Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakiego banku kredyt?

Z jakiego banku wzięłaś/wziąłeś kredyt na budowę/remont domu?  

377 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z jakiego banku wzięłaś/wziąłeś kredyt na budowę/remont domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 324
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wyliczałam

W PKO S.A. - od 200.000

wycena - 138zł.

prowizja 2000

weksel -200

opłaty skarbowe 219

opłaty sądowe 30

ubezpieczenie do dnia wpisania do hipoteki - 1% rocznie ale tylko od pobranej kwoty.

W PKO BP wyższa prowizja za to ubezpieczenie mniejsze

Róznica w opłatach dodatkowych niewielka natomiast w oprocentowaniu duża na korzyść PKO S.A.

Uważam, że najwazniejsze co się powinno brać pod uwagę to oprocentowanie. Bo np. w GE opłat dodatkowych bark a oprocentowanie dużo większe. Myslę że opłacając koszty dodatkowe to 5000 się zamknę a przeliczając nadwyżkę oprocentowania to dużo więcej.

BK

Moje doświadczenie z Millenium nie są najlepsze, obecnie omijam ich jak najdalej; ich formalności, wymagane dokumenty, traktowanie klienta i zasady przyznawania kredytów są jak z innej epoki. Znajomi takżew nie wypowiadali się o nich zbyt dobrze. Faktem jest natomiast, że są stosunkowo tani i jak ktoś ma dużo czasu to może spróbować.

Do wszelakich promocji podchodź bardzo ostrożnie i przeanalizu dokładnie umowę.

A czy brałeś pod uwagę banki hipoteczne (np. HVB)? Są jeszcze tańsze choć nie wszędzie jest do nich dostęp.

Co do wyliczeń kosztów kredytu dodałbym jeszcze różnicę kursową jaką stosuje bank w przypadku kredytów walutowych. Jest to różnie, w większości ok 3%, ale bywa i 5%. Mało kto zwraca na to uwagę, a jet to tak naprawdę dodatkowa prowizja.

Dokładnie, przejechałam się na tym przenosząc kredyt z PKO BP do innego banku - 1200 zł. Aż mnie skręca jak sobie pomyślę co mogłabym za to kupić. W drugim banku stosowali kursy średnie NBP, ale teraz już chyba mało który bank je stosuje.

Qura - a powiedz, które banki mają skłonnośc stosować ta większą różnicę kursu ?

Weź dowolną walutę i zobacz jak wygląda dla niej kurs kupna / sprzedaży. Dowiedz się po jakim kursie następuje uruchomienie kredytu, a pojakim spłacasz raty. Porównaj sobie w jakiejś tabeli i zobaczysz który bank najbardziej zdziera skórę.

Ja kiedyś miałam kredyt w PKO BP i strasznie dużo pieniędzy straciliśmy na tych różnicach kursowych.

ja mam kredyt w BPH PBK - CHF

formalności takie jak wszędzie

- 600 zł rzeczoznawca

-149 zł opłaty skarbowe

-1,5% prowizji u mnie 1953 zł /po kursie sprzedaży/

-ubezpieczenie jakieś 200-250 zł do czasu wpisania do hipoteki

I transzę /umowę podpisywałam w piątek/ miałam wypłaconą w poniedziałek /po kursie kupna/

raty oczywiście po kursie sprzedaży

kredyt przyznany miałam po czterech dniach za to na umowę czekałam z tydzień

Czesc !

Ludzie , wczoraj podpisalismy umowe kredytowa z PKO BP na CHF , 70000 na 25 lat , Libor 1M plus stala marza 1,7 %. OPROC - 1, 94)Dzis czytam o zlodziejskich kursach w tym banku. Maz mowi , zebym dala spokoj z tym forum ! Ale ja naprawde nie wiem na czym to zlodziejstwo polega , prosze dajcie jak krowie na rowie konkretny przyklad. Mam splacac pierwszego kazdego miesiaca po kursie z danego dnia .Wyliczyli mi rate malejaca pierwsza , po kursie z dn 19 lutego 3,08 na 356 zl.

Napiszcie , prosze i uspokujcie mnie , ze nie wtopilam sprawy , zalatwienie tego kredytu sporo nerw mnie kosztowalo , ale to temat na nastepny odcinek....

Uspokujcie moje skolatane nerwy - kto ma we CHF i w PKO BP na 20 , 25 lat ? Aga i Marek

CO do kursów - zobacz po jakim kursie była wypłata i porównaj ile wypłaciliby złotówek gdyby było po kursie średnim NBP. Te 3,08 to na pewno kurs sprzedaży dla pieniędzy (czy dla dewiz nie wiem który macie w umowie) - bo coś za niski ...

Ale nie stresuj się -teraz to już nie ma sensu. Macie pieniądze, i to jest najważniejsze.

Na pewno dużym plusem tego banku jest niesamowita wygoda spłat. Po prostu musisz dopilnować żeby na koncie były pieniądze w dniu pobierania raty, system pobiera wieczorem, tak że nawet jak rano się zorientujesz że kasy na koncie nie ma to wpłacasz i rata jest ściągana w przetwarzaniu nocnym systemu.

Czytaj forum, nie słuchaj tego co inni mówią, tu się wiele ciekawych rzeczy można dowiedzieć.

Pozdrawiam

Marku, to Ty masz męża? Czy jestes zoną korzystającą z jego konta na forum? :D

Masz szczęście, że masz kredyt na 25 lat. My dostaniemy na max 25

Czesc !

Hej , Niunki ! To oczywiscie zona Marka , korzystam z jego konta na forum , zreszta nie tylko z tego konta ...

A tak calkiem serio to my , ludzie zwiazani kredytami , musimy sie na forum wspierac ! Nie ma co myslec o Argentynie...."

m Sluchajcie - pytanie z ostatniej chwili - maz zamowil oczyszczalnie przydomowa z firmy oddalonej o 100 kl od nas , przyslali fakture i kaza zrobic przelew . Dowoza towar dopiero jak bedziemy ja montowac - za jakies 3 tygodnie . Przed chwila mialam z mezem krotkie spiecie , bo mi sie wydaje , ze powinnismy zaplacic przy odbiorze towaru . Tym bardziej , ze na przyslanej przez nich fakturze nie ma wzmianki o tym , ze towar zostanie dopiero dostarczony. Co o tym myslicie ?

Ja czasami mam wrazenie , ze Marek zyje nie na tym swiecie , albo w innym kraju , a moze to ja zle mysle ? Wyslac kase , czy nie ?

Pozdrowionka !

AGA od Marka

.... maz zamowil oczyszczalnie przydomowa z firmy oddalonej o 100 kl od nas , przyslali fakture i kaza zrobic przelew . Dowoza towar dopiero jak bedziemy ja montowac - za jakies 3 tygodnie .

Wyslac kase , czy nie ?

AGA od Marka

Czy jest to związane z podwyżką ceny (VAT) , za 3-tygodnie to jeszcze kwiecień ?

Ja bym najwyżej dał zaliczkę - reszta po odbiorze !

wczoraj podpisalismy umowe kredytowa z PKO BP na CHF , 70000 na 25 lat , Libor 1M plus stala marza 1,7 %. OPROC - 1, 94

Jaki był Wasz udział własny ?

Pozdr. :wink:

Hej !

Tu zona Marka ! Mam juz swoje konto na forum !

Jezeli chodzi o oczyszczalnie to myslelismy , ze fakture uwzglednia przy kredycie - , ale wycene robili zanim przyszla faktura . Masz racje - dam zaliczke , a reszta potem !

Odpowiadajac na pytanie odnosnie kredytu - mielismy ponad 50 % plus mieszkanie wlasnos I udokumentowane oszczednosci

Pozdrowienia

Ciao ! ,

Hej

To jeszcze raz ja , kroliczek.

Czy slyszeliscie moze , albo sami spekulujecie , jak zachowaja sie waluty przed wejsciem do Unii - pod koniec maja ? CZy bedzie skok kursow ?

Mam wybrac 1 transze kredytu i lepiej poczekac na zwyzke ...

Pozdrowienia

To jeszcze raz ja , kroliczek.

Czy slyszeliscie moze , albo sami spekulujecie , jak zachowaja sie waluty przed wejsciem do Unii - pod koniec maja ? CZy bedzie skok kursow ?

Mam wybrac 1 transze kredytu i lepiej poczekac na zwyzke ...

