woprz 06.02.2004 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 no nie do końca o to mi chodziło Bank nie zaniża wyceny którą przynosisz tylko wycena którą robi bank jest niższa niż ta zlecana samodzielnie (czyli albo bank mówi państwo pójdziecie do rzeczoznawcy i przyniesiecie operat albo bank mówi nasz rzeczoznawca państwu wyceni).skłonność banków do wciskania nam większego kredytu niż potrzebujemy to opinia przekłamana. zyski z powiększonego kredytu są mniejsze niż koszty złych kredytów. a na myśli miałem to, że można nie dostać kwoty wynikającej z przygotowanego przez siebie kosztorysu (jak pokazują historie z forum z reguły zaniżonego). wkład własny jest z reguły (ok, często) już wniesionym i właśnie dla tego bierzemy kredyt bo zaczyna brakować kaski nie jest to oczywiście główny mankament i w niczym mu do np. wyliczania zdolności kredytowej osób samozatrudnionych albo mających przychody z innych źródeł niż umowa o pracę. niemniej jednak nie pomijał bym go zupełnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shadov 13.02.2004 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Witam.Odnośnie kredytu hipotecznego to zdecyduę się chyba na PKO SA nie wiem czy to jest dobrze. Ale byłem we Wszystkich bankach we Wrocławiu i tam zaproponowali mi oprocentowanie 5.55 % przez pierwsze dwa lata a potem dochodzi średnia z trzy miesięcznego wigoro tj.ok. 1.5 % .Prowizja do 1.5 % ale można zejsc do 0,5 % jak ma się u nich konto np.ROR .Jest możliwość wcześniejszej spłaty kredytu kosztuje to 50 zł.Wymagają 80 % rachunków. Ja biorę kredyt na rozbudowę już istniejącego domku tak więc zrezygnowali z wyceny.A jak to bedzie wyglądać w rzeczywistości to nie wiem.Może ktoś korzystał z ich usług i ma już swoje zdanie.Kredyt chcę wziąc w złotówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 14.02.2004 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Witajcie.Ja wzięłam kredyt w Kredyt Banku. Jestem bardzo zadowolona z obsługi i szybkości załatwienia sprawy. Oprocentowanie w złotówkach 6,60 %Potrzebna była wycena domu,(zrobiona przez osobę z listy w ciagu 2 dni, w pięknej okładce i z kolorowymi zdjęciami) , harmonogram prac i kosztorys (robiony przez kierownika budowy), ubezpieczenie na życie (płaci bank - promocja) ubezpieczenie budynku.Rozliczać sie należy z 70% faktur w tym 20% można wykorzystać na sprzęt np.kuchenny. Możliwość wzięcia kasy w transzach lub całości. Ja się zdecydowałam w całości i od razu spłacam odsetki z kapitałem .Od momentu złożenia dokumentów na decyzję czekaliśmy 3 DNI. umowa do podpisu za następne 3 dni. Wypłata w ciągu tygodnia.Polecam KB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 15.02.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Witajcie. Ja wzięłam kredyt w Kredyt Banku. Jestem bardzo zadowolona z obsługi i szybkości załatwienia sprawy. Oprocentowanie w złotówkach 6,60 %Potrzebna była wycena domu,(zrobiona przez osobę z listy w ciagu 2 dni, w pięknej okładce i z kolorowymi zdjęciami) , harmonogram prac i kosztorys (robiony przez kierownika budowy), ubezpieczenie na życie (płaci bank - promocja) ubezpieczenie budynku. Rozliczać sie należy z 70% faktur w tym 20% można wykorzystać na sprzęt np.kuchenny. Możliwość wzięcia kasy w transzach lub całości. Ja się zdecydowałam w całości i od razu spłacam odsetki z kapitałem . Od momentu złożenia dokumentów na decyzję czekaliśmy 3 DNI. umowa do podpisu za następne 3 dni. Wypłata w ciągu tygodnia. Polecam KB. Jaki był wkład własny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 15.02.2004 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 I polecam kontakt z doradcami EXPANDERA. II brakuje na liście Mbanku!!!! III brakuje na liście Multibanku!!! zgroza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 16.02.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 mike99 - A wziąłeś już kredyt w którymś z wymienionych przez Ciebie banków? Bo ja się zastanawiam nad Multibankiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 16.02.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Polecam jednego jak i drugiego, ale ponieważ pracownicy tych banków podchodzą bardzo indywidualnie do miejsca i stanu zaawansowania robót, nie wspominając o możliwościch kredytowych inwestora: szereg szczegółowych pytań.... to każdy jest w stanie inne warunki uzyskać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 16.02.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Mik99 - co do Expandera - byłam u nich. Żądają 100 zł kaucji w gotowce (zwracanej po uruchomieniu kredytu). Poza tym, wyliczyli mi zdolność w GE, BPH etc. na ok 20 tys, natomiast jak poszłam do tych banków to okazało się że zdoność mam na poziomie 60 tys. Co samo wskazuje na wiarygodność i sens tej instytucji.Konsultanci nie wsyscy profesjonalni, mówili mi rzeczy które już sama wiem. Rzeczywiście słyszałam dużo dobrych rzeczy o Mbank, i multibanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 16.02.2004 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Expander ciekawe, ciekawe....hmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 17.02.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Do Magi. Wkład własny ponad 50%.Działkę wliczaja do wkładu własnego. Stan surowy otwarty, działka ogrodzona z trzech stron. Przyłacz energetyczny wodny i gazowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 17.02.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Do Magi. Wkład własny ponad 50%. Działkę wliczaja do wkładu własnego. Stan surowy otwarty, działka ogrodzona z trzech stron. Przyłacz energetyczny wodny i gazowy. Pozdrawiam. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 17.02.2004 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 II brakuje na liście Mbanku!!!! III brakuje na liście Multibanku!!! zgroza A to wykaz ze strony Expandera: Bank Millennium S.A.; Bank Gospodarstwa Krajowego S.A.; Bank Przemysłowo-Handlowy PBK S.A.; Bank Zachodni WBK S.A.; Deutsche Bank PBC S.A.; GE Bank Mieszkaniowy S.A.; GE Capital Bank S.A.; HypoVereinsbank Bank Hipoteczny S.A.; Kredyt Bank S.A.; LUKAS Bank S.A.; mBank; MultiBank; Nordea Bank Polska S.A.; Nykredit Bank Hipoteczny S.A.; PKO Bank Polski S.A.; Raiffeisen Bank Polska S.A.; Rheinhyp-BRE Bank Hipoteczny S.A.; CitiFinancial Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 19.02.2004 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 O PKO BP możnaby wiele mówić.Nigdy nie zgodzę się z tym że mają najlepszą ofertę.Już ktoś to tutaj przyznał - oni naliczają % wg WIBO 3sm a nie 3M - stąd u nich oprocentowanie nie spada jak spadają stopy procentowe - przerabiałam to. W innych bankach spadało o 4 oczka, w PKO o 1,25.W efekcie przeniosłam do innego banku, powiększając sobie kwotę kredytu o jakieś 15 tys PLN, a rata spadła o 300 zł. Poza tym bałagan i bardzo niekorzystne dla klienta kursy walut. Nikt tego nie bierze pod uwagę, ale wśród czynników decycujących o wyborze kredytu powinna się też znaleźć elastyczność banku (W PKO BP pewnych rzeczy po prostu załatwić się nie da, za każdą informację trzeba płacić, a czeka się na nią 2 tygodnie, poza tym NIEKOMPETENCJA niektórych pracowników). Ja czekałam na uruchomienie kwoty 6 tygodni - no ale to było jakieś 3 - 4 lata temu. Zresztą pewnie wiele zależy od oddziału czy doradcy, tak jak ze wszsytkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martado 20.02.2004 01:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 My lecimy cały czas na kredytach "konsumpcyjnych"w BPH PBK spłacamy jeden i zaciągamy drugi i tak kończymy kolejne etapy.Dobrze że już bliżej jak dalej....Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 20.02.2004 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Ma®tado - od długiego czasu tak lecicie. Chodzi mi o przyzwuczajeniu się do "życia na kredycie". Da radę czy człowiek szybko siwieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 20.02.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Można się przyzwyczaić, tylko trzeba mieć jakąś lokatę "w razie jakby co" - utrata pracy puk puk odpukać, wydarzenia jakieś nieprzewidziane. Ja też mam zwykle kilka kredycików - a to karta kredytowa, a to kredycik na 6 miesięcy na jakieś AGD ... Można np. oszczędzać jakieś 80 lat, a potem sobie kupić to wszystko co mi się marzy ... Tylko po co mi będzie duży rodzinny samochód jak będę mieć 100 lat? Albo duży dom z ogrodem jak na emeryturze będzie mi potrzebne małe dwupokojowe mieszkanko (np. w Hiszpanii ) i po to sa kredyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 20.02.2004 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 BK,w jakim banku masz ten korzystniejszy kredyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 21.02.2004 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 Biorę kredyt w BZ WBK, bo to jedyny bank który nie wypominał mi wieku. I bardzo przyjazna obsługa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert 21.02.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 O PKO BP możnaby wiele mówić. Nigdy nie zgodzę się z tym że mają najlepszą ofertę. Już ktoś to tutaj przyznał - oni naliczają % wg WIBO 3sm a nie 3M - stąd u nich oprocentowanie nie spada jak spadają stopy procentowe - przerabiałam to. W innych bankach spadało o 4 oczka, w PKO o 1,25. W efekcie przeniosłam do innego banku, powiększając sobie kwotę kredytu o jakieś 15 tys PLN, a rata spadła o 300 zł. Poza tym bałagan i bardzo niekorzystne dla klienta kursy walut. Nikt tego nie bierze pod uwagę, ale wśród czynników decycujących o wyborze kredytu powinna się też znaleźć elastyczność banku (W PKO BP pewnych rzeczy po prostu załatwić się nie da, za każdą informację trzeba płacić, a czeka się na nią 2 tygodnie, poza tym NIEKOMPETENCJA niektórych pracowników). Ja czekałam na uruchomienie kwoty 6 tygodni - no ale to było jakieś 3 - 4 lata temu. Zresztą pewnie wiele zależy od oddziału czy doradcy, tak jak ze wszsytkim. Zrobiłem wycieczkę po bankach i wszędzie oprocentowanie składa się z prowizji i jakiejś pochodnej WIBORu/LIBORu. Szkopuł w tym, że ta pochodna nie zawsze nadąża za LIBORem... Czy we wszystkich bankach tak jest? Pozdrawiam Albert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 21.02.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 BK - widzę, że jesteś wiekim/wielką optymistem/optymistką. Czy u ciebie wszyscy żyją tak długo (100 lat?). Zgadzam się z tobą, że trzeba z tego korzystać teraz. Tylko jak żyć w tak złodzijskim kraju, gdzie doją z ciebie bezczelnie na potęgę. Cały czas mam problem z Bankiem - któy wybrać. mam konto w Multibanku. Który bank najmniej okrada? Gdzie ma pewnośc, że nie walną mi nagle natychmastowej spłaty. CO robić?... a może zebrać u wybudowac jak będę miał 75 lat? Same rozterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts