Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakiego banku kredyt?

Z jakiego banku wzięłaś/wziąłeś kredyt na budowę/remont domu?  

377 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z jakiego banku wzięłaś/wziąłeś kredyt na budowę/remont domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 324
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poza tym dla osób gorzej zarabiających które chcą dużo pożyczyć - w CHF masz lepszą zdolność kredytową.

Jezeli nawet lepsza to o niewiele. Zawsze przy wyliczaniu zdolnosci przy kredycie walutowym jest naliczany pewien procent wiecej wlasnie ze wzgledu na ryzyko kursowe. Co do PKO BP to ciekawe ze wszyscy psy wieszaja na tym banku, a pomimo to tyle osob bierze w nim kredyt :-)

Poza tym dla osób gorzej zarabiających które chcą dużo pożyczyć - w CHF masz lepszą zdolność kredytową.

Jezeli nawet lepsza to o niewiele. Zawsze przy wyliczaniu zdolnosci przy kredycie walutowym jest naliczany pewien procent wiecej wlasnie ze wzgledu na ryzyko kursowe. Co do PKO BP to ciekawe ze wszyscy psy wieszaja na tym banku, a pomimo to tyle osob bierze w nim kredyt :-)

Niewiele lepsza?

PLN to 50 tys. w CHF 200 tys . bez komentarza.

A co do PKO BP - po prostu jest to fenomen największego polskiego banku. W większych miastach możemy sobie wybrzydzać, ale w mniejszych jest to często jedyny bank oferujący w miarę korzystny kredyt i nie ma go z czym porównać. Dlatego dla mnie argument o masowści PKO BP nie jest argumentem merytorycznym.

BK- to jak cię obsługują to zależy jak trafisz. GE jest ok, gdyby nie to że procesnty ma wyższe niż np PKOBP (franki, dla moich ząłożeń PKOBP wyliczył mi 3,02% a GE 3,9%). To spora różnica.

Ale procenty to nie wszystko.

Jak w każdym biznesie, nie są istotne tylko cyferki, ale trzeba wziąć pod uwage inne korzyści - pozornie tracisdz parę złotych, ale w zamian zyskujesz więcej - dletego nie da się powiedzieć że ten kredyt jest fajny a ten be, bo każdy czego innego potrzebuje.

Np. w PKO BP mogę pożyczyć 80 tys (więcej mi nie dadzą), wybudować stan surowy, sprzedać mieszkanie i kończyć budowę.

W GE dostanę 200 tys (fajnie liczą zdolność:)) i być może nie będę musiała sprzedawać mieszkania - wynajmę a kasa z wynajmu będzie mi spłacać kredyt. Oczywiście hipotetycznie, ale zawzse jest to jakiś margines bezpieczeństwa.

Parę złotych więcej a zyskuję dużo wiecej. Oczywiście hipotetycznie.

BOK - wybór kredytu to rzecz indywidualna. Byłbym głupcem (a wydaje mi się, ze nie jestem :D ), gdybym brał pod uwagę tylko i wyłacznie cyferki jak piszesz. Porównuję ze sobą wszystkie cechy kredytu. GE jest na drugim miejsce, ze wzgledu właśnie na elstayczność, ale pozostałe cechy przeważają u mnie na rzecz PKO BP. Nie mówiąc już o tym, że rachunek mam w MultiBanku :wink:

Witam tutaj wszystkich,

ja też jestem zainteresowany tą dyskusją (kredyt przede mną),

obserwuję oferty banków, kursy walut, itp.

Jak na razie zdecydowany jestem na CHF, bank GE, własne 21%

jeszcze nie rozmawiałem osobiście z przedstawicielami banków (a to też może zaważyć na wyborze banku)

Pozdr. :wink:

BOK - wybór kredytu to rzecz indywidualna. Byłbym głupcem (a wydaje mi się, ze nie jestem :D ), gdybym brał pod uwagę tylko i wyłacznie cyferki jak piszesz. Porównuję ze sobą wszystkie cechy kredytu. GE jest na drugim miejsce, ze wzgledu właśnie na elstayczność, ale pozostałe cechy przeważają u mnie na rzecz PKO BP. Nie mówiąc już o tym, że rachunek mam w MultiBanku :wink:

A ja szczerze odradzam PKO BP bo już raz tam kredyt miałam i przeniosłam do innego banku. Kredyt była walutowy, i przez specjalne stopy bazowe (nie 3M lylko 3SM), jak wszędzie stopy spadały, to tam stały w miejscu jak zaklęte. W efekcie płaciłam o 300 zł więcej, niż płaciłabym w innym banku.

Poza tym bałagan, niemożność załatwienia prostej sprawy od ręki (2 tygodnie) i straszne kursy przeliczeniowe kupna i sprzedaży - bank na tym sporo zarabia.

W GE jak coś trzeba to staną na głowie, wszystko można załatwić przez telefon, pocztą elektroniczną, nie trzeba przychodzić i stać w kolejkach w oddziałach.

BK - To też zależy gdzie ten kredyt załatwiałaś (mówię o obsłudze). Niektózy bardzo sobie chwalą obsługę w PKOBP. Przy porównywalnych pozostałych cechach ( oprócz elastyczności przemawiającej na rzecz GE) niestety różnice proponowanego oprocentowania sa ogromne 3,02% w PKOBP do 3,9% w GE. Natomiast poruszyłąś bardzo ważną rzecz jeżeli chodzi o 3SM. na to nie zwróciłem uwagi. Czym te stopy różnią sieod 3M, czy są ustalane przez Zarządz banku (tak jak w MultiBanku)?

Meritum sprawy to możliwośc przeniesienia kredytów do innych banków. W tym jest dodatkowa szansa ratunku dla inventora gdzy czasy są nienajlepsze.

Było o tym 3SM w jednym z ostatnich wątków - może w Prawo i pieniądze, nie pamiętam, może nawet w tym wątku.

Polega to na tym że 3SM to jakby średnia z ostatnich 3 miesięcy, ustalana przez zarząd ale na podstawie bazowej stopy NBP (chyba)

My się na tym "przejechaliśmy".

Poza tym każ sobie podać po jakim kursie będa przeliczać i każ sobie podac wysokośc raty przy takiej samej kwocie kredytu. W GE przeliczaliśmy po kursie średnim NBP. Nie wiem jak jest teraz.

Za PKO BP przemawia wygoda - wystarczy założyć rachunek bieżący i zadbać żeby w okolicy terminu spłaty była na nim kasa, oni sami sobie ściągają ratę, nie trzeba sobie zawracać głowy przelewami.

No a przenoszenie wcale nie jest takie tanie - koszty wpisu w KW, przy tym otwiera się nie zwykła hipotekę a kaucyjną (2 razy większy koszt, bo 2 razy większa suma hipoteki - kaucja do kwoty zwykle 2 razy większej niż kwota kredytu)

W moim przypadku za GE przemawia lepsza zdolność (moja, kredytowa)

Ale jeszcze się nie zdecydowałam.

Pozdrawiam

Beata

BK Natomiast poruszyłąś bardzo ważną rzecz jeżeli chodzi o 3SM. na to nie zwróciłem uwagi. Czym te stopy różnią sieod 3M, czy są ustalane przez Zarządz banku (tak jak w MultiBanku)?

quote]

WIBOR S-3M - średnią arytmetyczną wartość WIBOR 3M z notowań od 25 dnia drugiego miesiąca kwartału kalendarzowego do dnia 24 trzeciego miesiąca kwartału kalendarzowego poprzedzającego dany kwartał, z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. Wysokość tak ustalonej stawki referencyjnej WIBOR S-3M obowiązuje jako stawka referencyjna od pierwszego dnia następnego kwartału i jest podawana w Tabeli kursów PKO BP SA.

Pozdr :wink:

BK- Nie jestem przekonany czy GE przelicza po kursie średnim NBP czy też kupna/ sprzedaży jak wszystkie inne banki. Jeżlei tak jest to jest to cecha konieczna do rozważenia, ponieważ pójście po kursie Kupna/Sprzedaży to dodatkowy ułamek procenta do oprocentowania kredytu.

Wociek - dzięki za wytłumaczenie.

BK- Nie jestem przekonany czy GE przelicza po kursie średnim NBP czy też kupna/ sprzedaży jak wszystkie inne banki. Jeżlei tak jest to jest to cecha konieczna do rozważenia, ponieważ pójście po kursie Kupna/Sprzedaży to dodatkowy ułamek procenta do oprocentowania kredytu.

Dokładnie - są to całkiem spore sumy. :evil: Coś o tym wiem.

BK

banki liczą zdolność w podobny sposób i opiera się to na 2 przesłankach

1. czy kredyt ma zabezpieczenie w przedmiocie kredytowania? czyli czy domek jest (będzie) wart co najmniej tyle i pożyczasz

2. czy jesteś w stanie spłacać ratę ? rata w PLN jest wyższa od CHF (oczywiście nie jak 80 do 200 :wink: )

pytanie jakie dochody bierze pod uwagę jeden i drugi bank

pozdr

Witam tutaj wszystkich,

ja też jestem zainteresowany tą dyskusją (kredyt przede mną),

obserwuję oferty banków, kursy walut, itp.

Jak na razie zdecydowany jestem na CHF, bank GE, własne 21%

jeszcze nie rozmawiałem osobiście z przedstawicielami banków (a to też może zaważyć na wyborze banku)

Pozdr. :wink:

Jak poszłam do GE to przy takim wkładzie jak ty dostałam chyba 5 z kawałkiem oprocentowanie gdzie w BPH 3,3