BK 17.03.2004 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 BK banki liczą zdolność w podobny sposób i opiera się to na 2 przesłankach 1. czy kredyt ma zabezpieczenie w przedmiocie kredytowania? czyli czy domek jest (będzie) wart co najmniej tyle i pożyczasz 2. czy jesteś w stanie spłacać ratę ? rata w PLN jest wyższa od CHF (oczywiście nie jak 80 do 200 ) pytanie jakie dochody bierze pod uwagę jeden i drugi bank pozdr No więc nie liczą zdolności w podobny sposób, bo jak wyjaśnic różnicę - jeden bank widzi moją zdolność na 20 tys a drugi na 200 przy tych samych dochodach? Po prostu mają różne procedury, inaczej podchodzą do ryzyka, może nie wszystkie muszą zawiązywać rezerwy celowe, nie wiem. a zabezpieczenie to inna rzecz no i dochody w- BPH i GE, w BZWBK biorą pod uwagę wszystkie dochody - umowa o pracę, umowy o dzieło. Umowy dodatkowe z ostatnich 12 miesięcy (brutto ) sumują, biorą 80%, dzielą te 80% przez 12 i jest o tyle wyższy dochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 17.03.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 A co sądzicie o banku Millennium. Dostałem tam ofertę na 2,80% w CHF. Prowizja 0%, opinia 0%. Te 2,80% to na dzień dzisiejszy LIBOR 6M (0,30%) + marża (2,50% i tu trzeba trochę ponegocjować ). Na razie nic lepszego nie znalazłem. Pozdrawiam Moja znajoma ma też tam kredyt, takie samo oprocentowanie jak piszesz, jedyne na co się skarży to bałagan, ale akurat w jej przypadku bank o czymś zapomniał i było na jej korzyść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 17.03.2004 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Właśnie jestem przed spotkaniem z Millenium i jestem ciekaw ich oferty. Nurni, przy jakich załozeniach dostałeś takie warunki? Wkład własny: do 30% Zakwalifikowali nas jako "młode" jeszcze małżeństwo kredyt pow.: 200 tys. okres kredytowania : 29 lat Mam konto w Millennium + promocja (chyba) do końca kwietnia: prowizja + wycena 0%. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wociek 17.03.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 A co sądzicie o banku Millennium. Dostałem tam ofertę na 2,80% w CHF. Prowizja 0%, opinia 0%. Te 2,80% to na dzień dzisiejszy LIBOR 6M (0,30%) + marża (2,50% i tu trzeba trochę ponegocjować ). Na razie nic lepszego nie znalazłem. Wydaje się, że to ciekawa oferta Ja mam konto w mBanku, ciekawe czy mBank to jest to samo co Millenium ? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 17.03.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Ja mam konto w mBanku, ciekawe czy mBank to jest to samo co Millenium ? Millenium i mBank to dwa różne banki! A co wypowiedzi dotyczących kursu wymiany, to oczywiście kurs średni jest dużo lepszy. Bo przy kursie kupna/sprzedaży dochodzi dodatkowy koszt. Jednak, można i na tym też zyskać, jeśli bierzesz kredyt w transzach. My staraliśmy się brać zawsze na górce kursu, co minimalizowało stratę. Oczywiście potem teorytycznie zawsze płacisz więcej, ale nie do końca jest to prawdą. Bo np. w BPH kurs zmienia się kilka razy dziennie (z reguły trzy razy), a ratę (tak wynika z moich obserwacji) najczęściej biorą po południu. I zdarza się, że kurs zmieni się wtedy na korzyść klienta. No będzie większy niż średni, ale to jest zrekompensowane innymi zaletami kredytu. Jak pisałem ja nadal w CHF mam taniej niż w PLN. Mimo wzrostu kursu o ok. 5-7% od momentu podpisania umowy. Bo co to za wzrost jeśli rata jest o ok. 30-50% niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 17.03.2004 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Wociek - mBank to bank z rodziny BRE Banku, tak jak MultiBank.Nurni - oferta rewelacyjna, ale nie mam szans zdążyć do końca kwietnia. Zapewne będzie się procedować u mnie jeszcze pozwolenie na budowe. Jaka jest granica na "Młode Małżeństwo" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 17.03.2004 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Wociek - mBank to bank z rodziny BRE Banku, tak jak MultiBank. Nurni - oferta rewelacyjna, ale nie mam szans zdążyć do końca kwietnia. Zapewne będzie się procedować u mnie jeszcze pozwolenie na budowe. Jaka jest granica na "Młode Małżeństwo" ? Jak nie zdążę to trudno, zagram vabank, na piśmie podam przyczynę rezygnacji na korzyść BPH - zobaczymy jak wtedy zareagują. Chociaż marża + wycena to ok. 3500 zł, kwota pomijalna w całości kredytu. Ja 35, żonka 30 i zakwalifikowali nas jako "Młode małżeństwo", danych technicznych nie znam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 17.03.2004 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Co jeszcze mi się podoba w Millenium to to, że ubezpieczają cię na wypadek jakiegoś nieszczęścia i gdyby coś ci się stało to z tego ubezpieczenia spłacają kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 17.03.2004 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Nurni - dzięki, mieszczę się Ja 31 a żonka 3 latka mniej. A takie zagrania jak proponujesz są ok. W końcu żerują na nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 17.03.2004 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 A ja dalej mam wątpliwości czy zaciągać kredyt przed 1 maja. Cały czas (czuję?!) zastanawia mnie dlaczego jest tak dużo promocji ostatnio? Dlaczego w ostatnim roku tak maleje oprocentowanie? Czy nie jest "cóś" na rzeczy i np. wejdą banki "zagramaniczne" z jeszcze niższym oprocentowaniem. Sam nie wiem, ale to przeczucie wierci mi dziurę w brzuchu. Drugo strona medalu: banki chcą zdobyć jak najwięcej klientów, ponieważ oprocentowanie wzrośnie To ja może już przestanę bo idąc tym torem to można skończyć w Drewnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 17.03.2004 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 nurni trafnych wyborów życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 17.03.2004 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 magi: dzięki Jeszcze jedno: Czy rzeczywiście firmy pośredniczące (Expander, Oppenheim, Bankier) pomogły i ułatwiły Wam uzyskanie kredytu, a potem wspomagały w ewentualnych rozmowach z bankami? Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wociek 18.03.2004 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Jeszcze jedno: Czy rzeczywiście firmy pośredniczące (Expander, Oppenheim, Bankier) pomogły i ułatwiły Wam uzyskanie kredytu, a potem wspomagały w ewentualnych rozmowach z bankami? ... i z czego żyją firmy pośredniczące, z jakiejś jednorazowej prowizji, opłaty ? Ile żądają za pośrednictwo i ewentualne ułatwienia ? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 18.03.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Nurni po prostu pod koniec roku zmienily sie przepisy nadzorcze w zakresie odprowadzania przez banki rezerw obowiazkowych do NBP. Rezerwy, ktore zostaly zaksiegowane na rachunkach w NBP nie byly oprocentowane, co oznaczalo dla bankow wielkie straty, wyobrazasz sobie pieniadz na siebie nie pracowal. A te pieniadze pochodza z naszych lokat i rachunkow biezacych, ktore jakby nie byly sa oprocentowane. Czyli banki placa nam za to ze zostawiamy u nich pieniadze. A skad mialy wziac pieniadze na te zaplate, jak nigdzie nie mogly zarobic ,bo musialy odprowadzac rezerwy do NBP-U?. I wyzszym oprocentowaniem kredytow w tym rowniez i hipotecznych banki rekompensowaly sobie wlasnie te straty. Teraz te rezerwy zostaly oprocentowane jak w UE. Co oczywiscie spowodowalo obnizenie oprocentowania kredytow. Ponadto od konca zeszlego roku piszac najogolniej (bo to trudny temat ) nadzor zliberalizowal zasady tworzenia przez banki rezerw na kredyty tzw niesplacone. To nawet nie jest kwestia wielkosci tych rezerw, ale sposobu ich wyliczania. Nim doszlo do takich zmian akcja kredytowa byla zminimalizowana, a wymagania bankow wobec kredytobiorcy wprost sufitowe. Przed tymi zmianami banki zarabialy na zaplate naszych oprocentowanych lokat i rachunkow biezacych transakcjami na papierach skarbowych. A teraz sytuacja w Polsce jest normalna, jak w innych krajach. I to juz sie nie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 18.03.2004 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Aha jeszcze jedno zaciagniecie kredytu przed, czy po 1 maja nie ma zadnego znaczenia. Nasze przepisy bankowe sa w zasadzie dosotosowane do UE. Gdybysmy mieli wejsc do strefy Euro, to wtedy moznaby sie zastanawiac. No, ale to za kilka lat. I chyba szybciej,niz sobie wyobrazamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 18.03.2004 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 A te pieniadze pochodza z naszych lokat i rachunkow biezacych, ktore jakby nie byly sa oprocentowane. Czyli banki placa nam za to ze zostawiamy u nich pieniadze. A w moim banku oprocentowanie rachunku bieżącego wynosi 0%. Czyli dopłacam do tego biznesu. No i jeszcze płacę za prowadzenie rachunku. Ale trzymają mnie tam dobre usługi elektroniczne, możliwość kredytu, no sentyment ... Aleksandtryta - jesteś nieźle zorientowana. Pracujesz w Banku - w jakim, powiedz? Bądź moim guru i powiedz - będą stopy % wzrastać czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ICIU 18.03.2004 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Polecam wszystkim którzy spłacają kredyty od dłuższego czasu w PKOBP aby sprawdzili czy nie mogą zmienić warunków kredytowania poprzez aneks do umowy (150 zł) Bank sam tego nie zaproponuje bo nie jest frajer. Można uzyskać niższe orocentowanie poprzez czasami nieznaczne skrócenie spłaty (z np. 23 lat do 19) a także zmienić udział własnego kapitału (np. z 30% do 20-50%) jeżeli w międzyczasie wykończyliście dom i wzrosła jego wartość. Jak jest w innych bankach nie wiem, ale trzeba pytać bo banki wprowadzając na rynek nowe warunki dla nowych kredytów starych, dobrych klientów, "wyciskają po staremu"Pozdrawiam SPŁACAJĄCYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 18.03.2004 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 BK - pracowalam.....kiedys Nie martw sie o oprocentowanie kredytow. Gospodarka ruszyla jak dobra przedwojenna ciuchcia - wolno, ale z uporem godnym przedwojennych parowozow, najwazniejsze, zeby ceny przy tym nie wzrastaly i na szczescie teraz nie wzrastaja. I tak trzymac. Oby nie przegrzac (gospodarki oczywiscie). Miedzy innymi Wy inwestorzy nakrecacie ta gospodarke. Trzeba po prostu sledzic dane nt. wzrostu cen w Polsce, jak przekrocza jakas bariere Rada Polityki Pienieznej natychmiast zareaguje. W tym problem, ze nikt nie wie kiedy zareaguje. A jesli chodzi o oprocentowanie rachunkow biezacych - praktycznie w calej Europie i w USA r-ki biezace nie sa oprocentowane. I to m.in. wplynelo na takie obnizenie oprocentowania kredytow. W USA oprocentowanie kredytu hipotecznego na 25 lat w wysokosci 120tys. USD wynosi 11%,a oprocentowanie lokaty USD na 6 mies. ok. 1,5 do 3%, biezace nieoprocentowane. I teraz porownaj ze swoim bankiem. Dla mnie osobiscie jest najwazniejsze to kurs przeliczeniowy PLN na EUR po wejsciu Polski do strefy euro. Wszystkie kredyty w PLN beda przeliczane na EUR. I jak zgadnac jaki bedzie kurs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 18.03.2004 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Aleksandryta Dzięki za klarowne wytłumaczenie (skomplikowanych - jak dla mnie) praw rządzących pieniądzem w bankowości. Mimo, że krótko wiele wytłumaczyłaś. . Tak, tak z tym przelicznikiem euro do złotego (szytywnym) to będą na pewno jaja . Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 18.03.2004 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 A teraz powiem Wam coś niesamowitego. Zgarnąłem ulotkę o kredycie hipotecznym Banku BŻG (czy BGŻ). Super oferta, do 30 lat spłata, etc. Przy pytaniu mojej żomny o oprocentowanie CHF padła odpowiedź 7,25% . Coż, okazało dię, że bank ma prowizję na kredycie 7%. Jezeli ktoś zainteresowany, to polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts