Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile czasu na wykonanie dachu.

Recommended Posts

U mnie pokrywali dach od 18.12.2006 do 1.03.2007. Najpierw ppłożyli folię, której nie zamawiałem, więc zrywali całość a potem jakoś tak trafiali na "złe warunlki" atmosferyczne, choć zima była niezwykle łagodna :-)

Dachówka Braas na folii bez deskowania. Dach o skomplikowanym kształcie. Całość ok. 300 m2, sporo koszy i wykuszy. Osiem okien dachowych i kompletne orynnowanie.

Jak widać można w 5 dni ale czasami 2 miesiące nie wystarczy.

pzdr.

-romwis

Witam.

Mam pytanko ile zajmie czasu zrobienie dachu. Mam Kraba 3 z Archetonu. Dach dwuspadowy, bez lukarn. Powierzchnia ok 200m2. Bez deskowania. dach pokryty dachówką cementową "Euronit". razem z rynnami

Pozdrawiam

Wszytsko zalezy od ekipy - my będziemy kłądli sami więc pewnei zejdzie ze 3 tygodnie :D

Jak jest zgrana ekipa to w 5 dniach sie zmieszcza ale jak nie wiedza o co chodzi to bedziesz mial niezly cyrk na budowie... pamietaj zeby ukladali Ci dachowki na od lewej stony dach na prawo na calej wysokosci dachu! W przeciwnym razie bedziesz mial dachowki nierowno, pamietaj zeby dobrze wykonali obrobki przy kominach i oknach! Jak to zawala to bedziesz musial sie meczyc z przeciekami!

Jak jest zgrana ekipa to w 5 dniach sie zmieszcza ale jak nie wiedza o co chodzi to bedziesz mial niezly cyrk na budowie... pamietaj zeby ukladali Ci dachowki na od lewej stony dach na prawo na calej wysokosci dachu! W przeciwnym razie bedziesz mial dachowki nierowno, pamietaj zeby dobrze wykonali obrobki przy kominach i oknach! Jak to zawala to bedziesz musial sie meczyc z przeciekami!

Jesteś pewny że zawsze układa się dachówki od lewej do prawej ? :wink: , jak jest np. komin z dziurawki to nawet najlepszy dekarz okaże się partaczem

Braas, 330 m kw., trwa to już drugi miesiąc, planują zakończyć za 2 tygodnie. Codziennie 3-5 ludzi. Więźba, deskowanie, folia, dachówka, wszystkie obróbki, podprzybitka - jednym słowem na gotowo. Może i da się położyć dach w 5 dni, ale widząc efekty pracy mojej ekipy to nie żałuję i czasu, i pieniędzy. A dach jak na avatarze.

Jesteś pewny że zawsze układa się dachówki od lewej do prawej ? :wink: , jak jest np. komin z dziurawki to nawet najlepszy dekarz okaże się partaczem

Komin z dziurawki... sam mam dziurawke(ale tylko klinkier) a na ostatnich 5-6 warstwach mam pełna cegłe... mialem ta nieprzyjemnosc ze walczylem z kominami poniewaz podciekaly jak byl nawet byle deszcz. Co do ukladania to jestem pewien poniewaz jak bedziesz robil to warstawami i masz bylejakich dekarzy to dachówki beda lezaly nierowno! Tez to mialem :evil: i kazalem sciagac im wszystko i zakladac po raz kolejny od lewej do prawej i teraz mam ok :D