KiZ 24.05.2007 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Wczoraj mnie sąsiad nagabywał o wspólny płot. Jak to właściwie jest z tym kamieniem? Granica działki jest wyznaczona przez dwa sąsiadujące ramiona krzyżyka? Jeśli tak, to jak stawia się płot, żeby całkowicie wykorzystać działkę? Ten kamień można usunąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 24.05.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Kodeks karny:Art. 277. Kto znaki graniczne niszczy, uszkadza, usuwa, przesuwa lub czyni niewidocznymi albo fałszywie wystawia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 24.05.2007 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Na pewno chodzi o znaki graniczne prywatnych działek? Może to tyczy sie granic państwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 24.05.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 No faktycznie, można to interpretować różnie. Podałem ten paragraf, bo widziałem go cytowanego kilka razy właśnie w takim kontekście. Znalazłem też dodatkową poszlakę: http://www.geoforum.geodezja.pl/read.php?1,8494,8494#msg-8494 ... usunął dwukrotnie jeden znak graniczny, twierdząc, że nie jest on dobrze wyznaczony. Czynność ta została zgłoszona na policję, która stwierdziła, że znaki graniczne powinny zostać wyznaczone przez geodetę o uprawnieniach biegłego sądowego, aby móc założyć sprawę karną, par. 277... Więc chyba jednak chodzi o granice działek. Jest jeszcze prawo gedezyjne ale tam jest tylko (?) o znakach geodezyjnych, czyli tych wyznaczających osnowę geodezyjną, a to co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 24.05.2007 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Jakoś wcześniej się nad tym nie zastanawiałem, a tu okazuje się, że sprawa jest dla mnie przynajmniej niejednoznaczna. Czy te przepisy oznaczają, że w punkcie zejścia się czterech działek przy kamieniu są pasy ziemi niczyjej o grubości znaku? Osobiście nie zauważyłem żeby ktoś robił płot z eksterytorialnym kamieniem granicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 24.05.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Telefon do rozsądnego geodety rozwieje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 24.05.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Znaków granicznych tzw. graniczników nie wolno przesuwać , wykopywać itd z godnie z w/w przepisami - a płot należy postawić między granicznikami w granicy i nie zadawać głupich pytań: "Czy te przepisy oznaczają, że w punkcie zejścia się czterech działek przy kamieniu są pasy ziemi niczyjej o grubości znaku? " Znal w zasadzie jest kwadratem o wym. 20X20 cm z naniesionym krzyżem.Czy naprawdę warto roztrząsać temat o 0.04m2??? Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 24.05.2007 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Rencia, znasz powiedzenie, że nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi? Niemniej dzięki za wypowiedź; powierzchnię znaku umiem policzyć. Ale jak rozumiesz "postawić w granicy między granicznikami"? Granicę działki wyznacza ten krzyżyk czy krawędź słupka? Ja myślałem, że krzyżyk i nie potrafię sobie wyobrazić jak połączyć mój płot z sąsiedzkim jeśli słupka nie można tknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 24.05.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Przy jednym znaku płot po Twojej stronie po drugiej po stronie sąsiada. Ty masz u siebie jeden znak, sąsiad drugi - granica tak po "skosie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 24.05.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Krzyżyk wyznacza granicę działki i ma on określone współrzędne dlatego nie wolno go tknąć. Sorki jeśli nie wiesz jak masz postawić to ogrodzenie to masz dylemat do końca życia. A może lepiej nie stawiać ogrodzenia i problem z głowy. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 24.05.2007 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Krzyżyk, renciu, to z powodu Twojej bezinteresownej nieuprzejmości, stawiam na Tobie Bywaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 24.05.2007 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Grzegorzu, oczywiście telefon do geodety powinien rozwiać sprawę, ale komórka mojego od wczoraj milczy jak zaklęta. Pomysł ze skosem brzmi ciekawie i sprawiedliwie, jednak mam nieodparte wrażenie, że próbujemy wyważyc otwarte drzwi Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 24.05.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 I vice versa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 24.05.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 I vice versa I ty mnie też ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 24.05.