bikosa 26.06.2004 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 cześc BK- byłamw BZ WBK- godzinę siedziałyśmy z Panią i nie ma tutaj czegos takiego jak 50% marży jestem pracownikiem instytucji stabilnej itd w jakiejs tam grupie zmniejszonego ryzyka, wkład własny aktualnie blisko 40%. Pani sprawdzała wszystkie promocje- powiedziała nawet o stałkym oprocentowaniu przez 2 lata na poziomie 6,7 czy cos w tym stylu. Ale nigdzie nie miała zapisu o promocji pt. 50% marży?? Hymmmm, o co tutaj chodzi? Aha- no i jeszcze najlepiej byłoby mieć 100% rachunków niby jeśli pokażesz, że cos wybudowałaś to moga policzyć ale patrzą na to niechętnym okiem i raczej wola jako sytuacje wyjatkowe a nie regułę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 30.06.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 KB, PLN pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qura 30.06.2004 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 I oto wzrasta inflacja i NBP podnosi o 0,5% stopy procentowe. Wszystkie kredyty w złotówkach zdrożeją w ciągu tygodnia. A złotówka zyskuje na sile i dzięki temu mój szwajcarski kredycik tanieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 30.06.2004 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Rozumiem, że sie cieszysz Qra- ale ta wypowiedź o kreydtach złotowych jakos nie przypominam sobie aby ktoś wyrażał satysfakcję z roznacego kursu euro czy franka dziwne, że tak to podkreślasz. tym bardziej, że spekulacje walutowe to jedne z najbardziej ryzykownych pieniędzy. Można bardzo dużo zyskać ale czasem jeszcze więcej stracić. cieszę się wraz z "walutowcami" i smutno mi, bo sama biorę krdyt w złotówkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 30.06.2004 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Qra,te same informacje mnie też przekonują do kredytu walutowego, PLn odpada ze względu na stopy - jeśli wzrosną o 1,5 punktu to przecież żadne ryzyko kredytu walutowego tego nie zrównoważy.na 90% waluty pomimo b. dobrej oferty w PLNkredyt bierze się w mocnej walucie a nie w słabeja dla mnie te kilkaset zł miesięcznie w budżecie to bardzo dużo - np. samochód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qura 30.06.2004 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 bikosa nie wyrażam radości z tego, że ktoś będzie musiał płacić więcej za kredyt złotówkowy. Cieszę się, że ja będę płacił troszkę mniej, ale na pewno nie więcej, i że moje rozumowanie potwierdziło się w życiu. Bardzo mnie to cieszy. Ucieszy mnie też, jak za powiedzmy trzy miesiące NBP znowu podniesie stopy, bo będzie to działać na moją korzyść. Jeżeli ktoś na tym traci, to cóż ... nie moja sprawa, kiedyś może się to wszystko odwrócić, ale na razie jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 01.07.2004 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Qura, a co jak będą podwyżki stóp w Europie i przełoży się to na LIBOR? Może mam niewłaściwy tok rozumowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 01.07.2004 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Qura, może niepotrzebnie sie uniosłam ale jakos tak to odebrałam pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 01.07.2004 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Wydaje mi sie,żeryzyko wzrostu LIBORU też jest duże,gdyż jest on aktualnie na bardzo niskim poziomie.Jeśli by przeanalizowaćjak siękształtował LIBOR w ciągo ostatnich 3 lat, to teraz jest najniższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 01.07.2004 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 czyli jest to tendencja światowa - z tą podwyżką stóp. Generalnie sądziłam że najpierw będzie w Europie a potem u nas. ALe nie uciekniemy przed tym - dlatego chyba najlepsze rozwiązanie to brać szybciutko kredyt, na % stałe na jak najdłuższy okres czasu w dowolnie wybranej walucie, z których każda ma wady i zalety. hmm w sumie waluty zamiast spadać mogłyby jescze trochę podrosnąć - wtedy ładnie transze leciałyby po dużym kursie ... a po roku spaść na łeb na szyję jak zacznę spłacać ... abrakadabra hokus pokus ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 01.07.2004 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 BK już ci pisałem (sorry) że jest różnica pomiędzy kursem a oprocentowaniem spróbuję jeszcze raz zmienia się oprocentowanie czyli będziesz płaciła większą ratę czyli w sumie zapłacisz więcej ale oprocentowanie nie wpływa na to ile na daną chwile jesteś winna bankowi czyli pożyczasz 100 waluty na 10 % na rok i masz oddać 110 zmienia się kurs płacisz większe raty razem zapłacisz więcej ale pożyczasz 100 waluty po kursie 1 i masz do zwrotu 100 kurs zmienia się na 1,5 i masz do zwrotu na dziś 150 czyli może być tak, że kurs i oprocentowanie wzrośnie i wtedy już gorzej być nie może może być też tak, że kurs spadnie a oprocentowanie wzrośnie w racie może to niewiele zmienić ale... może np. przewalutować kredyt (pożyczyłaś 100 po kursie 1 czyli kapitał do spłaty w PLN to 100 kurs spadł do 0,8 czyli twój kapitał w tym momencie to 80 PLN zmieniasz na PLN i spłacasz na wyższym procencie ale o 20% niższy kapitał tym sposobem spłacając np przez rok kredyt hipoteczny niskim nakładem środków spłacasz 20% kredytu zaciągniętego na 20 lat może byc tak że spada i oprocentowanie i kurs i wtedy albo jedziesz na wakację do ciepłych krajów albo.... bieżesz następny kredyt bo właśnei nadszedł moment wymiany auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 01.07.2004 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 woprz rozumiem różnicę pomiędzy kursem i procentowaniem. ale jak rośnie kurs danej waluty to nie zaprzeczysz że przekłada się to na wysokość raty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 01.07.2004 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 no i jeszcze coś - przewalutowanie jest bardzo niekorzystne bo w systemie wygląda to tak że spłacasz całość po niekorzystnym dla siebie kursie (widełki kupna/sprzedaży - są to dla banków znaczące przychody, nazywa się to w bilansie pozycja wymiany, zobacz w bilansie banku w którym masz kredyt, jaka to jest pozycja po stronie aktywa...) a potem uruchamiają nową sumę (w innej walucie) też po niekorzystnym dla klienta kursie.Czyli tracisz dwa razy. Dlatego ja bym nie była taką optymistką jeśli chodzi o przewalutowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 01.07.2004 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 przy kredytach generalnie ciężko o optymizm a przy walutowych szczególnie mi chodziło tylko o to że nie można utożsamiać kursu i oprocentowania i nie wolno pomijać żadnego z tych czynników przy analizie jeżeli chodzi o negatywne strony przewalutowania to należy dodać jeszcze koszty zmiany zabezpieczeń musisz ponownie założyć hipotekę i ponieść za to opłatę, podobnie jak za zdjęcie poprzedniej nie chciałem odnieść tego do ciebie tylko do dyskusji gdybym cię uraził to sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 01.07.2004 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 woprz, ależ absolutnie nie im więcej argumentów za i przeciw tym lepiej, na dniach będę składać co najmniej dwa (jak nie 3) wnioski kredytowe. w tym jeden PLN bo mam dobrą ofertę ok. 5,7% stałe % na rok. ale ostatnie spadki walut i prognozy nastrajają optymistycznie do walut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qura 01.07.2004 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 W spraiwe zmian LIBORów, to: gdy brałem kredyt w CHF wynsił on na tą walutę 0,25%!!!, potem trochę spadł a obecnie (tj. w czerwcu) bardzo wzrósł bo aż o 0,15%!!! Teraz wynosi 0,4%. Reszta z wysokosci oprocentowania to marża banku. Ta się nie zmieni bo jest na stałe okreslona w umowie. Wzrost LIBOR CHF jest spowodowany najprawdopodobniej przewidywanym wzrostem stóp procentowych w Szwajcari z 0,25% na 0,5%. Relatywnie jest to wzrost o 100% i nie sądzę aby był wyższy. Dlatego nie boję się, że nagle strasznie wzrosnie mi oprocentowanie kredytu. Dodatkowo na moją kożysć działa umacnianie się (obecnie niedowartosciowanej) złotówki, na co pozytywny wpływ mają ostatnia i zapowiadane dalszym czasie decyzje RPP. Przed podjęciem decyzji o walucie kredytu też bardzo się zastanawiałem czy PLN czy CHF (dolara i euro wykluczyłem już wczesniej bo wższe oprocentowanie a ryzyko takie same jak przy frankach, dodatkowo dolar jest niedowartosciowany). Ostatecznie do franków przekonało mnie wyliczenie, jakie sobie zrobiłem, tj. do jakiej kwoty musiałby zdrożeć frank na drugi dzień po otrzymaniu kredytu w tejże walucie, aby koszt całego tego kredytu wyniósł ostatecznie tyle, ile jego odpowiednik w PLN. Dokładnie teraz nie pamietam ale wyszło cos koło 3,70 - 3,80.Moim skromnym zdaniem, w obecnej sytuacji makroekonomicznej, cos takiego jest mało prawdopodobne. Dlatego wybrałem CHF. Ale pewne ryzyko zawsze występuje. Przy kredytach w złotówkach jednak też o czym się własnie przekonalismy. BK życzę trafnej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 08.07.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 jesteśmy z żoną w trakcie załatwiania w WBK, będzie w plnw sumie to już wszystko mamy tylko trzeba złozyć.jedyny jaki znaleźliśmy który zgodził się dać tyle ile chcieliśmy, a nie tyle ile potrzeba na wykończennie jak w pozostałych bankach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 09.07.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Kredyt przez Expandera: prowizja: 3.500 zł ubezpieczenie na czas wpisu do hipoteki: ok. 2.600 zł weksel: 350 zł oprocentowanie: 2,95 % (29 lat) CHF Multibank Tyle udało mi się wywalczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 09.07.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 nurni, a jaki wkład własny? Zresztą, po co mi to, i tak dla nich nie mam zdolności (dla Mluti, no i dla ekspandera nie mam wcale zdolności, a np. dla BZWBK mam 220 tys a dla BPH mam na ok. 280 tys Jak oni to liczą?!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 09.07.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 BK biorą po kilkanaście tyś rekordów wyliczają średnie, korelacje i takie tam inne do tego patrzą ile mają w plecy dzielą przez 2 i współczynnik opadów na alesce . a tak na prawdę dochodzą jeszcze indywidualne doświadczenia z produktami dla MŚP jedni widzą cię jak MŚP inni jak os. fiz pracuję w takiej instytucji i też nie brałem kredytu u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts