Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakiego banku kredyt?

Z jakiego banku wzięłaś/wziąłeś kredyt na budowę/remont domu?  

377 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z jakiego banku wzięłaś/wziąłeś kredyt na budowę/remont domu?

Recommended Posts

no nie do końca o to mi chodziło

Bank nie zaniża wyceny którą przynosisz tylko wycena którą robi bank jest niższa niż ta zlecana samodzielnie

(czyli albo bank mówi państwo pójdziecie do rzeczoznawcy i przyniesiecie operat albo bank mówi nasz rzeczoznawca państwu wyceni).

skłonność banków do wciskania nam większego kredytu niż potrzebujemy to opinia przekłamana. zyski z powiększonego kredytu są mniejsze niż koszty złych kredytów.

a na myśli miałem to, że można nie dostać kwoty wynikającej z przygotowanego przez siebie kosztorysu (jak pokazują historie z forum z reguły zaniżonego). wkład własny jest z reguły (ok, często) już wniesionym i właśnie dla tego bierzemy kredyt bo zaczyna brakować kaski

nie jest to oczywiście główny mankament i w niczym mu do np. wyliczania zdolności kredytowej osób samozatrudnionych albo mających przychody z innych źródeł niż umowa o pracę. niemniej jednak nie pomijał bym go zupełnie

• Odpowiedzi 324
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Odnośnie kredytu hipotecznego to zdecyduę się chyba na PKO SA nie wiem czy to jest dobrze. Ale byłem we Wszystkich bankach we Wrocławiu i tam zaproponowali mi oprocentowanie 5.55 % przez pierwsze dwa lata a potem dochodzi średnia z trzy miesięcznego wigoro tj.ok. 1.5 % .Prowizja do 1.5 % ale można zejsc do 0,5 % jak ma się u nich konto np.ROR .Jest możliwość wcześniejszej spłaty kredytu kosztuje to 50 zł.Wymagają 80 % rachunków. Ja biorę kredyt na rozbudowę już istniejącego domku tak więc zrezygnowali z wyceny.

A jak to bedzie wyglądać w rzeczywistości to nie wiem.Może ktoś korzystał z ich usług i ma już swoje zdanie.

Kredyt chcę wziąc w złotówkach.

Witajcie.

Ja wzięłam kredyt w Kredyt Banku. Jestem bardzo zadowolona z obsługi i szybkości załatwienia sprawy. Oprocentowanie w złotówkach 6,60 %Potrzebna była wycena domu,(zrobiona przez osobę z listy w ciagu 2 dni, w pięknej okładce i z kolorowymi zdjęciami) , harmonogram prac i kosztorys (robiony przez kierownika budowy), ubezpieczenie na życie (płaci bank - promocja) ubezpieczenie budynku.

Rozliczać sie należy z 70% faktur w tym 20% można wykorzystać na sprzęt np.kuchenny. Możliwość wzięcia kasy w transzach lub całości. Ja się zdecydowałam w całości i od razu spłacam odsetki z kapitałem .

Od momentu złożenia dokumentów na decyzję czekaliśmy 3 DNI. umowa do podpisu za następne 3 dni. Wypłata w ciągu tygodnia.

Polecam KB.

Witajcie.

Ja wzięłam kredyt w Kredyt Banku. Jestem bardzo zadowolona z obsługi i szybkości załatwienia sprawy. Oprocentowanie w złotówkach 6,60 %Potrzebna była wycena domu,(zrobiona przez osobę z listy w ciagu 2 dni, w pięknej okładce i z kolorowymi zdjęciami) , harmonogram prac i kosztorys (robiony przez kierownika budowy), ubezpieczenie na życie (płaci bank - promocja) ubezpieczenie budynku.

Rozliczać sie należy z 70% faktur w tym 20% można wykorzystać na sprzęt np.kuchenny. Możliwość wzięcia kasy w transzach lub całości. Ja się zdecydowałam w całości i od razu spłacam odsetki z kapitałem .

Od momentu złożenia dokumentów na decyzję czekaliśmy 3 DNI. umowa do podpisu za następne 3 dni. Wypłata w ciągu tygodnia.

Polecam KB.

Jaki był wkład własny?

Mik99 - co do Expandera - byłam u nich. Żądają 100 zł kaucji w gotowce (zwracanej po uruchomieniu kredytu). Poza tym, wyliczyli mi zdolność w GE, BPH etc. na ok 20 tys, natomiast jak poszłam do tych banków to okazało się że zdoność mam na poziomie 60 tys. Co samo wskazuje na wiarygodność i sens tej instytucji.

Konsultanci nie wsyscy profesjonalni, mówili mi rzeczy które już sama wiem.

Rzeczywiście słyszałam dużo dobrych rzeczy o Mbank, i multibanku.

II brakuje na liście Mbanku!!!!

III brakuje na liście Multibanku!!! zgroza

A to wykaz ze strony Expandera:

Bank Millennium S.A.; Bank Gospodarstwa Krajowego S.A.; Bank Przemysłowo-Handlowy PBK S.A.; Bank Zachodni WBK S.A.; Deutsche Bank PBC S.A.; GE Bank Mieszkaniowy S.A.; GE Capital Bank S.A.; HypoVereinsbank Bank Hipoteczny S.A.; Kredyt Bank S.A.; LUKAS Bank S.A.; mBank; MultiBank; Nordea Bank Polska S.A.; Nykredit Bank Hipoteczny S.A.; PKO Bank Polski S.A.; Raiffeisen Bank Polska S.A.; Rheinhyp-BRE Bank Hipoteczny S.A.; CitiFinancial

Pozdrawiam

O PKO BP możnaby wiele mówić.

Nigdy nie zgodzę się z tym że mają najlepszą ofertę.

Już ktoś to tutaj przyznał - oni naliczają % wg WIBO 3sm a nie 3M - stąd u nich oprocentowanie nie spada jak spadają stopy procentowe - przerabiałam to. W innych bankach spadało o 4 oczka, w PKO o 1,25.

W efekcie przeniosłam do innego banku, powiększając sobie kwotę kredytu o jakieś 15 tys PLN, a rata spadła o 300 zł.

Poza tym bałagan i bardzo niekorzystne dla klienta kursy walut.

Nikt tego nie bierze pod uwagę, ale wśród czynników decycujących o wyborze kredytu powinna się też znaleźć elastyczność banku (W PKO BP pewnych rzeczy po prostu załatwić się nie da, za każdą informację trzeba płacić, a czeka się na nią 2 tygodnie, poza tym NIEKOMPETENCJA niektórych pracowników).

Ja czekałam na uruchomienie kwoty 6 tygodni - no ale to było jakieś 3 - 4 lata temu.

Zresztą pewnie wiele zależy od oddziału czy doradcy, tak jak ze wszsytkim.

Można się przyzwyczaić, tylko trzeba mieć jakąś lokatę "w razie jakby co" - utrata pracy puk puk odpukać, wydarzenia jakieś nieprzewidziane.

Ja też mam zwykle kilka kredycików - a to karta kredytowa, a to kredycik na 6 miesięcy na jakieś AGD ...

Można np. oszczędzać jakieś 80 lat, a potem sobie kupić to wszystko co mi się marzy ...

Tylko po co mi będzie duży rodzinny samochód jak będę mieć 100 lat? Albo duży dom z ogrodem jak na emeryturze będzie mi potrzebne małe dwupokojowe mieszkanko (np. w Hiszpanii :D )

i po to sa kredyty.

Biorę kredyt w BZ WBK, bo to jedyny bank który nie wypominał mi wieku. :) I bardzo przyjazna obsługa.

O PKO BP możnaby wiele mówić.

Nigdy nie zgodzę się z tym że mają najlepszą ofertę.

Już ktoś to tutaj przyznał - oni naliczają % wg WIBO 3sm a nie 3M - stąd u nich oprocentowanie nie spada jak spadają stopy procentowe - przerabiałam to. W innych bankach spadało o 4 oczka, w PKO o 1,25.

W efekcie przeniosłam do innego banku, powiększając sobie kwotę kredytu o jakieś 15 tys PLN, a rata spadła o 300 zł.

Poza tym bałagan i bardzo niekorzystne dla klienta kursy walut.

Nikt tego nie bierze pod uwagę, ale wśród czynników decycujących o wyborze kredytu powinna się też znaleźć elastyczność banku (W PKO BP pewnych rzeczy po prostu załatwić się nie da, za każdą informację trzeba płacić, a czeka się na nią 2 tygodnie, poza tym NIEKOMPETENCJA niektórych pracowników).

Ja czekałam na uruchomienie kwoty 6 tygodni - no ale to było jakieś 3 - 4 lata temu.

Zresztą pewnie wiele zależy od oddziału czy doradcy, tak jak ze wszsytkim.

Zrobiłem wycieczkę po bankach i wszędzie oprocentowanie składa się z prowizji i jakiejś pochodnej WIBORu/LIBORu. Szkopuł w tym, że ta pochodna nie zawsze nadąża za LIBORem... Czy we wszystkich bankach tak jest?

Pozdrawiam

Albert.

BK - widzę, że jesteś wiekim/wielką optymistem/optymistką. Czy u ciebie wszyscy żyją tak długo (100 lat?). Zgadzam się z tobą, że trzeba z tego korzystać teraz. Tylko jak żyć w tak złodzijskim kraju, gdzie doją z ciebie bezczelnie na potęgę.

Cały czas mam problem z Bankiem - któy wybrać. mam konto w Multibanku. Który bank najmniej okrada? Gdzie ma pewnośc, że nie walną mi nagle natychmastowej spłaty. CO robić?... a może zebrać u wybudowac jak będę miał 75 lat? Same rozterki.