Yola 24.05.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Witam! Szukam pomocy w takiej sprawie: Mam działkę, która od dawien dawna była budowlana Przedwczoraj odebrałam w gminie wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego, z którego wynika, że centralnie (!) nad moją działką przebiega projektowana linia elektroenergetyczna, o czym oczywiście nie wiedziałam No i tu zaczynają się schody. Gmina twierdzi, że Zakład Energetyczny powinien dać mi na piśmie, że linia tam nie będzie budowana. Zakład Energetyczny z kolei twierdzi, że to jest linia zaprojektowana przez Gminę i to jest ich problem. No i nie ma z kim na ten temat rozmawiać A ostatecznie Starostwo Powiatowe nie da mi pozwolenia na budowę pod projektowaną linią Nie muszę chyba dodawać, że nigdy się nie zgodzę na to, żeby tam jakakolwiek linia przechodziła Nawet ze sznurka!!! Ale od czego mam zacząć walkę? Tak żeby nie trwała trzy lata, bo stracę cały zapał do budowy Mam nadzieję, że ktoś przechodził podobną drogę i coś mi doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 24.05.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Witam! Szukam pomocy w takiej sprawie: Mam działkę, która od dawien dawna była budowlana Od dawna tzn. od kiedy? I ta działka jest nadal budowlana? Gmina ma uchwalony plan zagospodarowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yola 24.05.2007 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Ja ją mam od 1992r. - dostałam ją w drodze darowizny jako działkę budowlaną. W tej chwili Gmina ma plan zagospodarowania, zgodnie z którym ta działka jest wciąż budowlana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 24.05.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 To składaj o pozwolenie na budowe. Ciekawe co powiedzą wtedy.Podobny przypadek był juz opisywany. Chyba nadal sie wlecze i nikt z urzędników nie chce sie do winy przyznać i zwalają na innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yola 24.05.2007 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 No i tu kólko się zamyka - dzwoniłam dziś do Starostwa i powiedzieli, że pozwolenie dostanę tylko wtedy jeśli budynek da się ustawić zgodnie z planem zagospodarowania. W planie jest ustanowiona 16-metrowa strefa ograniczonego użytkowania przy linii energetycznej, więc budynku tam nie wstawię A poza tym trudno, żebym budynek dopasowywała do projektowanej linii energetycznej, której faktycznie tam i tak nie będzie, bo się na to nie zgodzę W każdym razie dzięki za chęć pomocy! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 24.05.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 A kiedy ten projekt linii sie pojawił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.05.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 nie istotne, nie wygra (-sz)w ostateczności wywłaszczą i nic nie poradzi (-sz)desole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 24.05.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Mówi się - działka zostanie wykupiona pod inwestycje o duzym znaczeniu dla kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yola 24.05.2007 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Grzegorz, nie wiem kiedy pojawił się ten projekt, bo dowiedziałam się o nim dopiero dwa dni temu. Jutro jestem umówiona w Gminie i mają mi podać jakieś szczegóły. Dlatego wolałabym być trochę przygotowana na tą rozmowę Jeśli to w ogóle będzie rozmowa, a nie szamotanina Barbossa, ja w ogóle nie dopuszczam możliwości przegrania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.05.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 być może, dasz radę załatwić odstępstwo ale to będzie tyle, a linia jak ma powstać to powstanie, taki duralex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yola 24.05.2007 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Odstępstwo mi niewiele daje - muszę pójść na całość. Dopóki się nie zgodzę to podobno nie mogą nic postawić Ale co w takim układzie z planem zagospodarowania? Nie nadążam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 24.05.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Odstępstwo mi niewiele daje - muszę pójść na całość. Dopóki się nie zgodzę to podobno nie mogą nic postawić Ale co w takim układzie z planem zagospodarowania? Nie nadążam Mogą - wszak napisałem o waznym interesie społecznym... Jak to Mrożek pisał: "Tato, po czym poznać małą szkodliwość społeczną? -Po wielkiej szkodzie prywatnej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yola 24.05.2007 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Wielką fanką Mrożka nie jestem, ale ten tekst mnie po prostu powalił Podejrzewam, że ta >inwestycja o dużym znaczeniu dla kraju< to taka fabryczka, która postawił sobie niedaleko Pan blisko związany z gminą. Podobno chce ją teraz rozbudować i pewnie brakuje mu prądu No to doprojektowali linię najkrótszą drogą przez moją działkę Dostanę chyba Order Orła Białego za wydatną pomoc w elektryfikacji wsi i popieraniu lokalnego biznesu. Brr! Ratunku!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.05.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 jeżeli linia do fabryczki to pan może zapłacić o ok.60% więcej za przyłącze i zakopać w ziemiCO TO ZA LINIA? to musisz wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yola 24.05.2007 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Póki co to jest tylko moje domniemanie, że ta linia będzie łączyła nowo powstającą stację trafo z rzeczoną fabryczką Jutro muszę obczaić szczegóły, chociaż - jak znam życie - nie będzie to łatwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alski 25.05.2007 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Zacznij od najważniejszej informacji - jakie napięcie ma mieć ta linia ? Dopuszczalne ofległości dla różnych napięć wynoszą od 33 m do 1 m wiec to jest najważniejsze . Bez tej informacji nie ma nad czym sie zastanawiac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 25.05.2007 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Skoro jest 16m to chyba 15kV. Jeżeli dobrze pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yola 25.05.2007 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Dokładnie 15kV i 16-metrowy pas ograniczonego użytkowania. Działka ma 30 m szerokości, a linia idzie prawie przez środek Więc zostaje 14 metrów - po 7 z każdej strony No więc mogę tam ewentualnie postawić wiatę na rower po prawej stronie i budę dla psa po lewej Ale niestety nie mam psa ... Może mi Gmina kupi w ramach zadośćuczynienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts