Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakiego banku kredyt?

Z jakiego banku wzięłaś/wziąłeś kredyt na budowę/remont domu?  

377 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z jakiego banku wzięłaś/wziąłeś kredyt na budowę/remont domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 324
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poświęciełem dzisiejszy dzień na pozyskanie szczegółowych info o kredytach na zakup i dokonczenie budowy:

MBank,

Multibank,

PKOBP,

POKOSA,

GE Money Bank

W sumie w każdym z banków są trochę inne warunki, ale mniej więcej na jedno wychodzi. Jak mniejsza prowizaj, to większe ubezpieczenie, jak coś za "darmo" to inna operacja z prowizją.

Najmniej problemów w PKOSA, ale tu złotówki, a myślałem o frankach...hm

Ciężki orzech do zgryzienia

Pzdr

Darp

Zrobiłem analizę kredytu we frankach, na 10 lat, 2,80 oprocentowanie (Libor 6m plus prowizja banku 2%). Uwzględniłem straty różnic kursu kupna i sprzedaży CHF. Zakładam że kosztu kredytu w PLN pozostałyby na poziomie szacowanym na dzień dzisiejszy (100000 kwota kapitału, ok 37000 odsetki, po 10 latach).

Aby koszty kredytu w CHF osiągnęły ten poziom (ok 37000PLN) to przy wzroście LIBOR 6M o 1% kurs średni CHF musi wzrosnąć do 3,3 PLN.

Wnioski każdy musi wyciągnąć sobie sam.

Oczywiście nie wiemy co się będzie działo po wejściu do strefy euro.

Pozdrawiam

Darp

PKO BP, bo:

* finansują do 100% inwestycji na działkę i dom

* w przypadku braku środków własnych biorą pod uwagę mieszkanie jako środki własne. Wymagana jest jedynie wycena (300 PLN)

* Można wskazać dowolną część domu jako przedmiot kredytowania (chcemy budować etapami). Warunek - wskazana część ma być przyjęta do zamieszkania w ciagu 3 lat

* budynek nie musi być odebrany przez nadzór - wystarcza informacja z gminy o zgodzie na zamieszkanie

* można skredytować dowolnie dużą cześć inwestycji - nas interesuje tylko stan surowy zamknięty i instalacje

* jestem zaskoczony profesjonalizmem pracownika tego akurat banku

No cóż, tak to już w życiu bywa. Człowiek jak woda, szuka najłatwiejszych, najprzyjemniejszych i w miarę ekonomcznych sposbów załatwiania swoich spraw...tak i w tym przypadku.

Jeszcze dwa miesiące temu kupowałem dwupoziomowe mieszkanie, zmiana decyzji na działkę i potem budowa, aż w końcu nieruchomość z budynkiem w stanie surowym....

Co do kredytu...

Dobre warunki, wynegocjowane prowizje i opłaty, profesjonalna obsługa, żadnych niespodzianek czyli "kawa na ławę" i przede wszystkim fachowa i życzliwa pomoc.

Każda procedura może być przyjemna...nawet załatwianie kredytu.

Jak to się skończy...napiszę

Pzdr

Darp

Mam podobne wrażenia po wizycie w tym banku, no i jeszcze zachęta "Jak państwo przejdą się po innych bankach i zbiorą ofertę, to proszę jeszcze wrócić, będziemy negocjować i rozmawiać" Ostatecznej decyzji jeszcze nie podjęliśmy, ale poważnie nad nimi rozmyślamy.(Nordea)

• 3 weeks później...

Witam, zdecydowanie PKO BP (wybór po analizie wszystkich opcji), wniosek dopiero bede składał wiec o czasie oczekiwania nic nie moge powiedziec. Wybrałem CHF bez wątpliwości, poprawcie jeśli sie myle (szacunki podam z głowy, mam gdzies dokładne wyliczenia):

- kredyt 30 lat, kwota min 300 000 zł

- rata w PLN ok 2000 zł, w CHF około 1400 zł

Wg mnie ryzyko ze frank podrożeje do takiego poziomu w którym obie raty sie wyrównają jest minimalne. O ile pamietam wyszło mi cos kolo 4 zł (przy tym kursie po przeliczeniu na PLN rata wyniesie okolo 2000 zł) do tego czasu tylko zyskuje. Jak znajde dokładną tabelkę którą zrobiłem to sprecyzuje.

Mam rację czy robie gdziesz prosty oczywisty błąd (takie najtrudniej wychwycic)?

pozdr beben