Pozdrowienia

:o

Wszystko się może zdarzyć, co prawda nie wchodzimy do Unii Monetarnej, ale patrząc na zachowania przed 1-Majowe (np. VAT, zakup materiałów budowlanych, wzrost cen niektórych art.) PLN moim zdaniem na krótko, ale spadnie.

Pozdr :wink:

No cóż z kursami u nas to nic nie wiadomo. Powszechnie wiadomo tylko, że sa piekielnie czułe na wiadomości ze sceny politycznej. Trudno powiedzieć co będzie w okolicy 1 maja. Jeśli będzie wahniecie, to uważam, że będzie ono raczej krótkotrwałe.

Chciałbym też wtrącić 3 grosze do dyskusji o kursach kupna/sprzedaży. Oczywiście są banki, które widełki mają nie zbyt duże inne raczej duże. Do tych z dużymi należą PKO BP i BPH (ten drugi ma nieznacznie mniejsze). Ale przecież widełki mają raczej znaczenie tylko przy braniu kredytu i przy ew. jego przenoszeniu z banku, w którym wszystko odbywało się po kursie średnim. Wydaje się, że lepiej gdyby wszystko odbywało się po średnim. Jednak jeśli są widełki, to biorąc transzę na górce kursu (słaby złoty) straty można zminimalizować, a czasami wręcz na tym zyskać. My tak staralismy sie robić. Oczywiście nie zawsze jest to możliwe. To, że sa róznice w kursach kupna/spredaży daje jeszcze jedną ważną różnicę w kredycie walutiowym w stosunku do kredytu złotowego. Nie można do kończ przewidzieć kwoty uzyskanej z wybmiany wszystkich transz. Kredyt wyznaczony jest bowiem w walucie. Np. 50 tys. CHF. Transze też. Biorąc to wszystko pod uwagę, oczywiście widełki to dodatkowy koszt kredytu, ale jeśli warunki się dobrze ułożą, to jest on niewielki. Jak już pisałem, u nas mimo tych wszystkich dodatkowych kosztów nadal opłaca się nam nasz kredyt w CHF (mimo, ze braliśmy I transzę w grudniu 2002).

Nieprawdą jest też to, że kosztu kredytu walutowego nie można oszacować. Można, ale tylko oszacować, przy przyjęciu pewnych rozsądnych założeń. Ja zrobiłem to w Excelu. Kosztu kredytu złotowego też nie można obliczyć a jedynie oszacować (oprocentowanie zmienne). Po prostu w walutowym dochodzi dodatkowy czynnik zmienności - kurs wymiany. Ja na bieżąco monitoruję (i porównuję z hipotetycznym kredytem złotowym) nasz kredyt walutowy i na razie wiem, że wybór był dobry. Przeczytajcie zresztą ostatnie rady finansistów. Raczej nie mówią nic złego o kredytach walutowych. Uważam, że w razie czego jest opcja przewalutowania - kosztuje, ale zawsze jest. Poza tym jednak w jakimś tam czasie wejdziemy do strefy Euro i nie będzie różnicy w kredytach walutowych i złotowych (o ile kredyt będzie w EUR lub w walucie powiązanej z EUR (mam na mysli CHF). Więc każdy kto bierze kredyt wieloletni, raczej nie ma powodu do zmartwień. To mój pogląd. Więc się nim dzielę.

Aha dorzucę jeszcze to, że stopy w Polsce i na świecie na razie się nie zmieniają. Mówi się, że w USA pozostana jeszcze jakiś czas na tym poziomie. W Eorolandzie jest presja na ich obniżkę. Nie wiadomo co ze stopami w Szwajcarii - te mogą wzrosnąć, ale kiedy też nie wiadomo. Co Polskich, to już drugi raz RPP zagroziła ich podwyżką, a więc na obniżkę pewnie nie ma co w bliskiej przyszłości liczyć. Chyba pozostaną na tym poziomie, a może znów wzrosną. Więc chyba stan, który jest obecnie skłania mimo wszystko ku kredytom w CHF. No i dochodzi jeszcze słaba złotówka. Teraz brać, spłacać jak kurs złotego wzrośnie. Ja jestem optymistą. Umiarkowanym. I na razie pozostaję przy CHF.