Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennik budowy Z14 - okolice Wieliczki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

no niby wszyscy mówią, że po 2007 też będzie można odliczać projekty ustaw są.

http://biznes.onet.pl/5,1415738,prasa.html

Muszę jeszcze poczytać, ale powinno być ok

Wczoraj zakupiłem pustaki max teraz będę miał coś około 3024 sztuk czyli już na ściany zewnętrzne jest materiał no i na tą nośną w środku już prawie że, bo chyba zabraknie ze 100 sztuk ale to kiedyś będę się martwił.

Kupiłem 1469 sztuk za 7850zł nie wiem czy dobrze zrobiłem, może materiał potanieje a może nie, nie będę czekał i łudził się a tak to materiał stać będzie na działce.

Teraz to już zajmował będę się papierkami bo kasa się skończyła i nawet troszkę pożyczyłem na te pustaki. A trzeba robić adaptację i garaż kupić.

pozdrawiam

Łukasz

Witam

Zapraszam wszystkich do komentowania moich propozycji adaptacji. W dzienniku opisałem co chcę zrobić ja i architekt. Może o czymś zapomniałem ??

pozdrawiam

Łukasz

acha dzisiaj właścicielka mieszkania które wynajmujemy napisała maila, że musi się z nami zobaczyć, po zadzwonieniu dowiedziałem się, że chce sprzedać mieszkanie więc chyba czeka mnie jeszcze jedna przeprowadzka. Stelka jak widać podzielimy Wasz los.

Dodam że jeszcze jakby to była tylko przeprowadzka to ok, ale my już zarezerwowaliśmy żłobek dla syna od września na naszym osiedlu, a w Krakowie jest ciężko o żłobek więc nie wiem jak to zrobię, ale chyba będę musiał szukać mieszkania w okolicy gdzieś, albo dowozić dzieciaka z każdego innego miejsca do tego żłobka właśnie.

Co do zmian w projekcie, to uważałbym z tym podnoszeniem ścianki kolankowej, bo może to poważnie zachwiać proporcjami domu i zrobi się on koszmarnie brzydki...

Martwi mnie właśnie to, że mi się podobają domy, w których stosunek wysokości dachu, do wysokości ściany jest jak 1:1 lub nawet 1,5:1 (mam nadzieję, że wyrażam się jasno). Podnosząc ściankę kolankową zwiększasz wysokość ściany, a dach zostaje jak był, więc ten stosunek ulega zachwianiu. Takie domy już mi się nie podobają i obawiam się, że będę musiał wybierać: albo ładna fasada (tzn. ładna dla mnie :-)) albo dużo miejsca na poddaszu.

Co do zmian w projekcie, to uważałbym z tym podnoszeniem ścianki kolankowej, bo może to poważnie zachwiać proporcjami domu i zrobi się on koszmarnie brzydki...

Martwi mnie właśnie to, że mi się podobają domy, w których stosunek wysokości dachu, do wysokości ściany jest jak 1:1 lub nawet 1,5:1 (mam nadzieję, że wyrażam się jasno). Podnosząc ściankę kolankową zwiększasz wysokość ściany, a dach zostaje jak był, więc ten stosunek ulega zachwianiu. Takie domy już mi się nie podobają i obawiam się, że będę musiał wybierać: albo ładna fasada (tzn. ładna dla mnie :-)) albo dużo miejsca na poddaszu.

no tak mógłby być brzydki taki wysoki z małym "kapelusikiem" ale mam nadzieję że jak wydłużę dach w dół to jakoś zachowa to proporcje dach będzie wtedy większy to fakt, ale powinno być ok. Świerczu chyba tak robił właśnie i wygląda jego dom ok.

jutro to sobie rozrysuję i zobaczę jak to będzie wyglądało może jak mi się uda to zamieszczę zdjęcia dla porównania.

pozdrawiam i czekam na kolejne uwagi

Łukasz

Witaj, lbryndal! Biorę w poważnym stopniu pod uwagę budowanie Z14 i śledzę także i Twoje posunięcia. My nie mamy jeszcze nawet WZ (okolice Gdowa), więc z kupnem projektu też się nie spieszymy. Do niedawna podobał nam się dom pod pistacją z Archonu, ale ostatnio stwierdziliśmy, że Z14 też jest funkcjonalny, a chyba tańszy. Czy myślałeś o kotłowni w piwnicy? Wiem, że to drożej, ale chyba praktyczniej. No i może by tak zamknąć kuchnię? W tym wariancie bez wykusza (czy wykuszu) byłoby to chyba możliwe. Pozdrawiam.

Witaj, lbryndal! Biorę w poważnym stopniu pod uwagę budowanie Z14 i śledzę także i Twoje posunięcia. My nie mamy jeszcze nawet WZ (okolice Gdowa), więc z kupnem projektu też się nie spieszymy. Do niedawna podobał nam się dom pod pistacją z Archonu, ale ostatnio stwierdziliśmy, że Z14 też jest funkcjonalny, a chyba tańszy. Czy myślałeś o kotłowni w piwnicy? Wiem, że to drożej, ale chyba praktyczniej. No i może by tak zamknąć kuchnię? W tym wariancie bez wykusza (czy wykuszu) byłoby to chyba możliwe. Pozdrawiam.

Witam Hanika

o piwnicy nie myśleliśmy ze względu na koszt jej wykonania, a kuchnię chcemy mieć otwartą. Nie jest ona wielka dlatego jakbyśmy chcieli ją zamknąć to salon by się optycznie pomniejszył a tego nie chcemy.

pozdawiam i życzę powodzenia w zdobywaniu "papierków"

Łukasz

bawiłem się trochę dzisiaj

ściana kolankowa na 67 cm

http://images21.fotosik.pl/361/169e27b51efbad8amed.jpg

ściana kolankowa na 110 cm dach bez zmian

http://images22.fotosik.pl/139/a0817556c83c0f8bmed.jpg

ściana kolankowa 110cm dach wydłuzony do poziomu tego z pierwowzoru

http://images22.fotosik.pl/139/b8f8ab76977f13d4med.jpg

niestety program nie nadaje się do architektury i trochę to mozolnie szło dlatego tylko trochę narysowałem.

chciałem tylko zobaczyć jakie będą wysokości jak podniosę ścianę kolankową do tych 110cm.

pozdrawiam

Łukasz

podmieniłem zdjęcia powyżej

jak widać jeśli podniesie się ścianę kolankową do tych 110 cm to jak nic pasowałoby wydłużyć długość krokwi do pierwotnej wysokości od poziomu ziemi będzie to jakieś 70cm.

najgorsze jest to że przez niby taką ściankę kolankową tworzą się tylko dodatkowe koszty - pustaki na podwyższenie i inne koszty typu ocieplenie tynkowanie itp.,dłuższe krokwie i wogóle więcej drewna na dach no i wogóle większy dach więcej blachy oj oj muszę to jeszcze przemyśleć. A przemyśleć dlatego, że na początku to tylko chcemy mieć parter wykończony a poddasze to alternatywa na przyszłość żeby powoli sobie kończyć kiedyś.

widoki z boku

ściana kolanowa 67

http://images21.fotosik.pl/361/effec6698106c46dmed.jpg

ściana kolanowa 110

http://images12.fotosik.pl/67/21b4fad27e6909efmed.jpg

muszę poszukać jakiegoś programu architektonicznego żeby to jakoś lepiej wyglądało

teoretycznie wygląda ok... ale w rzeczywistości moim zadaniem nie bedzie juz tak ładnie. u mnie dom poszedł o jeden pustak do góry czyli zaledwie 20cm ścianka kolankoewa o parę cm i juz trzeba było wydłużać krokwie bo dom wyglądalby ja wierza :roll: Trzeba też wziąć pod uwagę że nie można wydłużyć krokwi tak jak jest na pierworysie, bo czy okapy które mają ponad 1 m długości wyglądają dobrze? czy konstrukcujnie jest ok? a co do kosztów to oczywiście że wszystko zaczyna być większe no i stosunkowo drożesze do tego każda zmiana pociąga do robienia zmnian następnych. jak widzicie podchodze bardzo sceptycznie do tematu podwyższenia scianki, ale tez nie chce znichęcać bo nie oto przecież chodzi ;)

Wygląda bardzo dobrze :-)

A w czym to robisz, tak na marginesie?

no przykro aż mówić bo w solid edge-u - nie ta branża programów

teoretycznie wygląda ok... ale w rzeczywistości moim zadaniem nie bedzie juz tak ładnie. u mnie dom poszedł o jeden pustak do góry czyli zaledwie 20cm ścianka kolankoewa o parę cm i juz trzeba było wydłużać krokwie bo dom wyglądalby ja wierza :roll: Trzeba też wziąć pod uwagę że nie można wydłużyć krokwi tak jak jest na pierworysie, bo czy okapy które mają ponad 1 m długości wyglądają dobrze? czy konstrukcujnie jest ok? a co do kosztów to oczywiście że wszystko zaczyna być większe no i stosunkowo drożesze do tego każda zmiana pociąga do robienia zmnian następnych. jak widzicie podchodze bardzo sceptycznie do tematu podwyższenia scianki, ale tez nie chce znichęcać bo nie oto przecież chodzi ;)

cały czas sie zastanawiam nad tym podniesieniem i wydłużeniem bo naprawdę to nie są jaja. Koszty będą tego duże, a nie chcę się pchać w koszty czegoś co nie będę na początku wogóle użytkował i to nawet kilka lat może stać poddasze takie o sobie puste.

Architekt powiedziała nam, że ona tak zrobi, ale my tak nie musimy robić jak ona napisze - więc jakby co to poprostu nie podniesiemy tej ściany i już.

pozdrawiam

Łukasz

lbryndal, może to kwestia gustu, ale ja podnoszę ściany fundamentowe, a tym samym poziom podłogi parteru o około 20 cm, bo moim zdaniem te 30 cm ponad gruntem, które jest w projekcie to mało, ale dużo zależy też od ukształtowania działki, czy czasem jakaś większa woda nie podejdzie lub czy po sąsiedzku kiedyś budując domy nie nawiozą sobie sąsiedzi ziemi i żebyś nie został w dołku. Świercz chyba też podnosił.

A kwestia wentylacji pomieszczeń? Myślałeś nad tym? Jak dla mnie to jest kiepsko rozwiązana i robiłem zmiany.

lbryndal, może to kwestia gustu, ale ja podnoszę ściany fundamentowe, a tym samym poziom podłogi parteru o około 20 cm, bo moim zdaniem te 30 cm ponad gruntem, które jest w projekcie to mało, ale dużo zależy też od ukształtowania działki, czy czasem jakaś większa woda nie podejdzie lub czy po sąsiedzku kiedyś budując domy nie nawiozą sobie sąsiedzi ziemi i żebyś nie został w dołku. Świercz chyba też podnosił.

A kwestia wentylacji pomieszczeń? Myślałeś nad tym? Jak dla mnie to jest kiepsko rozwiązana i robiłem zmiany.

a no 30 cm to jest niedużo to fakt a nad podwyższeniem pomyślę oczywiście choć u mnie jest lekki spadek na 10m około 20cm więc od strony wejścia byłoby wyżej o te 20cm a za domem te 30cm ponad ziemię.

pozdrawiam

Łukasz

ja zdecydowałem się podniesć sciankę kolankową do 75 cm + wieniec + murłata te 67 cm jest za mało , robiłem symulacje wyglądu oczywiscie wydłuzyłem krokwie ok 80 cm ponad obrys domu i myslę że dachówki mi wystarczy :D :D :D

czyli masz 75 z murłatą czy 75+14 murłata ?? (wieniec to chowa się w podłodze więc go nie wliczam)

pozdrawiam

Łukasz