Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamień graniczny

Recommended Posts

Wczoraj mnie sąsiad nagabywał o wspólny płot. Jak to właściwie jest z tym kamieniem? Granica działki jest wyznaczona przez dwa sąsiadujące ramiona krzyżyka? Jeśli tak, to jak stawia się płot, żeby całkowicie wykorzystać działkę? Ten kamień można usunąć? :-?

No faktycznie, można to interpretować różnie.

Podałem ten paragraf, bo widziałem go cytowanego kilka razy właśnie w takim kontekście.

Znalazłem też dodatkową poszlakę:

http://www.geoforum.geodezja.pl/read.php?1,8494,8494#msg-8494

... usunął dwukrotnie jeden znak graniczny, twierdząc, że nie jest on dobrze wyznaczony. Czynność ta została zgłoszona na policję, która stwierdziła, że znaki graniczne powinny zostać wyznaczone przez geodetę o uprawnieniach biegłego sądowego, aby móc założyć sprawę karną, par. 277...

Więc chyba jednak chodzi o granice działek.

Jest jeszcze prawo gedezyjne ale tam jest tylko (?) o znakach geodezyjnych, czyli tych wyznaczających osnowę geodezyjną, a to co innego.

Jakoś wcześniej się nad tym nie zastanawiałem, a tu okazuje się, że sprawa jest dla mnie przynajmniej niejednoznaczna. Czy te przepisy oznaczają, że w punkcie zejścia się czterech działek przy kamieniu są pasy ziemi niczyjej o grubości znaku? :-? Osobiście nie zauważyłem żeby ktoś robił płot z eksterytorialnym kamieniem granicznym :o

Znaków granicznych tzw. graniczników nie wolno przesuwać , wykopywać itd z godnie z w/w przepisami - a płot należy postawić między granicznikami w granicy i nie zadawać głupich pytań: "Czy te przepisy oznaczają, że w punkcie zejścia się czterech działek przy kamieniu są pasy ziemi niczyjej o grubości znaku? "

Znal w zasadzie jest kwadratem o wym. 20X20 cm z naniesionym krzyżem.

Czy naprawdę warto roztrząsać temat o 0.04m2???

Pozdrowionka

Rencia, znasz powiedzenie, że nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi? ;)

Niemniej dzięki za wypowiedź; powierzchnię znaku umiem policzyć. Ale jak rozumiesz "postawić w granicy między granicznikami"? Granicę działki wyznacza ten krzyżyk czy krawędź słupka? Ja myślałem, że krzyżyk i nie potrafię sobie wyobrazić jak połączyć mój płot z sąsiedzkim jeśli słupka nie można tknąć :-?

A na koniec wyciąg z KC:

Art. 152. Właściciele gruntów sąsiadujących obowiązani są do współdziałania przy rozgraniczeniu gruntów oraz przy utrzymywaniu stałych znaków granicznych; koszty rozgraniczenia oraz koszty urządzenia i utrzymywania stałych znaków granicznych ponoszą po połowie.

Art. 154. § 1. Domniemywa się, że mury, płoty, miedze, rowy i inne urządzenia podobne, znajdujące się na granicy gruntów sąsiadujących, służą do wspólnego użytku sąsiadów. To samo dotyczy drzew i krzewów na granicy.

§ 2. Korzystający z wymienionych urządzeń obowiązani są ponosić wspólnie koszty ich utrzymania.

(Dz. U. Nr 45, z 1999r. poz. 453)

ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI ORAZ ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ

z dnia 14 kwietnia 1999 r.

w sprawie rozgraniczania nieruchomości.

Na podstawie art. 32 ust. 6 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. - Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. Nr 30, poz. 163 i Nr 43, poz. 241, z 1991 r. Nr 103, poz. 446, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 i Nr 156, poz. 775, z 1997 r. Nr 54, poz. 349, Nr 115, poz. 741 i Nr 121, poz. 770 oraz z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 162, poz. 1126) zarządza się, co następuje:

Rozdział 1

Przepisy ogólne

§ 1. Rozporządzenie określa rodzaje dokumentów stanowiących podstawę ustalania przebiegu granic oraz sposób i tryb wykonywania przez geodetę czynności ustalania przebiegu granic i sporządzania dokumentacji przy rozgraniczaniu nieruchomości.

§ 2. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1)właściwym organie - rozumie się przez to wójta, burmistrza, prezydenta miasta,

2)geodecie - rozumie się przez to geodetę, o którym mowa w art. 31 ust. 1 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. - Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. Nr 30, poz. 163 i Nr 43, poz. 241, z 1991 r. Nr 103, poz. 446, z 1996r. Nr 106, poz. 496 i Nr 156, poz. 775, z 1997 r. Nr 54, poz. 349, Nr 115, poz. 741 i Nr 121, poz. 770 oraz z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 162, poz. 1126),

3)punktach granicznych - rozumie się przez to punkty określające przebieg granicy nieruchomości,

4)znaku granicznym - rozumie się przez to znak z trwałego materiału umieszczony w punkcie granicznym lub trwały element zagospodarowania terenu znajdujący się w tym punkcie,

5)tymczasowym utrwaleniu - rozumie się przez to jednoznaczne oznaczenie położenia punktu granicznego w terenie,

6)stabilizacji - rozumie się przez to utrwalenie punktu granicznego przez umieszczenie w nim znaku granicznego lub jednoznaczne oznaczenie jego położenia na istniejącym trwałym elemencie zagospodarowania terenu usytuowanym na granicy nieruchomości,

Wczoraj mnie sąsiad nagabywał o wspólny płot. Jak to właściwie jest z tym kamieniem? Granica działki jest wyznaczona przez dwa sąsiadujące ramiona krzyżyka? Jeśli tak, to jak stawia się płot, żeby całkowicie wykorzystać działkę? Ten kamień można usunąć? :-?

Problem poruszał już Sylwester Chęciński za sprawą Kargula i Pawlaka :D :wink:

Planuje w swoim ogrodzeniu solidne ogrodzenie z murków kamiennych i chyba podniose ten "kamień" na wierzchołek murka.

Praktycznie granica nie zostanie naruszona :)

Słyszałem gdzies,że istnieje jakaś tolerancja w umieszczeniu kamienia granicznego do 15cm z zachowaniem pola powierzchni działki.

Przecięcie krzyża na kamieniu wyznacza punkt narożny działki. Znaku nie rusza się.Jest to karane :):):)

Najlepiej zrobić tak by narożnik podmurówki ogrodzenia znajdował się na przecięciu "krzyża".

Pomiędzy sąsiadami natomiast ,hipotetyczna granica powinna przebiegać dokładnie w połowie podmurówki/osi słupków.Ale z sąsiadem najlepiej spisać jakąś notatkę,o wyrażeniu zgody na przebieg płotu dokładnie w granicy działki.

Tak na wszelki wypadek.