Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plan zagospodarowania a linia elektroenergetyczna

Recommended Posts

Witam!

Szukam pomocy w takiej sprawie:

Mam działkę, która od dawien dawna była budowlana :) Przedwczoraj odebrałam w gminie wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego, z którego wynika, że centralnie (!) nad moją działką przebiega projektowana linia elektroenergetyczna, o czym oczywiście nie wiedziałam :o No i tu zaczynają się schody. Gmina twierdzi, że Zakład Energetyczny powinien dać mi na piśmie, że linia tam nie będzie budowana. Zakład Energetyczny z kolei twierdzi, że to jest linia zaprojektowana przez Gminę i to jest ich problem. No i nie ma z kim na ten temat rozmawiać :cry: A ostatecznie Starostwo Powiatowe nie da mi pozwolenia na budowę pod projektowaną linią :evil: Nie muszę chyba dodawać, że nigdy się nie zgodzę na to, żeby tam jakakolwiek linia przechodziła :x Nawet ze sznurka!!! Ale od czego mam zacząć walkę? Tak żeby nie trwała trzy lata, bo stracę cały zapał do budowy :o

Mam nadzieję, że ktoś przechodził podobną drogę i coś mi doradzi :wink:

No i tu kólko się zamyka - dzwoniłam dziś do Starostwa i powiedzieli, że pozwolenie dostanę tylko wtedy jeśli budynek da się ustawić zgodnie z planem zagospodarowania. W planie jest ustanowiona 16-metrowa strefa ograniczonego użytkowania przy linii energetycznej, więc budynku tam nie wstawię :evil: A poza tym trudno, żebym budynek dopasowywała do projektowanej linii energetycznej, której faktycznie tam i tak nie będzie, bo się na to nie zgodzę :(

W każdym razie dzięki za chęć pomocy! Pozdrawiam!

Grzegorz,

nie wiem kiedy pojawił się ten projekt, bo dowiedziałam się o nim dopiero dwa dni temu. Jutro jestem umówiona w Gminie i mają mi podać jakieś szczegóły. Dlatego wolałabym być trochę przygotowana na tą rozmowę :( Jeśli to w ogóle będzie rozmowa, a nie szamotanina :evil:

Barbossa,

ja w ogóle nie dopuszczam możliwości przegrania :evil:

Odstępstwo mi niewiele daje - muszę pójść na całość. Dopóki się nie zgodzę to podobno nie mogą nic postawić :( Ale co w takim układzie z planem zagospodarowania? Nie nadążam :evil:

Mogą - wszak napisałem o waznym interesie społecznym...

Jak to Mrożek pisał:

"Tato, po czym poznać małą szkodliwość społeczną?

-Po wielkiej szkodzie prywatnej"

Wielką fanką Mrożka nie jestem, ale ten tekst mnie po prostu powalił :lol: :lol: :lol: Podejrzewam, że ta >inwestycja o dużym znaczeniu dla kraju< to taka fabryczka, która postawił sobie niedaleko Pan blisko związany z gminą. Podobno chce ją teraz rozbudować i pewnie brakuje mu prądu :lol:

No to doprojektowali linię najkrótszą drogą przez moją działkę :-? Dostanę chyba Order Orła Białego za wydatną pomoc w elektryfikacji wsi i popieraniu lokalnego biznesu. Brr! :evil: Ratunku!!!

Dokładnie 15kV i 16-metrowy pas ograniczonego użytkowania.

Działka ma 30 m szerokości, a linia idzie prawie przez środek :x Więc zostaje 14 metrów - po 7 z każdej strony :evil: No więc mogę tam ewentualnie postawić wiatę na rower po prawej stronie i budę dla psa po lewej :wink: Ale niestety nie mam psa ... :-? Może mi Gmina kupi w ramach zadośćuczynienia :evil: