DeeM 28.07.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Jeszcze dorzucam coś w temacie fluxy.. Ofrerta www_ledy_pl z allegro: "Promocja cenowa. Ilość sztuk ograniczona." "Najważniejsze parametry diody : jasność do 10000mcd kąt świecenia = 140stopni prąd pracy do 20mA (żarówki pobierają wielokrotnie więcej!!) napięcie pracy = 3V-3,2V DC żywotność do 100000 godzin ( ok 11 lat ciągłego świecenia)" Policzmy moc 20mA * 3,2V = 0,064W Na stronie http://led.linear1.org/lumen.wiz wpisujemy jasnośćw mcd oraz kąt świecenia, otrzymujemy strumień świetlny 41lm! Policzmy sprawność diody 41lm/0,064W = ok 615lm/W !!! No...stary, takich diód to nawet jeszcze w NASA nie mają, powiem więcej: nigdy nie będą takich mieli... Kiedyś znalazłem jeszcze innego kwiatka w ofercie www_ledy_pl - "LED K2 210lm 3W białe jedyne markowe diody EDIXEON" I co widać? Że dioda świeci 210lm przy 3W, czyli ma wydajność 70lm/W patrzę w opis a tam punkt: "jasność przy 5W w imp.= 210lumenów dla 1000mA " Oznacza że dioda zaświeci strumieniem 210lumenów ale przy prądzie 1A i zasilaniu impulsami (PWM) z wypełnieniem 25%. Napisałem do firmy ledy i grzeczny pan opisał mi że tak że owszem i że poprawią ofertę. Odpisałem że bardzo dziękuję za uwzględnienie mojej sugestii i że jestem pod wrażeniem i że nie często spotyka się tak solidne firmy. I co ? Do dzisiaj nic z tym nie zrobili Czy takie praktyki można nazwać wprowadzaniem ludzi w błąd, krętactwem? Chyba nie.. to tylko marketing.. Pozdrawiam Dariusz Mikołajczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.07.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Czy takie praktyki można nazwać wprowadzaniem ludzi w błąd, krętactwem? Chyba nie.. to tylko marketing.. .... To nie jest marketing - to jest jawne wciskanie kitu klientom żerowanie na ich niewiedzy - no bo skąd człek ma sie na wszystkim znać? Podobna ciemnotę wciska sie przy oknach, roletach...właściwie przy każdym sprzedawanym dziś towarze Czy to marketing? Dla mnie to fałsz, kłamstwo i manipulacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 29.07.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Czy to marketing? Dla mnie to fałsz, kłamstwo i manipulacja Drogi jareko, według wikipedii w marketingu chodzi o to żeby: 1. pozyskać nowych klientów 2. klienci więcej kupowali 3. klienci częściej kupowali Fałsz, kłamstwo i manipulacja to tylko techniki służące osiągnięciu ww. celów. Oczywiście fałsz i kłamstwo łatwo jest udowodnić i egzekwować swoje prawa na drodze sądowej (no może nie w Polsce gdzie panuje BiN - Bezprawie i Niesprawiedliwość) ale manipulacja to już technika bardziej wysublimowana i dająca bardzo wielkie możliwości. Właściwie marketing dla mnie jest synonimem słowa manipulacja. Tak więc nie ma się co oburzać, takie mamy czasy. W bogatszych krajach aby wybudować dom potrzeba po prostu wynająć człowieka który się na tym zna, zapłacić odpowiednią kasę i jechać na wakacje. W biedniejszych krajach ludzie chcieli by mieć takie problemy jak my mamy a Buszmeni w Afryce to zupełnie nie mają takich problemów...wystarczy nazbierać bawolego nawozu i zawsze coś się z tego ulepi...pomieszka trochę i dalej w drogę ... No a my? My jesteśmy gdzieś po środku, chcielibyśmy być wolni jak ci Buszmeni i chcieli byśmy żyć wygodnie jak jakieś "Szwedy". Gdybyśmy zupełnie nie mieli kasy budowalibyśmy domki z g_na ale my mamy akurat 50% kwoty jaka jest potrzebna i co tu teraz zrobić... ? No... trzeba zrobić jak najwięcej samemu... i właśnie dlatego najlepiej wychodzi nam dopiero trzeci dom jaki pobudujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 29.07.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Przepraszam bardzo, ale guano nie może być bawole, bo to z definicji są odchody ptaków, a nie bawołów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 29.07.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Święta racja frykow, dzięki za czujność. Napiszę więc wprost codziło mi o gó_no, ps.: guano przeedytowałem żeby nie dezinformować choć tak ładnie poetycko brzmiało...ach szkoda, no szkoda guana.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angi 04.10.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Może mi ktoś powie, czy w suficie podwieszanym na poddaszu, gdzie sufit jest nad płytą ocieplony wełną, mozna zastosować właśnie ledy i powiem, że nie chodzi mi o dużo światła bo to sypialnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.10.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Może mi ktoś powie, czy w suficie podwieszanym na poddaszu, gdzie sufit jest nad płytą ocieplony wełną, mozna zastosować właśnie ledy i powiem, że nie chodzi mi o dużo światła bo to sypialnie. Tak nadają się. z halogenami jest kłopot z powodu wydzielania się dużej ilości ciepła. Z ledami nie ma takiego problemu. każda żarówka diodowa to 1-3W Pojawia się inny, stosunkowo mała luminescencja i kąt oświetlania. Nalezy zaprojektować więcej punktów, kupować diody o szerokim kącie świecenia i ciepłej barwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angi 04.10.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Dzięki za odpowiedź, a jeszcze jedno pytanko, czy muszę kupić jakiś specjalny kabel żeby połączyć te ledy, bo jak narazie to mam wyprowadzone kable takie pod 230W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.10.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 te przewody na 230V są jak najbardziej OK.Żarówki LED są zasilane 12V lub bezpośrednio 230V.Na długich i cienkich przewodach ( poniżej 1 mm2 ) i zasilaniu 12V może być problem, ale przy 230V i przekroju przewodu 1,5 mm2 - żadnego. Ostatnio zastanawiałem się czy można zasilać te żarówki przewodami 0,5 mm2, dla 230V, ale ktoś na forum słusznie zwrócił mi uwagę, że powinny posiadać izolację odpowiednią na 300/500V. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.10.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 a jeszcze jedno, Żarówki LED świetnie nadają się do budowania scen i sterowania inteligentnego. Warto poprowadzić 4 przewody do każdego punktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angi 04.10.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Dzięki serdeczne gosciu01. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 04.10.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Pamiętaj tylko że diody mogą służyć tylko do doświetlania i podświetlania. Jeżeli chciałbyś oświetlać sypialnię ledami to koszt żarówki diodowej która odpowiadała by zwykłej żarówce 100W to ok. 200zł (7 diód cree xr-e 3W za 22zł + zasilanie) i nie daj się nabrać na żadne supertanie zamienniki żarówek z Allegro, oświetlenie podstawowe w sypialni musisz mieć, inaczej żona wybije ci ledy z głowy. Do podświetlania jak najbardziej ok. szczególnie białe-ciepłe - polecam diody flux pirahna o szerokim kącie świecenia (4 diody w jednej -80mA cena ok. 3.10zł) ale potrzeba by ich było ze 20-30szt (moc 6-9W). Zeby dobrze oświetlić nimi pokój potrzeba by ich było 100 (30W i ok 2000lm). Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angi 05.10.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 DeeM tą żoną to jestem ja i wiem, że ledami nie oświetlę pokoju tylko mogę doświetlić, ale dziękuję za zainteresowanie, a chodziło mi tylko o to czy się grzeją. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 05.10.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Z tego co wiem to czas życia ledów wynosi około 100 000 godzin. Taaa. Miałem kiedyś przyjemność pracować w firmie, która oferowała m.in. takie świecące moduły po kilkanaście-kilkadziesiąt ledów w jednym. Deklarowana żywotność 100 000 h. Jak się wystawili na targach Światło, to 1/3 takich modułów w ekspozycji miała po 3 dniach przynajmniej jeden walnięty led. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 06.10.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 DeeM tą żoną to jestem ja sorry zazwyczaj kobiety interesują się kolorem firanek a nie ledami, naprawdę szacunek... chodziło mi tylko o to czy się grzeją. Grzeją się dokładnie tak jak świetlówki (nazwa marketingowa: żarówki energooszczędne) ponieważ mają podobną sprawność (tyle samo energii zamieniają w ciepło) choć sprawność diód LED rośnie z roku na rok a więc można powiedzieć że grzeją się coraz mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 06.10.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Z tego co wiem to czas życia ledów wynosi około 100 000 godzin. Taaa. ....po 3 dniach przynajmniej jeden walnięty led. I o czym ma to świadczyć? że trwałość diód wynosi 72 h ? :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.10.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 No to wychodzi na to że jak chcesz mieć to se zrób! Coraz bardziej jest z czego! Coraz mniej klejenia w gu .. anie? Adam M. (kleję w podczerwieni i znam ten problem... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 06.10.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Z tego co wiem to czas życia ledów wynosi około 100 000 godzin. Taaa. ....po 3 dniach przynajmniej jeden walnięty led. I o czym ma to świadczyć? że trwałość diód wynosi 72 h ? :roll: Te markowe do 100 tys., te nie-markowe ok. 72 h, ale chińczycy naprawdę szybko się uczą A na powąznie, może z prądem było coś nie tak. diody są wrażliwe na skoki, te w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 15.10.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Zastanawiam się nad bezpieczeństwem takich żarówek LEDowych na 230V, sprzedawanych na allegro - totalne noname, chińszczyzna, bez jakiegokolwiek nadruku o producencie, po prostu nic. Przetestowałem taką jedną i na oświetlenie zewnętrzne w podbitce nadaje się dobrze. Tylko właśnie - czy takie coś nieznanego pochodzenia i bez odpowiednich cetryfikatów bezpieczeństwa pakować pod dach i narażać się na nieprzewidziane zachowania, jak np. jakieś zapalenie się, itp. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 16.10.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Zastanawiam się nad bezpieczeństwem takich żarówek LEDowych na 230V, sprzedawanych na allegro - totalne noname, chińszczyzna, bez jakiegokolwiek nadruku o producencie, po prostu nic. Przetestowałem taką jedną i na oświetlenie zewnętrzne w podbitce nadaje się dobrze. Tylko właśnie - czy takie coś nieznanego pochodzenia i bez odpowiednich cetryfikatów bezpieczeństwa pakować pod dach i narażać się na nieprzewidziane zachowania, jak np. jakieś zapalenie się, itp. Co o tym sądzicie? Odświeżę temat, czy takie gotowe bezfirmowe żarówki LEDowe na 230V są bezpieczne na tyle aby wsadzić je w podbitkę? Prośba o opinię bo muszę pilną decyzję podjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts