobry :) Ja myślałem tradycyjnie o stalowym, ale jak zobaczyłem Wasze propozycje ciemnego zlewu to muszę przyznać, że ma coś w sobie ta czerń.

Niezależnie od wszystkiego i od koloru zlewu, trzeba go po prostu co jakiś czas wymyć żeby nie dopuścić do trwałego odbarwienia i po sprawie. Myślę, że każdy kolor zlewu będzie dobry :) Ja myślałem tradycyjnie o stalowym, ale jak zobaczyłem Wasze propozycje ciemnego zlewu to muszę przyznać, że ma coś w sobie ta czerń.

cały czas się zastanawiam bo pierwszy typ to niby był czarny i chyba taki zostanie, kolejna sprawa to wielkość niby obstawialiśmy 1,5 komory czyli jedna normalna i druga taka mała + ociekacz, ale muszę dodać że będziemy mieli zmywarkę i tak bo nie lubimy zmywać naczyń strasznie i może te 1,5 komory to za dużo ?

Aguu a to co w linku wcześniej podawałeś ten domestos ZERO to ciekaw jestem czy to ma coś wspólnego z tą no colą zero ?

Wylewki wyszły super :lol:

Widzę, że lecimy równiutko :)

Jakie teraz plany, co zamierzacie robić teraz?????

Pozdróweczki

kasia

narazie nie mogę wejść na wylewki więc nawet nie mogę je sprawdzić czy są napewno równe, ale wyglądają extra.

co teraz hmmmmm..........

po ponad 3 miesiącech oczekiwania łudzimy się, że koleś zrobi nam auto i jak już je będziemy mieli to pojeździmy i poszukamy płyki jakie na wiatrołap, korytarz, kuchnię (to wszystko podłogi) orazna całą łazienkę dolną i do kuchni na ściany.

narazie nie mamy koncepcji co położyć więc pewnie wpadniemy i tylko jak coś się spodoba to kupimy i już.

Wylewki wyszły super :lol:

Widzę, że lecimy równiutko :)

Jakie teraz plany, co zamierzacie robić teraz?????

Pozdróweczki

kasia

narazie nie mogę wejść na wylewki więc nawet nie mogę je sprawdzić czy są napewno równe, ale wyglądają extra.

co teraz hmmmmm..........

po ponad 3 miesiącech oczekiwania łudzimy się, że koleś zrobi nam auto i jak już je będziemy mieli to pojeździmy i poszukamy płyki jakie na wiatrołap, korytarz, kuchnię (to wszystko podłogi) orazna całą łazienkę dolną i do kuchni na ściany.

narazie nie mamy koncepcji co położyć więc pewnie wpadniemy i tylko jak coś się spodoba to kupimy i już.

jednak zrobi to auto??

Podałeś go gdzieś czy dobrą wolę wykazał?? :roll: