Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakiego banku kredyt?

Z jakiego banku wzięłaś/wziąłeś kredyt na budowę/remont domu?  

377 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z jakiego banku wzięłaś/wziąłeś kredyt na budowę/remont domu?

Recommended Posts

Ulka:

musisz bank sama wybrać, ja brałam kredyt w PKO BP i nie byłam zadowolona dlatego przeniosłam do GE i byłam. Ale są tacy którzy bardzo sobie chwalą PKO - jest na pewno wiele za i przeciw.

Rafal - pochodzę z rodziny długowiecznej :)

Dlatego też zamierzam ostatnie 40-50 lat życia (czyli od 50-tki do 90-tki czy setki) przeżyć na emeryturze - w apartamenciku w Hiszpanii - tam też dają kredyty :D

Generalnie z kredytami tak jak z kosmetykami czy ciuchami - nie każdy pasuje każdemu - trzeba wybrać najbardziej odpowiedni :roll:

• Odpowiedzi 324
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O PKO BP możnaby wiele mówić.

Nigdy nie zgodzę się z tym że mają najlepszą ofertę.

Już ktoś to tutaj przyznał - oni naliczają % wg WIBO 3sm a nie 3M - stąd u nich oprocentowanie nie spada jak spadają stopy procentowe - przerabiałam to. W innych bankach spadało o 4 oczka, w PKO o 1,25.

W efekcie przeniosłam do innego banku, powiększając sobie kwotę kredytu o jakieś 15 tys PLN, a rata spadła o 300 zł.

Poza tym bałagan i bardzo niekorzystne dla klienta kursy walut.

Nikt tego nie bierze pod uwagę, ale wśród czynników decycujących o wyborze kredytu powinna się też znaleźć elastyczność banku (W PKO BP pewnych rzeczy po prostu załatwić się nie da, za każdą informację trzeba płacić, a czeka się na nią 2 tygodnie, poza tym NIEKOMPETENCJA niektórych pracowników).

Ja czekałam na uruchomienie kwoty 6 tygodni - no ale to było jakieś 3 - 4 lata temu.

Zresztą pewnie wiele zależy od oddziału czy doradcy, tak jak ze wszsytkim.

Zrobiłem wycieczkę po bankach i wszędzie oprocentowanie składa się z prowizji i jakiejś pochodnej WIBORu/LIBORu. Szkopuł w tym, że ta pochodna nie zawsze nadąża za LIBORem... Czy we wszystkich bankach tak jest?

Pozdrawiam

Albert.

Nie wiem dokładnie jak to jest z WIBORAMI - zapytaj jakiegoś niezależnego bankowca, albo zapodaj nowy wątek w doświadczeniach czy prawo i pieniądze, na pewno ktoś odpowie.

Zrobiłem wycieczkę po bankach i wszędzie oprocentowanie składa się z prowizji i jakiejś pochodnej WIBORu/LIBORu. Szkopuł w tym, że ta pochodna nie zawsze nadąża za LIBORem... Czy we wszystkich bankach tak jest?

Z tym jest różnie. Według mnie najgorzej w PKO BP, bo u nich jest 3SM, co oznzcza, że biorą średnia z trzech miesięcy, a to raczej jest niekorzystne jak stopy spadają, zaś pewnie lepsze gdy rosną. Wiem, ze w PKO SA jest tak, że zmieniają oprocentowanie jeśli średnia ze wskaźników uzyskanych pomiedzy 1 a 20 każdego miesiąca, musi się zmienić o ileś tam (chyba 0,25%), aby w następnym miesiącu obowiązywało inne oprocentowanie. Ja mam teraz BPH i tu jest tak, że zmieniają raz na pół roku, i brany jest wkaźnik z ostatniegoi dnia roboczego przed końcem każdego półrocza kredytu. Na razie jest OK (mam w CHF). Ostatnio liczyłem koszty mojego kredytu w całym okresie 20 lat w porównaniu do kosztów złotowego (przyjąłem bardzo optymistycznie 5,5% dla PLN w całym okresie, oraz moje 3,3% dla CHF). I wyszło mi, że nawet jak tak wysoki kurs się utrzyma to cały czas jestem na plusie (mimo, że brałem w grudniu 2002). Więc chyba nie tak źle z tymi walutowymi!

W PKO BP w promocji w listopadzie 2003 (bez prowizji i opłat) w PLN. Najbardziej elastyczny bank zarówno o zdolność kredytową (w PKO BP mamy tylko z pensji, natomiast w BPH brakło pomimo dołożenia znacznego dochody z działalności gospodarczej) jak i czas uruchomienia kredytu. Aktualnie mam przyznany kredyt (podpisana umowa) pomimo braku zdjęcia z działki hipoteki ustanowionej przez miasto i braku wpisu do hipoteki działki banku. Mam czas na doniesienie tych dwóch papierków do czasu uruchomienia kredytu.

Pozdrawiam budujących. :lol:

W PKO BP w promocji w listopadzie 2003 (bez prowizji i opłat) w PLN. Najbardziej elastyczny bank zarówno o zdolność kredytową (w PKO BP mamy tylko z pensji, natomiast w BPH brakło pomimo dołożenia znacznego dochody z działalności gospodarczej) jak i czas uruchomienia kredytu. Aktualnie mam przyznany kredyt (podpisana umowa) pomimo braku zdjęcia z działki hipoteki ustanowionej przez miasto i braku wpisu do hipoteki działki banku. Mam czas na doniesienie tych dwóch papierków do czasu uruchomienia kredytu.

Pozdrawiam budujących. :lol:

jestesmy w trakcie zalatwiania. Na razie rozwazamy propozycje multibanku, maja korzystne oprocentowanie 6.8 % w PLZ

powodzenia

acha wydaje mi sie ze lepiej brac w zlotowkach, stopa procentowa jest bardziej stabilna niz waluta i inflacja

Słyszałam że w BZWBK mają 4,99% w PLN

acha wydaje mi sie ze lepiej brac w zlotowkach, stopa procentowa jest bardziej stabilna niz waluta i inflacja

Czy słyszeliscie ostatni komunikat Rady Polityki Pieniężnej? Chyba jednak dalsze obnizki stopy nam nie grożą. No i złotówka zaraz się umocniła. Czyli dalej w walucie może być opłacalne. Jednak raty (szczególnie dla CHF) wciąż są niższe.

• 2 weeks później...

Właśnie jesttem w trakcie wyboru kredytu. Byłem na spotkaniach z doradcami z kilku banków i jednoznaczeni wskazują na walute. Wybika to z faktu dużej różnicy w racie miesięcznej: ok 1000pLN franki i 1700-1900pln złotówkowy) dl takich samych załozeń. Dla mnie to duża różnica, a podchodze do sprawy w ten sposób, że mam mniejsze obciązenie miesięczne, natomiast sukcesywnie spalcam więcej w ramch możliwości (to umożliwia PKOBP).

PKO BP ma promocje do końca maja. Warto się pochylić nad ich ofertą i srawdzić czy nie będzie atrakcyjna.

PS. Nie jestem pracownikiem PKOBP, a rachunek mam w MultiBanku.

Ja podchodziłabym z dużą rezerwą do tego co pisze gazeta wyborcza, te teksty piszą dziennikarze którzy niekoniecznie muszą znać tematykę a musza napisać tekst. Już samo to że napisali o ciekaej ofercie Lukas Banku dyskwalifikuje ten artykuł. Oferta lukas Banku jest beznadziejna - wysokie oprocentowanie, duż prowizja, brak elastyczności.

Do ekspandera zaufania nie mam (inaczej liczą zdolność kredytową niż same banki, pobierają kaucję).

Przy wyborze kredytu nie należy kierować się tylko % - są jeszcze inne aspekty. Np. w PKO BP kredytu nie wezmę bo to moloch, bałagan etc. GE jest OK - elastyczni, dobra współpraca z klientem.

A co do walut i PLN - trzeba sobie po prostu policzyć ile kasy wpłacisz fizycznie do banku przy każdej opcji na przestrzeni tych 20 lat. Poza tym dla osób gorzej zarabiających które chcą dużo pożyczyć - w CHF masz lepszą zdolność kredytową.

Ja juz sporo pisałam na ten temat. Powiem kolejny raz. Na razie nie żałuję decyzji: kredyt w CHF w BPH PBK. Jak ktos potzrebuje wiecej szczegółów, niech poczyta moje wczesniejsze posty. Moje obliczenia wskazują, że wciąż na przestrzeni 20 lat (o ile stopy pozostana na takim samym poziomie, ale wtedy istnieje opcja przewalutowania), oddam bankowi kilka tysięcy mniej, mając kredyt w CHF, a nie w PLN. Ale kazdy musi policzyć sobie sam. Są wypowiedzi w necie, które muwią, że dziś jest najlepszy czas na kredyt walutowy i to w CHF. Wide Effix Polska, p. Jacek Maliszewski. Ich opinie są na stronie http://waluty.onet.pl. Dlaczego? Bo PLN jest słaby, zaś stopy w Szwajcarii jedne z najniższych na świecie. Innym problemem jest wybór banku i ew. posrednika kredytowego. A to już pozostawiam każdemu do decyzji. Tu ważna jest elastyczność oferty (prowizja, oprocentowanie, opłaty, zdolność kredytowa), podejście do klienta. To tyle.