pawelos 23.05.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 WitajciePrzegrzebałem forum na temat kosztów notarialnych towarzyszących zakupowi działki i prawdę mówiąc nie znalazłem jednoznaczych, całościowych informacji, natomiast każdemu kupującemu/sprzedającemu mogłyby to się przydać. Kompendium oczywiście chciałbym oprzeć na swoim przypadku. Otórz umówiłem się wstępnie na zakup działki, która ma powstać w wyniku podziału, działkę muszę nabyć kredytem. Na pewno chciałbym zawrzeć umowę przedwstępną, ponieważ jest to obecnie działka rolna to następnym etapem będzie umowa warunkowa natomiast po spełnieniu warunku przeniesienie własności. Czy ktoś potrafi wylistować/określić koszty towarzyszące każdemu z etapów? Transakcja to 160kPLN. Dla tych którzy trafią tu z zakupem działki budowlanej bez umowy przedwstępnej powiem że powinni liczyć się z kosztami:1. taksy notarialnej (zwykle maksymalna wysokość, ustalone prawnie)2. vat od taksy3. podatek od czynności cywilno-prawnuych 2% wartości działki4. wpis do księgi - ok 200zł5. opłaty sądowe - ok 200zł (chyba dla ziemi rolnej jest taniej)6. 6zł+vat za strony odpisu mogą do tego dochodzić jeszcze koszty utworzenia księgi jeśli jej nie ma i koszty stworzenia hipoteki, jesli jest kredytPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 24.05.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 160.000 zł? Mówisz i masz. W Kancelarii, w któej pracuję wygląda to tak: UMOWA PRZEDWSTĘPNA, zawarta w formie aktu notarialnego to łączny koszt 400 złotych bez względu na wartość. Są kancelarie, które pobierają połowę taksy naliczonej od wartości ale to chore moim zdaniem skoro dochodzi jeszcze umowa warunkowa. UMOWA WARUNKOWA SPRZEDAŻY przy wartości, którą podałeś to: taksa notarialna (1/2) - 755 zł wypisy (szt. 4 licząc, że akt składa się z 4 stron) - 96 zł 22VAT od łącznej kwoty - 187,22 RAZEM 1038,22 zł UMOWA O PRZENIESIENIE WŁASNOŚCI NIERUCHOMOŚCI Z USTANOWIENIEM HIPOTEK taksa notarialna (1/2) - 755 zł wypisy (szt. 6 licząc po 6 ston bo więcej pisania - trzeba opisać umowę kredytową i ustanowić hipotekę) - 216 zł 22VAT - 213,62 zł PCC od sprzedaży (2%) - 3200 zł PCC od hipotek - zwykła 0,1% - przyjmuję, że kredyt na całość więc - 160 zł - kaucyjna stała opłata (zabezpiecza odsetki bankowe i inne koszty uboczne kredytu) 19 zł opłata sądowa - tu zależy od ilości wniosków. wymienię te, które wchodzą w rachubę a Ty sobie wybierz jeśli był podział nieruchomości i kupujesz tylko jedną działkę: sprostowanie oznaczenia nieruchomości 60 zł odłączenie działki z księgi wieczystej i założenie nowej na Twoją działkę - 60 zł wpis własności nieruchomości 200 zł - jeśli rolna (czyli taka jak Twoja) 150 zł wpis każdej hipoteki po 200 zł. Jeśli kupujesz całą nieruchomość to opłacasz tylko wpisy czyli 150 zł + od każdej hipoteki 200 zł. Mam nadzieję, że troszkę pomogłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelos 24.05.2007 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Dzięki wielkie!!!Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WikoTomki 02.03.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Agata, czy moglabys mi podpowiedziec, ktorym rozporzadzeniem mam sie kierowac, zeby ustalic maksymalne stawki u notariusza? sprawdzalem na stronach sejmu, w rozporzadzeniach do prawa o notariacie: http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=related&id=WDU19910220091&type=9 i jako ostatnie widnieje rozporzadzenie MS z dnia 27 wrzesnia 2007 r., zmieniajŕce rozporzŕdzenie w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20071871336 zastanawiam sie czy jest tekst jednolity dla tych rozporzadzen o wysokosci taksy notarialnej? taki tekst zmieniajacy jest raczej malo czytelny (ustawy sa publikowane takze w wersji ujednoliconej ) planuje kupic dzialke o wartosci 520 tys pln; w internetowych kalkulatorach oplat notarialnych wychodzi kwota ok 4000 zl; panie z biura notariusza wspomnialy o kwocie 17 tys zl... mialo to byc na przykladzie umowy przedwstepnej (100 tys) i ostatecznej (420 tys) dodatkowo mam pytanie, czy maksymalne stawki mozna negocjowac? pozdrawiam,Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucek111 14.01.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Rozporządzenie w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnejDz.U. z 2004 nr 148 poz. 1564 • Brzmienie od 26 maja 2012. § 6. Za sporządzenie aktu notarialnego dokumentującego:17) umowę sprzedaży nieruchomości gruntowej, stanowiącej działkę budowlaną w rozumieniu art. 2 pkt 12 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. Nr 80, poz. 717, z późn. zm. ). — maksymalna stawka wynosi połowę stawki przewidzianej w § 3. USTAWA z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:12) „działce budowlanej” - należy przez to rozumieć nieruchomość gruntową lub działkę gruntu, której wielkość, cechy geometryczne, dostęp do drogi publicznej oraz wyposażenie w urządzenia infrastruktury technicznej spełniają wymogi realizacji obiektów budowlanych wynikające z odrębnych przepisów i aktów prawa miejscowego. Jeżeli notariusz uzna, że mam mu zapłacić maksymalną stawkę taksy to go wykpię i zadzwonię po policję bo jest niezgodne z prawem. Taka działka jest po prostu działką budowlaną i na podstawie przepisów prawa notariusz może pobrać maksymalnie połowę maksymalnej stawki taksy notarialnej. Podsyłam kalkulator taksy notarialnej: https://www.notariuszwarszawacentrum...dex.php/oplatylubhttp://www.infor.pl/kalkulatory/nier...tml#wynikiform dodatkowo link do całej zebranej taksy:http://prawo.rp.pl/temat/84071.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts