Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakiego banku kredyt?

Z jakiego banku wzięłaś/wziąłeś kredyt na budowę/remont domu?  

377 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z jakiego banku wzięłaś/wziąłeś kredyt na budowę/remont domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 324
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teska

Nie miałam żadnych problemów, względem banków osiągalnych w moim mieście mieli najmniej papierologii i dziwnych wymagań. Złożyłam wniosek, uproszczony kosztorys podpisany przez kierownika budowy, odpis z księgi wieczystej, zaświadczenia o zarobkach ... i już. Po pięciu tygodniach (ale na usprawiedliwienie banku po drodze były święta i długi weekend majowy) dostałam kredyt.

Wypłata transz także bez żadnego problemu, dwie juz dostałam, w następbnym tygodniu pewnie napiszę o trzecią (wypłata w dniu złożenia wniosku).

Tak więc nie jest najgorzej.

• 2 weeks później...

Długo broniliśmy się przed wzięciem kredytu, ale i nas to dopadło!

Robiłam rozeznanie w kilku bankach - horror :x! Ostatecznie zdecydowałam się na na PKO SA. Niestety formalności poraziły mnie! Miała to być uproszczona forma, ale cały czerwiec i już połowa lipca zbieramy papierki niezbędne. Niedobrze już mi się robi nawet jak o tym myślę. Brrr!!!!

Co do nich przyjdę z nowym kompletem wymaganych dokumentów, to okazuje się, że jeszcze jakieś zaświadczenie jest niezbędne. Biegnę do właściwego urzędu a tu niespodzianka - proszę się dowiedzieć za jakieś 2 tygodnie, może już będzie!

Ja wziąłem w PBK BPH we frankach szwajcarskich, ale nie załatwiałem bezpośrednio w banku, tylko w firmie pośrednictwa.

Oni mają 9 banków, dobierają konkretnie do sytuacji człowieka, bo niestety nie jest tak, że kredyt w jakimś banku jest najlepszy, a w innym najgorszy. Wszystko zależy od potrzeb i Twoich możliwości.

Poza tym załatwiają wszystkie dokumenty i przyspieszają procedurę, bo mają "wejścia", a koszt kredytu jest właściwie taki sam jak w banku - sprawdziłem!

Ta firma to Oppenheim Enterprise z Warszawy, tel. (022) 6960170

• 2 weeks później...
Widzę 2,3% 3,6% i oczom nie wierzę. Ja chyba zabłądziłem do jakichś lichwiarzy, bo nikt nie rozmawia poniżej 4% w CHF. Takie oprocentowanie jak powiadacie to obowiązuje przez max 2 lata, a potem wyskakuje ponad poziomy. A jakbyś chciał spłacić wcześniej to ci dołożą taką opłatę, że słabniesz lub pozbywasz się ekstrawaganckich myśli o skracaniu okresu spłaty. Z tego względu wybrałem PKO BP. Dodatkowo nie potrzebują faktur :D , co mocno za nimi przemawia.

• 1 month później...
Witam. Ja zdecydowałam się na PKO BP. Formalności do przebrnięcia bez większych zgrzytów zarówno na etapie ubiegania się jak na etapie wykorzystania. Są stosunkowo elastyczni. Oprocentowanie na dzisiejszy 6,39% - kredyt w PLN, prowizji zapłaciłam 1,5% - kredyt na 25 lat. I z tego co się orientowałam to nie stosują żadnej prowizji od przedterminowej spłaty (co przy kredycie długoterminowym nie jest bez znaczenia). Pozdrawiam