Zagoniona 30.06.2003 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2003 Napiszcie jaką cenę dosataliście na wykonanie instalacji elektrycznej. Co ona obejmowała? (Materiały +robocizna). Jak się rozliczaliście- kalkulowaliście cenę: za punkt czy całość. Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi. : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Stec 03.07.2003 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Moja cena : 25 PLN za punkt punkt = wypust oświetlemniowy, gniazdo 230V, TV, tel (bez puszek łaczeniowych i łaczników (wyłaczników)) instalacja wyłacznika schodowego = 1,5 punktu jeżeli dochodzi krzyżowy między powyższe to 2 punkty wlz (kabel od złacza do tablicy głownej) 40 PLN/m montaż szafki licznikowej 250 PLN tablica głowna 1 punkt=1 aparat -projekt w kadzie 5% wartości instalacji (około 500- 600PLN) -pomiary 5 PLN za punkt -biały montaż (montaż łaczników) 5 PLN za punkt robie wstępny projekt i dokonuje obmiaru jeżeli wychodzi powyżej 70 punktów możemy negocjować cenę i umówić się na całość : Powyższe ceny uwzględniają !: -wykonanie na czas budowy prowizorki budowlanej (promocja ) -dokumentacja powykonawcza -wszystkie wpisy do dziennika budowy + moja obecność przy odbiorze budynku -załatwienie wszystkich formalności z zakładem energetycznym Działam tylko na mazowszu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 03.07.2003 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 A ja zrobiłem sobie elektrykę sam Koszty: 1 dzień planowanie i kompletowanie materiałów 1 dzień trasowanie przepustów, otworów pod puszki i bruzd (gdzie były potrzebne) 1 dzień układanie kabli i montaż części gniazd (reszta po malowaniu) 600,- zł dla elektryka z uprawnieniami za wykonanie 3 tablic elektrycznych (główna, garażowa i poddasze) razem z pomiarami, wpisami i odbiorem. Razem z materiałami za niecałe 3 tys. mam instalacje elektryczną (circa 100 punktów), TV-SAT (w każdym pokoju - 6 punktów), teleinformatyczne (w kazdym pokoju - 6 punktów) i pomniejsze (automatyka kotła, minialarm, itp wynalazki. Wszystko z pożądnych materiałów (FAEL, Moeller, Elda). I jakby co dokładnie wiem gdzie co jest i dlaczego Z narzędzi potrzeba: 1. Nożyce do cięcia kabla 2. Mały śrubkręt płaski 3. Sredni śrubokręt krzyżakowy 4. Kombinerki 5. Wiertarka z: a) długim i grubym wiertłem - np.: 20/300 - przepusty b) szósteczką (pod kołki) c) otwornica 60mm pod puszki 6. Młotek murarski 7. Łomik zegarmistrzowski Wszystkie łączenia w gniazdach (seria Forum - na wcisk) i na szybkozłączki - buła z masłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts