Kate_Sz 20.10.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 witaj lbryndal! nie ukrywam, że jestem wierną czytelniczką Twojego dziennika:) planujemy z mężem wystartować na wiosnę z budową z14-tego. Jednak ostatnio obudzono we mnie wątpliwości na temat górnej łazienki - że to niby lepiej, gdyby była nad łazienką dolną, bo wtedy oszczędności z materiałami i wykonaniem inst. wod-kan. ..Jestem ciekawa Twojej opinii, bo masz to juz " przerobione". Może rzeczywiście lepiej byłoby zamienić łazienkę górną i sypialnię miejscami?... (będziemy budować z14 z wykuszem w jadalni i balkonem - Z14 wbl ). Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki:) pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 20.10.2008 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 witaj lbryndal! nie ukrywam, że jestem wierną czytelniczką Twojego dziennika:) planujemy z mężem wystartować na wiosnę z budową z14-tego. Jednak ostatnio obudzono we mnie wątpliwości na temat górnej łazienki - że to niby lepiej, gdyby była nad łazienką dolną, bo wtedy oszczędności z materiałami i wykonaniem inst. wod-kan. ..Jestem ciekawa Twojej opinii, bo masz to juz " przerobione". Może rzeczywiście lepiej byłoby zamienić łazienkę górną i sypialnię miejscami?... (będziemy budować z14 z wykuszem w jadalni i balkonem - Z14 wbl ). Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki:) pozdrawiam! na początek to fajnie czytać, że ktoś to czyta co do górnej łazienki to przecież pod nią jest kuchnia czyli media i tak są na dole więc tylko wyciągnąć je do góry i już a o zamianie w sumie można by pomyśleć tyle tylko, że ten pokój jest dużo większy niż łazienka i po zamianie łazienka byłaby olbrzymia, a pokoik w miejscu łazienki malutki pokój ma 16,1 m2 po podłodze, a łazienka 9,9m2 w standardzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 20.10.2008 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 witaj lbryndal! nie ukrywam, że jestem wierną czytelniczką Twojego dziennika:) planujemy z mężem wystartować na wiosnę z budową z14-tego. Jednak ostatnio obudzono we mnie wątpliwości na temat górnej łazienki - że to niby lepiej, gdyby była nad łazienką dolną, bo wtedy oszczędności z materiałami i wykonaniem inst. wod-kan. ..Jestem ciekawa Twojej opinii, bo masz to juz " przerobione". Może rzeczywiście lepiej byłoby zamienić łazienkę górną i sypialnię miejscami?... (będziemy budować z14 z wykuszem w jadalni i balkonem - Z14 wbl ). Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki:) pozdrawiam! na początek to fajnie czytać, że ktoś to czyta co do górnej łazienki to przecież pod nią jest kuchnia czyli media i tak są na dole więc tylko wyciągnąć je do góry i już a o zamianie w sumie można by pomyśleć tyle tylko, że ten pokój jest dużo większy niż łazienka i po zamianie łazienka byłaby olbrzymia, a pokoik w miejscu łazienki malutki pokój ma 16,1 m2 po podłodze, a łazienka 9,9m2 w projekcie podstawowej wersji Z14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 20.10.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 czyta czyta i to nie tylko ktoś, ale z tego co widzę na forum - to duużo ktosiów łazienkę po przeniesieniu możnaby zmniejszyć np powiększając garderobę, ale zostaje kwestia maleńkiego pokoiku - to mnie najbardziej dręczy... chyba dam sobie spokój z kombinowaniem.Z tego co zauważyłam nikt nie zmieniał tej łazienki, czyli rozumiem, że jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 20.10.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 a poza tym to ja tez jestem z okolic Tarnowa i własnie tu zamierzam budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 20.10.2008 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 czyta czyta i to nie tylko ktoś, ale z tego co widzę na forum - to duużo ktosiów łazienkę po przeniesieniu możnaby zmniejszyć np powiększając garderobę, ale zostaje kwestia maleńkiego pokoiku - to mnie najbardziej dręczy... chyba dam sobie spokój z kombinowaniem.Z tego co zauważyłam nikt nie zmieniał tej łazienki, czyli rozumiem, że jest ok wydaje mi się, że nie ma sensu zamieniać tej łazienki z pokojem tak jak jest jest ok jak dla mnie to i nawet jakby się dokonało zmiany i zamiast małego pokoju zrobiło garderobę dużą dla pokoju za ścianą a ten schowek powstały ze zmniejszenia pokoju powstałego ze zamiany łazienki z pokojem przeznaczyć na grajdołek to i tak jest nieźle bo mamy 2 duże pokoje na górze z czego jeden z dużą garderobą i duży schowek oraz dużą łazienkę (ale zamotałem już sam nie wiem o co chodzi ) tak wogóle to ja przez długi czas myślałem o projekcie o nazwie CYRKON, który składa się z dołu tak jak w Z14 mniej więcej czyli pokój kuchnia i salon oraz łazienka i kotłownia, ale na górze to tylko miał łazienkę pośrodku i 2 pokoje z garderobami fajny przyjemny projekt, ale po zastanowieniach i poszukiwaniach czegoś ciut większego (dokładnie to salonu) znaleźliśmy Z14 i jesteśmy zadowoleni choć jest to większy dom niż potrzebujemy (te 3 pokoje na górze to ciut za dużo jak dla naszych planów) pozdrawiam krajankę - a w którym zakątku Tarnowa budować będziecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 20.10.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 no rzeczywiście musiałam się ostro skupić i dwa razy przeczytać, żeby ogarnąć tą kombinację z łazienką, garderobą i dwoma pokojami w roli głównej Cyrkon też był u mnie przez moment na tapecie, jak i wiele innych projektów, ale jakoś tak z14 najbardziej mi się spodobał, no i stał się bliski dzięki lekturze dzienników i miałam nie kombinować z projektem , ale wymyśliłam, że możnaby przestawić schody na zasadzie lustrzanej na drugą stronę sieni (schowek pod schodami wtedy nie jest przy kuchni, tylko przy p.g., wejście do p.g. z holu a nie z sieni, ale za to u góry w miejscu małej łazienki powstaje pokój z garderobą, a łazienka w miejscu pokoju - nad lazienką dolną). a dom to konkretnie ma stanąć ok.25km od Tarnowa (kierunek Kielce). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 21.10.2008 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 no rzeczywiście musiałam się ostro skupić i dwa razy przeczytać, żeby ogarnąć tą kombinację z łazienką, garderobą i dwoma pokojami w roli głównej Cyrkon też był u mnie przez moment na tapecie, jak i wiele innych projektów, ale jakoś tak z14 najbardziej mi się spodobał, no i stał się bliski dzięki lekturze dzienników i miałam nie kombinować z projektem , ale wymyśliłam, że możnaby przestawić schody na zasadzie lustrzanej na drugą stronę sieni (schowek pod schodami wtedy nie jest przy kuchni, tylko przy p.g., wejście do p.g. z holu a nie z sieni, ale za to u góry w miejscu małej łazienki powstaje pokój z garderobą, a łazienka w miejscu pokoju - nad lazienką dolną). a dom to konkretnie ma stanąć ok.25km od Tarnowa (kierunek Kielce). Pozdrawiam! no właśnie z tą kombinacją to by wyszła ta łazienka jedna pod drugą, ale jeśli myślisz o kotłowni na paliwo stałe i wejście do niej miałoby być tylko z holu to przewalone węgiel trzeba by nosić przez pół domu i wszędzie by się syfiło ja brałem od poczatku pod uwagę kotłownię na węgiel i musiała ona być przy samym wejściu sprawdza się wyśmienicie, blisko do wyjścia jest i to jest podstawa bo zawsze coś się wysypie napruszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 21.10.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 właściwie jak narazie w założeniach jest ogrzewanie gazowe, ale niewykluczone, że rzeczywistość zmusi nas do pieca węglowego, ( to wszystko zależy czy rachunki w sezonie zimowym nas nie powalą z nóg). Takie rozwiązanie z wejściem do kotłowni i w ogóle układem pomieszczeń jest w podobnym projekcie (http://www.extraprojekt.pl/p.p/domek-cieply-012-bk--z.bhh.html ). Trzeba się będzie poważnie zastanowić i jeszcze innych mądrych głów poradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 21.10.2008 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 właściwie jak narazie w założeniach jest ogrzewanie gazowe, ale niewykluczone, że rzeczywistość zmusi nas do pieca węglowego, ( to wszystko zależy czy rachunki w sezonie zimowym nas nie powalą z nóg). Takie rozwiązanie z wejściem do kotłowni i w ogóle układem pomieszczeń jest w podobnym projekcie (http://www.extraprojekt.pl/p.p/domek-cieply-012-bk--z.bhh.html ). Trzeba się będzie poważnie zastanowić i jeszcze innych mądrych głów poradzić właśnie miałem Ci podesłać link do tego projektu bo nad nim też się zastanawiałem tylko linka mam innego, ale to jest to samo, mają tam dużo takich fajnych prostych domków http://www.domek.net.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 21.10.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 widzę, że u ciebie non stop do przodu z czego te mebelki salonowe bo fajne i cena nawet dość ok. Ja na razie pomalutku domawiam kolejne mebelki u kolesia, który robił mi kuchnie. Niestety jest strasznie nieterminowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 21.10.2008 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 widzę, że u ciebie non stop do przodu z czego te mebelki salonowe bo fajne i cena nawet dość ok. Ja na razie pomalutku domawiam kolejne mebelki u kolesia, który robił mi kuchnie. Niestety jest strasznie nieterminowy te mebelki to ja sobie tak tylko wkleiłem żeby wiedzieć co po ile i żeby nie szukać niepotrzebnie później ceny wydają się być ok na BRW nie patrzę już bo coraz częściej sądzę że to szajs, liche takie, chodzi to na boki (w sklepach) no chyba, że nie skręcają tego solidnie, ale wydaje mi się, że robią tak jak powinno być tylko to są poprostu takie meble te co znalazłem to na stronie http://www.szynaka.pl cena w miarę ok, a wykonanie to trzeba jechać i zobaczyć na Wadowickiej w euromebel niby są. forte są też na Wadowickiej i wg strony to nawet w 2 sklepach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 22.10.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 właściwie jak narazie w założeniach jest ogrzewanie gazowe, ale niewykluczone, że rzeczywistość zmusi nas do pieca węglowego, ( to wszystko zależy czy rachunki w sezonie zimowym nas nie powalą z nóg). Takie rozwiązanie z wejściem do kotłowni i w ogóle układem pomieszczeń jest w podobnym projekcie (http://www.extraprojekt.pl/p.p/domek-cieply-012-bk--z.bhh.html ). Trzeba się będzie poważnie zastanowić i jeszcze innych mądrych głów poradzić właśnie miałem Ci podesłać link do tego projektu bo nad nim też się zastanawiałem tylko linka mam innego, ale to jest to samo, mają tam dużo takich fajnych prostych domków http://www.domek.net.pl projekty na tej stronce rzeczywiście całkiem przyjemne - oglądam pod kontem rozwiązań wewnątrz, bo wybór z14 jest już raczej ostateczny (tzn.ostateczny tylko że nie mam jeszcze kupionego projektu w ręce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 22.10.2008 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 właściwie jak narazie w założeniach jest ogrzewanie gazowe, ale niewykluczone, że rzeczywistość zmusi nas do pieca węglowego, ( to wszystko zależy czy rachunki w sezonie zimowym nas nie powalą z nóg). Takie rozwiązanie z wejściem do kotłowni i w ogóle układem pomieszczeń jest w podobnym projekcie (http://www.extraprojekt.pl/p.p/domek-cieply-012-bk--z.bhh.html ). Trzeba się będzie poważnie zastanowić i jeszcze innych mądrych głów poradzić właśnie miałem Ci podesłać link do tego projektu bo nad nim też się zastanawiałem tylko linka mam innego, ale to jest to samo, mają tam dużo takich fajnych prostych domków http://www.domek.net.pl projekty na tej stronce rzeczywiście całkiem przyjemne - oglądam pod kontem rozwiązań wewnątrz, bo wybór z14 jest już raczej ostateczny (tzn.ostateczny tylko że nie mam jeszcze kupionego projektu w ręce czyli projekt wybrany to teraz tylko poczekac do wiosny i ogień liczę na założenie dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 22.10.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 no z tym ogniem na wiosnę - chciałabym!! póki co to mam przed sobą wszystkie te formalności ( z wyjątkiem decyzji o w.z. bo to juz jest) , mam nadzieję, że do wiosny przebrniemy przez papiery i ruszymy w teren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.jacek 22.10.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Witaj przyjacielu!...małe pytanko - co zdecydowało że dajesz 15-cie styropianu...bo to dość grubo...{jak na mój gust} - wiadomo ...termika ...ale przybliż nieco temat co zdecydowało o tej grubości..P.S-u mnie na razie cisza...do wiosny {tak miało być}...mało bywam w domu...kaska...kaska...bo sam widzisz na ile dzisiaj w bankach można liczyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 22.10.2008 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Witaj przyjacielu!...małe pytanko - co zdecydowało że dajesz 15-cie styropianu...bo to dość grubo...{jak na mój gust} - wiadomo ...termika ...ale przybliż nieco temat co zdecydowało o tej grubości.. P.S-u mnie na razie cisza...do wiosny {tak miało być}...mało bywam w domu...kaska...kaska...bo sam widzisz na ile dzisiaj w bankach można liczyć! czekałem na właśnie takiego maila z pytaniem: "dlaczego?" nie no żartuję tak poważnie to przeliczyłem sobie jaka jest różnica pomiędzy 12cm, a 15 cm wynosi ona około 5m3 czyli jakieś 600zł = 1 tona węgla dodatkowo zamiast styropianu "ściana" (Współczynnik przewodzenia ciepła: lambda ≤ 0,042 W/mK ) biorę "fasadę" (Współczynnik przewodzenia ciepła: lambda ≤ 0,040 W/mK) różnica pomiędzy nimi to 5zł/m3 czyli jakieś 100zł stwierdziłem, że nie warto oszczędzać na ociepleniu bo węgiel coraz droższy nie mówiąc o gazie dodatkowo ściągnąłem sobie ze strony austrothermu taki kalkulator liczący ocieplenie i w sumie to przy tych 15 cm mam ciut cieplejszą ścianę niż zakłada norma więc szaleństwa nie ma. z drugiej strony jak przeliczają kiedy zwróci się koszt ocieplenia i wyskakuje 18 lat to zastanawiam się po co to ocieplać skoro te kilkadziesiąt tysiaków to opału na kilka niezłych lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 22.10.2008 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 no z tym ogniem na wiosnę - chciałabym!! póki co to mam przed sobą wszystkie te formalności ( z wyjątkiem decyzji o w.z. bo to juz jest) , mam nadzieję, że do wiosny przebrniemy przez papiery i ruszymy w teren oj papierki kochane jak ja uwielbiam wypełniać tą masę niepotrzebnych karteczek karteluszek gdzieś zapodziałem papiery od wody i nie mogę ich znaleźć, na szczęście chyba nie będę potrzebne jakośstrasznie - chyba mam nadzieję, że będzie założony dziennik i będzie można poczytać o postępach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 23.10.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 oj papierki kochane jak ja uwielbiam wypełniać tą masę niepotrzebnych karteczek karteluszek najbardziej denerwuje mnie to czeeeeekanie na każdy papierek, decyzję ,mapkę, itp, itd... mam nadzieję, że będzie założony dziennik i będzie można poczytać o postępach póki co w potencjalnym dzienniku i tak nie byłoby zbyt o czym pisać, bo jak narazie ciągle na coś czekam ( aktualnie na uprawomocnienie decyzji o w.z., w następnej kolejności będzie geodeta) i tym sposobem czas leci a właściwie nic specjalnego się nie dzieje...ale może się zmobilizuję jednak... kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 23.10.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 http://forte.rsi.pl/meble/img//Room/92/photo.jpg bardzo ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts