Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynkowanie

marjucha

Recommended Posts

Witam.

Zostałem zmuszony(no i trochę sam chcę) do samodzielnego otynkowania wewnątrz budynku gospodarczego.

Szukam rad na co zwrócić uwagę, jak się do tego zabrać, jaki sprzęt skompletować, aby praca szła w miarę sprawnie.

Będę wdzięczny, jeśli podzielicie się ze mną doświadczeniami i wiedzą.

Pozdrawiam

Ja właśnie jestem na etapie samodzielnego tynkowania mojego domku. Dodam ze robię to pierwszy raz. Powiem tak, tynkowanie nie jest trudne ale strasznie przynajmniej u mnie czasochłonne, pewnie dlatego ze nigdy wcześniej tego nie robiłem no i dlatego ze tynkuje bez żadnego pomocnika który by mi się przydał żeby przynajmniej przynosił zaprawę. Do tynkowania używam listew tynkarskich koszt jednej ok 3zł najpierw je trzeba dobrze wypoziomować ( najlepiej wcześniej powbijać na górnych rogach ścian gwoździe i do nich przymocować sznurek później od tych gwoździ spuszczamy pion i na dolnych rogach do pionu tez wbijamy gwoździe i rozciągamy sznurek na dole miedzy dwoma gwoździami. Następnie jak już mamy rozciągnięte sznurki na górze i na dole ściany do tych sznurków możemy przymocować listwy tynkarskie. Jak już listwy są przymocowane najpierw mocno mocze ściany wodą i robię z rzadkiej ale mocnej zaprawy cementowej obrzutkę na obrzutkę stosuje proporcje piasku do cementu 1:1. Najlepiej jednego dnia zrobi w całym pomieszczeniu obrzutkę a następnego zacząć tynkować. Obrzutkę jak przeschnie następnego dnia znowu mocno mocze i robię narzut zaprawy w proporcjach 1:2:10 (cement, wapno, piasek ). Po narzuceniu zaprawy miedzy listwy tynkarskie, pacą lub poziomicą ściągam zaprawę od dołu do góry. Po ściągnięciu zaprawy przechodzę do narzucania zaprawy miedzy kolejne listwy. (Po ściągnięciu pacą zaprawy i po delikatnym jej stwardnieniu listwy tynkarskie demontuje). Po wytynkowaniu wszystkich ścian w danym pomieszczeniu robimy gładzie można zrobić je gipsowe lub wapienne ( 1:3 wapno :piasek) albo z dodatkiem cementu (1:0.25:3 wapno :cement: piasek).

Powiem tylko że jak się nie ma doświadczenia tak jak ja to tynkowanie jest naprawdę żmudna czynnością. Mi na otynkowanie tylko jednej ściany średnio schodzi 1 dzień. Życze powodzenia i wytrwałości :wink:

Listwy troszke drogie.

Tu masz listwy do mokrego tynku znacznie tańsze

narożniki po 1,57zł za sztukę

listwa T6 po 1,37zł za sztukę

Do tego w zaparawie proponuje malutkąkorektę 1:2:9 (cement,wapno,piasek)

Generalnie cemen+wapno nie powinien przekraczać 1/3 ilości piasku.

Obrzutkę 1:1 też bym osłabił. Toż to siekiera :D

P.S

bladyy78 ja już tynkuję po 2 ściany po pracy od 13tej do 19tej :lol:

A ja mam pytanie odnośnie stosowania listew podtynkowych T6 do tynków gipsowych i maszynowych nakładanych recznie. (no i ogólnie do tynków cem-wap. również)Czy po nałożeniu tynku i jego związaniu, taka listwa zostaje czy się ja wyjmuję a ubytek uzupełnia?No bo jesli zostaje to napewno krawędź prowadząca tej listwy bedzie widoczna na scianie...Wytłumacznie mi jak to jest.

Pozdrawiam!

No dobrze a teraz powiedzcie mi czy dobrze jest kłaść tynki maszynowe bezpośrednio na ścianę (pustak, cekła, bloczek)Bo podobno jest duze zuzycie ze zwgledu na koniecznośc naniesienia grubej warstwy tego tynku.Czy to prawda??Aha i słyszałem jeszcze o listwach podtynkowych ze nie jest dobrze je stosować bo tynki maszynowe i gipsowe minimalnie się kurcza przy wysychaniu i między listwami zostają wgłębienia...