Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennik budowy Z14 - okolice Wieliczki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u mnie harmonogram jest taki:

1. ogrodzenie,

2. podbitka,

3. tynk

4. kostka brukowa

5. zagospodarowanie zieleni.

Taki jest harmonogram, ale jak nie trafie w kumulację Lotto to na 100% cos z tego harmonogramu odpadnie :cry:

Łukasz a kiedy jakaś oficjalna parapetówa :lol: no bo ty juz legalnie w swojejchatce zamieszkujesz :lol: no i zgodnie z papierami budowę zakończyłeś :wink:

u mnie natomiast:

1. czekamy na mapę do celów projektowych

2. czekamy na wyłączenie działki z produkcji rolnej

3. czekamy na pozwolenie na budowę

4. czekamy na chętnego na kupno mieszkania ( coby fundusze na rozpoczęcie budowy zdobyć)

czy ktoś zauważył pewną "powtarzalność" słowa na CZ...????

5. jak sił starczy to budujemy.... :lol: :lol: :lol: :lol:

Łukasz a kiedy jakaś oficjalna parapetówa no bo ty juz legalnie w swojejchatce zamieszkujesz no i zgodnie z papierami budowę zakończyłeś

się do pytania podłączam :wink:

u mnie natomiast:

1. czekamy na mapę do celów projektowych

2. czekamy na wyłączenie działki z produkcji rolnej

3. czekamy na pozwolenie na budowę

4. czekamy na chętnego na kupno mieszkania ( coby fundusze na rozpoczęcie budowy zdobyć)

czy ktoś zauważył pewną "powtarzalność" słowa na CZ...????

5. jak sił starczy to budujemy.... :lol: :lol: :lol: :lol:

Łukasz a kiedy jakaś oficjalna parapetówa no bo ty juz legalnie w swojejchatce zamieszkujesz no i zgodnie z papierami budowę zakończyłeś

się do pytania podłączam :wink:

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

oj jeszcze kilka rzeczy pasowałoby zrobić i na wiosnę jak zrobi się ciepło i rozpocznie sezon grilowy to może będzie można jakieś parapetówki odstawiać :D :D :D :D :D :D :D :D

u mnie harmonogram przewiduje zrobienie:

- izolacja fundamentów + drenaż (materiały prawie są, robota własna - piękny urlop będzie :D :D :D :D )

- niwelacja terenu

- tynk na domku i pewnie wtedy się kasa skończy a jeszcze by pasowało

- opaska z jakiej kostki naokoło domu + podjazd + chodniczki

- jakie płytki na tarasie i przy wejściu

- ogród doprowadzić do ładu, trawkęposiać kosiarkę kupić

- no i ogrodzenie zrobić - to trzeba przeliczyć bo albo siatka albo stemple jako słupki i deski takie prosto z tartaku widziałem przy jednym domku i wyglądało fajnie tylko ciekawe ile takie coś kosztuje

jest takie drewniane ogrodzenie przy domu jak się jedzie w stronę Dobczyc i podjeżdża pod górkę w Rożnowej po lewej z tyłu za sklepem jest taki nowy budynek (ładny domek) i całość z działką ogrodzone właśnie drewnem

trzeba siętam zaczaić i popatrzeć jak to zrobione jest

:wink: nieee...nooo...to u mnie harmonogram nieco prościej się przedstrawia!

po 1-budować

po 2-budować

po 3-budować

...ale co ja tam wam będę...jak wy {no przynajmniej już w większości}-macie ten etap za sobą...ale jak tak spojrzę na tych co przed to i jest powód do wytchnienia ...że się pewne{te najbardziej wkurzające - papierkowe} sprawy ma za sobą...no i jakby nie było to mój dom ma 85 cm wysokości :roll: :roll: :roll:

Pozdrawiam! :wink:

• 2 weeks później...

Cześć Łukasz :)

Bardzo ładne łóżko :)

Jeśli chodzi o jego kształt to mamy podobne :lol:

Na komódkę też kiedyś u nas przyjdzie czas :roll:

Zważywszy na to, że my nigdy nie mieliśmy łóżka z prawdziwego zdarzenia (zawsze spaliśmy na wersalkach lub materacach) to dla nas prawdziwy wypasik :wink: :lol:

Życzę dobrych snów :lol: :lol: :lol:

Pozdróweczki, kasia

Cześć Łukasz :)

Bardzo ładne łóżko :)

Jeśli chodzi o jego kształt to mamy podobne :lol:

Na komódkę też kiedyś u nas przyjdzie czas :roll:

Zważywszy na to, że my nigdy nie mieliśmy łóżka z prawdziwego zdarzenia (zawsze spaliśmy na wersalkach lub materacach) to dla nas prawdziwy wypasik :wink: :lol:

Życzę dobrych snów :lol: :lol: :lol:

Pozdróweczki, kasia

jeszcze niedawno materac był na podłodze, a teraz ciut inaczej - trzeba się przyzwyczaić :lol: :lol:

pozdrawiam

Idziecie do przodu :p

Dom pięknieje coraz bardziej, jestem pełna podziwu dla tego, co robicie.

Łóżko wygodne?? :wink:

dzięki :oops: :oops: :oops: :oops:

jak przyjdą mebelki do salonu i karnisze oraz firanki to będzie jeszcze lepiej i choć salon będzie jakoś wyglądał

a co do łóżka to wygodniej się spało jak materac był na podłodze, teraz tak jakoś inaczej jest, ale ogólnie wszystko zależy chyba od materaca i ten spełnia swoje zadanie (wcześnie jna wersalkach, często bolały mnie rano plety bo były albo za miękkie albo za twarde)

zazdroszczę łóżka ;) my od dwóch lat na"tymczasowej" kanapce, ale postanowione, że łoże kupimy już do sypialni w Z14 :):):):)

a ja tak trochę z innej beczki: co sądzisz o zamianie stropu Teriva na tradycyjny monolityczny (Ty chyba zmieniłeś prawda ?)? z lektury innych dzienników zetów 14-tych siły rozkładają się mniej więcej pół na pół...hmmm, może ktoś podpowie, czy zmieniać, czy zostawić?

pozdrawiam!

zazdroszczę łóżka ;) my od dwóch lat na"tymczasowej" kanapce, ale postanowione, że łoże kupimy już do sypialni w Z14 :):):):)

a ja tak trochę z innej beczki: co sądzisz o zamianie stropu Teriva na tradycyjny monolityczny (Ty chyba zmieniłeś prawda ?)? z lektury innych dzienników zetów 14-tych siły rozkładają się mniej więcej pół na pół...hmmm, może ktoś podpowie, czy zmieniać, czy zostawić?

pozdrawiam!

ja brałem pod uwagę koszty i monolit raczej wychodzi taniej - tak wychodziło z moich obliczeń :D

a pod względem konstrukcyjnym i projektowym dużo zamieszania?

u mnie żadnego

ekipa wykonała, kierownik budowy sprawdził i zatwierdził wykonanie zbrojenia, potem zalaliśmy, a kierownik budowy dokonał wpisu do dziennika i tyle

mozna było to projektować tylko po co ? jedynie chyba po to żeby ktoś wziął za to kasę i tyle

kierownik podpisał czyli bierze na siebie odpowiedzialność co do prawidłowości wykonania, przecież za coś musi brac tą kasę, a nie tylko za przyjazd kilka razy na budowe i kilka wpisów do dziennika budowy

a pod względem konstrukcyjnym i projektowym dużo zamieszania?

u mnie żadnego

ekipa wykonała, kierownik budowy sprawdził i zatwierdził wykonanie zbrojenia, potem zalaliśmy, a kierownik budowy dokonał wpisu do dziennika i tyle

mozna było to projektować tylko po co ? jedynie chyba po to żeby ktoś wziął za to kasę i tyle

kierownik podpisał czyli bierze na siebie odpowiedzialność co do prawidłowości wykonania, przecież za coś musi brac tą kasę, a nie tylko za przyjazd kilka razy na budowe i kilka wpisów do dziennika budowy

dzięki za rady :)

• 2 weeks później...
Ojej, meblujecie się :D fajnie macie! Wczoraj z pewną nieśmiałością zerknęłam na ceramikę do swoich łazienek...a jeszcze dachu nie mam :lol:

Pozdrawiam całą rodzinkę, a szczególnie tego bąbla w niebieskim ,co kręci się koło tych ślicznych firanek :lol: (awatar)

no staramy się coś dokładać w miarę możliwości finansowych no i jak mamy jakiś pomysł godny realizacji

no firaneczki to nawet fajnie wyglądały i zakup uważam za udany choć na początku oponowałem bo to pomysł był małżonki, ale nie w tym rzecz tylko w rozmiarze firanek

na dekoria.pl były takie 90x240 co wiązało się z założeniem 2 na jednym pałąku i byłyby ciut za krótkie, ale znalazłem takie 250x290 i te wyglądają dobrze bo są w jednym kawałki i nie trzeba było ich przycinać na długości bo 250 na wysokości jest w sam raz

a za niedługo będę robił podświetlanie witrynki diodami led jak wyjdzie to tak jak mi się układa to w wyobraźni to powinno być fajnie :D :D :D :D :D

no rozglądać się trzeba nawet bo mimo nawet że się wybierze nic to sie można zorientować co jest

a mały pomocnik jest najlepszy robi najwięcej zamieszania - a miał pomagać :evil: no ale poczekam troszkę podrośnie i mu się przydzieli jakieś obowiązki w domu :D

pozdrawiamy