Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EMANUELA II komentarze

Recommended Posts

:-)))))

widziałam Twoją zdziwioną minę, ale za szybko jechaliśmy - nie zdążyłam machnąć ;-)

nam się ciągle wydaje, że to wszystko za wolno, murarze mają suma sumarum 3 miesiące opóźnienia :o cieśle 2 tygodnie, ale dzisiaj postawiliśmy wszystkich na baczność - wzieliśmy urlop - ja jeden dzień k. cały tydzień i daliśmy czadu 8)

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

m&k

Wiesz co ja już dawno doszłam do wniosku, że aby budowa szła zgodnie z planem i naszymi wymaganiami i żeby dopilnować tego wszystkiego to trzeba sobie pozwolić na dwa lata wolnego !!!!! nie urlopiki typu 2 tygodnie to nie zdaje egzaminu, ja cały czas byłam w nerwach bo jak przyjechałam to zawsze było coś nie tak zrobione i już np nie dało się odkręcić bo coś tam. :evil: :evil: porażka, ale cóż zrobić ktoś na raty kredytu musi zarobić.

Mimo wszystko życzę Wam powodzenia w budowaniu naprawdę idzie Wam to sprawnie. :D

• 2 weeks później...

Witam wszystkich

Tez buduje Emanuelke w odbiciu lustrzanym. Jestem jednak troszke zaniepokojona tym ze zaczelam budowa dopiero teraz tzn pod koniec wrzesnia wylali mi fundamenty a teraz robia juz parter (juz mam niektore scianki i komin). Czy to oby nie za pozno jak na ta pore roku ? Jak myslicie ?

Oto moj przyszly domeczek

http://i221.photobucket.com/albums/dd203/Karlaa_photo/Budowa14102007022.jpg

http://i221.photobucket.com/albums/dd203/Karlaa_photo/Budowa14102007007.jpg

Jak w tym roku zrobisz jeszcze strop to będzie wszystko. :x

W przyszłym roku czarno widzę prace budowlane. :evil:

Zapowiada się duża fala emigracji zarobkowej na wiosnę.

Będzie ciężko o fachowców.

Podpisz umowy o roboty budowlane jak masz dobrą ekipę żeby skończyli ci przynajmniej stan surowy , ale to już pewno na rok 2008.

Planowałem zrobić pełne zadaszenie w tym roku ale skończy się chyba tylko na więźbie i folii . Co z tego że jest materiał jak fachowej siły roboczej brak.

A paprokom nie dam zarobić.

Dekarze z którymi rozmawiam mają terminy rezerwowane już na marzec 2008.

Zbyszek - folia ma gwarancję tylko 3 Msc - dłużej nie może być narażona na promieniowanie UV... może zostaw więźbę bez folii, albo zrób pełne deskowanie i daj na to papę ...

Karlaa, ciesze się że moje rady się przydały :-)

co do terminów, wszystko zależy od tego gdzie się budujesz (jeśli w Zakopanym to ciężko będzie) i czy masz nagrane ekipy na kolejne etapy.. jeżeli robiszjak w projekcie Terrivę - strop pójdzie Ci szybciej, jeśli lany jak my - zbrojenie zajmie trochę czasu.. tych czynników jest bardzo dużo...

Buduje pod Warszawa i dzis moj "majster" powiedzial ze jak bedzie pogoda to w przyszlym tygodniu robia strop :) Moze jestem niepoprawna optymistka ale wierze mu haha.

A tak dzis wygladala moja budowa (zaczeta niecały miesiac temu)

http://i221.photobucket.com/albums/dd203/Karlaa_photo/Budowa24102007014.jpg

http://i221.photobucket.com/albums/dd203/Karlaa_photo/Budowa24102007002.jpg

• 3 weeks później...
NO WŁAŚNIE :( W Warszawie na całe szczęście jeszcze nie pada ale jeśli zacznie, wiązać się to będzie z zaprzestaniem prac na mojej budowie AAAAAAAAAAAAAA NIENAWIDZE ŚNIEGU I ZIMY !!!!

Witam

Jestem tutaj swieżonka. :oops:

Właśnie z żoną podjeliśmy decyzję o budowie domu wg projektu Emanuela II.

Chcemy ruszyć wiosną 2008 - marzec? oczywiście jak pozwoli pogoda i zdobędziemy wszelkie pozwolenia na budowę.

Mamy juz działeczkę, położoną nieopadal naszej rodzinnej dziurki - Oleśnicy.

Jest duża i chyba jest OK - ma 15 ar.

Na to chwilę chciałbym się dowiedzieć od Was - 'starszych " w boju kolegów i koleżanek - jak to na prawdę wygląda kosztowo.

Czy koszt podany przez dobredomy jest rzeczywisty?

Ja zastanawiam się na Ytongiem( 24 + styropian(ewen wata)+struktura, dach Roben.

Narazie zbieram info na temat kosztów i ewentualnie poczynić zakup materiałów - zima chyba taniej ?

Aha, jeśli uważacie , że temat kosztw jest dość "intymny" to może na priv. mój GG 3065597.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :D

Wczoraj "mój" cieśla oświadczył mi że nie będzie w tym roku robił u mnie więźby bo wziął za dużo robót. :evil:

Dzisiaj przyprowadził innego cieślo-dekarza.

A ten oświadczył że bierze 120PLN/m2 dachu - ciesielka,łacenie, rynny i dachówka, bez podbitki. :o :o :o Oczywiście netto.

Kopara mi opadła. :evil:

Ale powiedział że wykonanie więźby to 2tyg a reszta 3tyg.

Koszmar.

Ten Twój "cieśla" to chyba kombinator jakiś do spółki z tym drugim. Być może każdemu swojemu klientowi mówi tuż przed wejściem na budowę, że nie może się wyrobić ale przez czysty przypadek ma zastępstwo tylko niestety "troszkę" droższego. Klient przyciśnięty do muru często się zgadza bo skąd wytrzasnąć na dniach następnego. W sumie czysty zysk, za tę samą robotę cena sporo wyższa od poprzedniej. Dziś kurcze nie można już nikomu ufać a już zwłaszcza budowlańcom...

• 1 month później...