Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakiego banku kredyt?

Z jakiego banku wzięłaś/wziąłeś kredyt na budowę/remont domu?  

377 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z jakiego banku wzięłaś/wziąłeś kredyt na budowę/remont domu?

Recommended Posts

W Multibanku. Polecam. Główne zalety to dobre warunki przy niskim udziale własnym (oprocentowania z reklam niektórych banków są dla 50% lub nawet 70% udziału własnego), naprawdę bezpłatne przewalutowanie i wcześniejsza spłata (np. w BPH PBK tyko w reklamach, bo przy wcześniejszej spłacie płaci się zawsze 150 zł za aneks do umowy co przy niedużych kwotach stanowi duży procent), rozliczanie się z postępów budowy zdjęciami (nie muszę brać żadnych faktur) i naprawdę profesjonalna obsługa. Mam kredyt w CHF na 30 lat raty równe 3,4% prowizja 1%, właśnie mi wypłacili drugą transzę i jest OK.

• Odpowiedzi 324
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Do tej pory byłem zdecydowany na Multibank w CHF, ale zaczynam się zastanawiac nad złotówkami w PKO BP - orpocentowanie jest większe, ale przy takich wachaniach walut to może bardziej się opłaca - przynajmniej zdrowotnie :lol:

kredyt w CHF:

minus po co płacić więcej o 300-400 zł?

plus jeśli chodzi o zdrowie i nerwy to popieram :D

W budBanku, w CHF, raty malejące

Zalety:

- liczone wszystko po kursie średnim (ale to na wiosnę będzie już 2 lata jak podpisałem z nimi umowę :lol: )

- brak opłat za wcześniejsza spłatę - spłacam resztę kasy + odsetki z bieżącej raty i that's all.

Wady:

- można poczuć się jak w czasach PRLu przy załatwianiu czegokolwiek (po zakończeniu załatwiania przez handlowca - tu nie ma żadnych problemów),

- złodziejskie oprocentowanie w porównaniu z innymi bankami - 4,68 czy coś koło tego. Sam dla npowych klientów dają chyba o 1% mniej - próbowałem z nimi załatwiać coś na telefon - ale .... strata czasu. Chyba zacznę słać pisma .....

- załatwianie z ustalonych 2 tygodni, zajęło 1,5 m-ca. Główny powód to niejasne postawienie sprawy przez handlowca - liczba papierów wzrosła dwukrotnie w stosunku do wcześniej ustalonej!!!!

- prowizja 2%

Ale krótko, wszystko do przeżycia, gdyby nie to wysokie oprocentowanie !!!! Prawie dwa razy więcej niż w innych bankach.

Właśnie !!!! Które banki liczą po jednym kursie (np średnim) a nie przeliczają po kursie kupna a każą płacić po kursie sprzedaży. To dodatkowe "ukryte" oprocentowanie? Dajcie znać !

Niestety obawiam sie ze wszystkie :(. Jest to podobno ustalone odgórnie przez Ministerstwo Finansów, tak mi powiedzieli w Banku BPH PBK.

I tam tez wzielam kredyt. Mieli korzystne warunki (mało papierologii) i oprocentowanie. Przy moim wkladzie 50 % mam oprocentowanie calkowite (Libor + marza) 2,5 %. Prowizja 1 %. Uwazam, ze korzystnie.

Poważne niedopatrzenie że nie ma BPH PBK na liście :)

CHF - zmienne od 1,80%,

PLN - stałe od 5,45%,

Nic dodać nic ująć

pozdrawiam

zapytaj sie w banku czy to czasem nie oprocentowanie promocyjne i po roku sie nie zmieni.

Wiele banków stosuje taką sztuczke

Ponadto ważna jest jeszcze prowizja i opłaty z wcześniejsze spłaty

Oczywiscie,ze podane oprocentowania to tzw. oprocentowania roczne-promocyjne. Ewentualnie jesli wklad wlasny przekracza 80 % kosztów, wtedy zgadzam sie, ze oprocentowanie moze byc tak niskie.

Wiekszośc banków "chwyta" w ten sposob klienta, ludzie nie doczytaja i nagle okazuje sie np. po roku (jesli chodzi o PLN),ze oprocentowanie wzrasta do 8%, bo przy CHF takie promocyjne trwa pól roku.

Trzeba czytac wszystko, zwlaszcza te z * są one napisane bardzo malymi literkami :).

Jeżeli wszystkie liczą po kursie średnim, to jest bardziej ok, niż gdyby wyliczali kwotę do zapłaty po kursie skupu waluty a kazali Ci płacić po kursie sprzedaży. Tak 3 lata temu spłacałem kredyt samochodowy w PTF'ie

TAK, jest przepraszam nie doczytalam do końca :oops: . Wyplacaja kwote np. transzy po kursie zakupu waluty, a rozliczaja Cie po kursie sprzedazy.

Rzeczywiscie, jak by liczyli po srednim, to kredyty by sie bardzo opłacały

od ZOOLO dla MAGI

promocja ta dotyczyła kredytów od 100 000 zł i obejmowała wnioski złożone tylko w m-cu pażdzierniku.odmówiłem przyjęcia kredytu na wniosek złożony w m-cu wrzrśniu ( prowizja 2%),byli bardzo zasmuceni ale jak postraszyłem że pójdę do innego banku ,to się zgodzili.wycena budowy nic nie kosztowała bo stan zaawansowania budowy to 42%(wycena banku w oparciu o mój operat szacunkowy).pierwszą transzę kredytu otrz.17 listop.kolejne dwie transze po wizycie na budowie(opłata 50 zł za wizytę).do września 2004 spłacam tylko %(obecnie 203 zł/m-c od 40 000).pozdrawiam i życzę podobnych wyników.

Miałem w PKO BP, ale chwalić Pana już go spłaciłem. :)

Nigdy więcej, aż mi skóra cierpnie. Kredyt w PLN.

Jak go brałem na początku 2000 roku to było ok. 13%, później praktycznie co miesiąc więcej 14, 14.5 , 15, 15.5 doszło chyba do 18.0 % masakra :evil:

Może trafiłem tylko w taki kiepski okres, :)

ale wrażenia były niezłe, praktycznie co miesiąc więcej.

I tak szczęście, że wziąłem tylko 1/4 tego co mi przyznali.

Ale fakt czasami bez kredytu ani rusz - niestety.

Miałem w PKO BP, ale chwalić Pana już go spłaciłem. :)

Nigdy więcej, aż mi skóra cierpnie. Kredyt w PLN.

Jak go brałem na początku 2000 roku to było ok. 13%, później praktycznie co miesiąc więcej 14, 14.5 , 15, 15.5 doszło chyba do 18.0 % masakra :evil:

Może trafiłem tylko w taki kiepski okres, :)

ale wrażenia były niezłe, praktycznie co miesiąc więcej.

I tak szczęście, że wziąłem tylko 1/4 tego co mi przyznali.

Ale fakt czasami bez kredytu ani rusz - niestety.

A nie miałeś Kolego przypadkiem "Alicji" ?

Ten kredyt, to była "niekończońca się opowieść". Zresztą mechanizm tego kredytu opisywała jakoś tak kilka miesięcy temu RP.

Nie porównuj Alicji, do teraźniejszego kredytu. Na dzisiaj, oimw, to PKOBP wraz z KB mają najlepsze oferty. I nie tylko oprocentowanie jest tutaj ważne.