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 A na koniec wyciąg z KC: Art. 152. Właściciele gruntów sąsiadujących obowiązani są do współdziałania przy rozgraniczeniu gruntów oraz przy utrzymywaniu stałych znaków granicznych; koszty rozgraniczenia oraz koszty urządzenia i utrzymywania stałych znaków granicznych ponoszą po połowie. Art. 154. § 1. Domniemywa się, że mury, płoty, miedze, rowy i inne urządzenia podobne, znajdujące się na granicy gruntów sąsiadujących, służą do wspólnego użytku sąsiadów. To samo dotyczy drzew i krzewów na granicy.§ 2. Korzystający z wymienionych urządzeń obowiązani są ponosić wspólnie koszty ich utrzymania. (Dz. U. Nr 45, z 1999r. poz. 453) ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI ORAZ ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ z dnia 14 kwietnia 1999 r.w sprawie rozgraniczania nieruchomości. Na podstawie art. 32 ust. 6 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. - Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. Nr 30, poz. 163 i Nr 43, poz. 241, z 1991 r. Nr 103, poz. 446, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 i Nr 156, poz. 775, z 1997 r. Nr 54, poz. 349, Nr 115, poz. 741 i Nr 121, poz. 770 oraz z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 162, poz. 1126) zarządza się, co następuje: Rozdział 1 Przepisy ogólne § 1. Rozporządzenie określa rodzaje dokumentów stanowiących podstawę ustalania przebiegu granic oraz sposób i tryb wykonywania przez geodetę czynności ustalania przebiegu granic i sporządzania dokumentacji przy rozgraniczaniu nieruchomości. § 2. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o: 1)właściwym organie - rozumie się przez to wójta, burmistrza, prezydenta miasta, 2)geodecie - rozumie się przez to geodetę, o którym mowa w art. 31 ust. 1 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. - Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. Nr 30, poz. 163 i Nr 43, poz. 241, z 1991 r. Nr 103, poz. 446, z 1996r. Nr 106, poz. 496 i Nr 156, poz. 775, z 1997 r. Nr 54, poz. 349, Nr 115, poz. 741 i Nr 121, poz. 770 oraz z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 162, poz. 1126), 3)punktach granicznych - rozumie się przez to punkty określające przebieg granicy nieruchomości, 4)znaku granicznym - rozumie się przez to znak z trwałego materiału umieszczony w punkcie granicznym lub trwały element zagospodarowania terenu znajdujący się w tym punkcie, 5)tymczasowym utrwaleniu - rozumie się przez to jednoznaczne oznaczenie położenia punktu granicznego w terenie, 6)stabilizacji - rozumie się przez to utrwalenie punktu granicznego przez umieszczenie w nim znaku granicznego lub jednoznaczne oznaczenie jego położenia na istniejącym trwałym elemencie zagospodarowania terenu usytuowanym na granicy nieruchomości, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 24.05.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Wczoraj mnie sąsiad nagabywał o wspólny płot. Jak to właściwie jest z tym kamieniem? Granica działki jest wyznaczona przez dwa sąsiadujące ramiona krzyżyka? Jeśli tak, to jak stawia się płot, żeby całkowicie wykorzystać działkę? Ten kamień można usunąć? Problem poruszał już Sylwester Chęciński za sprawą Kargula i Pawlaka Planuje w swoim ogrodzeniu solidne ogrodzenie z murków kamiennych i chyba podniose ten "kamień" na wierzchołek murka. Praktycznie granica nie zostanie naruszona Słyszałem gdzies,że istnieje jakaś tolerancja w umieszczeniu kamienia granicznego do 15cm z zachowaniem pola powierzchni działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 24.05.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Słyszałem gdzies,że istnieje jakaś tolerancja w umieszczeniu kamienia granicznego do 15cm z zachowaniem pola powierzchni działki. do 10 cm I już mnie nie ma bo mnie tu nie chcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 24.05.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Kamienia nie mozna usuwac... plot powinien znajdowac sie na przeciciu krzyza ktory jest na wierzchu repera...ale jak masz dobrego sasiada to mozecie sie dogadac i zalac go w calosci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 24.05.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Przecięcie krzyża na kamieniu wyznacza punkt narożny działki. Znaku nie rusza się.Jest to karane :) Najlepiej zrobić tak by narożnik podmurówki ogrodzenia znajdował się na przecięciu "krzyża". Pomiędzy sąsiadami natomiast ,hipotetyczna granica powinna przebiegać dokładnie w połowie podmurówki/osi słupków.Ale z sąsiadem najlepiej spisać jakąś notatkę,o wyrażeniu zgody na przebieg płotu dokładnie w granicy działki. Tak na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts