marjucha 24.05.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Witam.Zostałem zmuszony(no i trochę sam chcę) do samodzielnego otynkowania wewnątrz budynku gospodarczego.Szukam rad na co zwrócić uwagę, jak się do tego zabrać, jaki sprzęt skompletować, aby praca szła w miarę sprawnie.Będę wdzięczny, jeśli podzielicie się ze mną doświadczeniami i wiedzą.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 25.05.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Ja właśnie jestem na etapie samodzielnego tynkowania mojego domku. Dodam ze robię to pierwszy raz. Powiem tak, tynkowanie nie jest trudne ale strasznie przynajmniej u mnie czasochłonne, pewnie dlatego ze nigdy wcześniej tego nie robiłem no i dlatego ze tynkuje bez żadnego pomocnika który by mi się przydał żeby przynajmniej przynosił zaprawę. Do tynkowania używam listew tynkarskich koszt jednej ok 3zł najpierw je trzeba dobrze wypoziomować ( najlepiej wcześniej powbijać na górnych rogach ścian gwoździe i do nich przymocować sznurek później od tych gwoździ spuszczamy pion i na dolnych rogach do pionu tez wbijamy gwoździe i rozciągamy sznurek na dole miedzy dwoma gwoździami. Następnie jak już mamy rozciągnięte sznurki na górze i na dole ściany do tych sznurków możemy przymocować listwy tynkarskie. Jak już listwy są przymocowane najpierw mocno mocze ściany wodą i robię z rzadkiej ale mocnej zaprawy cementowej obrzutkę na obrzutkę stosuje proporcje piasku do cementu 1:1. Najlepiej jednego dnia zrobi w całym pomieszczeniu obrzutkę a następnego zacząć tynkować. Obrzutkę jak przeschnie następnego dnia znowu mocno mocze i robię narzut zaprawy w proporcjach 1:2:10 (cement, wapno, piasek ). Po narzuceniu zaprawy miedzy listwy tynkarskie, pacą lub poziomicą ściągam zaprawę od dołu do góry. Po ściągnięciu zaprawy przechodzę do narzucania zaprawy miedzy kolejne listwy. (Po ściągnięciu pacą zaprawy i po delikatnym jej stwardnieniu listwy tynkarskie demontuje). Po wytynkowaniu wszystkich ścian w danym pomieszczeniu robimy gładzie można zrobić je gipsowe lub wapienne ( 1:3 wapno :piasek) albo z dodatkiem cementu (1:0.25:3 wapno :cement: piasek). Powiem tylko że jak się nie ma doświadczenia tak jak ja to tynkowanie jest naprawdę żmudna czynnością. Mi na otynkowanie tylko jednej ściany średnio schodzi 1 dzień. Życze powodzenia i wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 28.05.2007 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Listwy troszke drogie. Tu masz listwy do mokrego tynku znacznie tańsze narożniki po 1,57zł za sztukę listwa T6 po 1,37zł za sztukę Do tego w zaparawie proponuje malutkąkorektę 1:2:9 (cement,wapno,piasek) Generalnie cemen+wapno nie powinien przekraczać 1/3 ilości piasku. Obrzutkę 1:1 też bym osłabił. Toż to siekiera P.S bladyy78 ja już tynkuję po 2 ściany po pracy od 13tej do 19tej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lrnn 31.05.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 A ja mam pytanie odnośnie stosowania listew podtynkowych T6 do tynków gipsowych i maszynowych nakładanych recznie. (no i ogólnie do tynków cem-wap. również)Czy po nałożeniu tynku i jego związaniu, taka listwa zostaje czy się ja wyjmuję a ubytek uzupełnia?No bo jesli zostaje to napewno krawędź prowadząca tej listwy bedzie widoczna na scianie...Wytłumacznie mi jak to jest.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 31.05.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Zaręczam Ci,że jak dobrze położony tynk to nie mają prawa być widoczne!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lrnn 31.05.2007 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 No ale czy mozna zdjąc te listwy po tynkowaniu czy musza zostac?Czy w czyms to przeszkadza ze listwy podtynkowe zostaną usuniete po zwiazaniu tymku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 31.05.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Ja te listwy demontuje i z tego co wiem roboi tak wiekszość ludzi, ale mozna je rózniez zostawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lrnn 03.06.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 No dobrze a teraz powiedzcie mi czy dobrze jest kłaść tynki maszynowe bezpośrednio na ścianę (pustak, cekła, bloczek)Bo podobno jest duze zuzycie ze zwgledu na koniecznośc naniesienia grubej warstwy tego tynku.Czy to prawda??Aha i słyszałem jeszcze o listwach podtynkowych ze nie jest dobrze je stosować bo tynki maszynowe i gipsowe minimalnie się kurcza przy wysychaniu i między listwami zostają wgłębienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 06.06.2007 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Wielkie dzięki za rady.Pomieszczenie już wytynkowane.Ostatecznie prowadnic nie używałem.W późniejszym terminie otynkuję z zewnątrz bo teraz mam inne pilne zajęcia.Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie tematem i za konstruktywne rady.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 06.06.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 A co z sufitem, też robić z listwami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 09.06.2007 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 A, co z piaskiem kwarcowym, jak to się robi i ile go wychodzi na m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts