Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba do Matek Polek :)


Adam___

Recommended Posts

Witam

 

Mam taka prosbe

 

Jak wiadomo z innego watka urodzila nam sie corka :)

Zona jest w szpitalu i wymyslam jej obiady

 

Czy Matki Polki moglyby podrzucic pare przepisow co Zonie zrobic do zjescia na obiad.

Jak wiadomo kobiety karmiace maja troche ograniczen w jedzeniu.

A mnie sie troche wena konczy co jej zrobic :-?

 

Moze nie tyle przepisy jak zrobic ale propozycje dan

 

Z gory dziekuje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dieta mamy karmiacej niewiele odbiega od diety kobiety ciezarnej

powinna byc pelnowartosciowa pod wzgledem odzywczym, bogata w produkty naturalne i malo przetworzone

 

zrob zonie lekkostrawna zupe jarzynowa bogata w witaminy

unikaj warzyw straczkowych i kapustnych (powoduja wzdecia)

na drugie danie ryz (zamiennie ziemniaki,makaron), warzywa , piers z kurczaka(lub inne chude miesko

na deser owoce ( uwaga: moj syn byl uczulony na truskawki :roll: )

 

przede wszystkim przygotuj zonie to , co lubi najbardziej

 

chce jeszcze dodac , ze nie jestem dietetykiem :roll:

moja wiedza plynie z doswiadczenia (lacznie karmilam 3,5 roku 3-ke dzieci......sa zdrowe , nie maja zadnych alergii)

 

zdrowka zycze mamusi i coreczce :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

froschka napisała prawie wszystko. Dodam tylko, że przez pierwsze 2 miesiące dobrze by było, żeby żona jadła gotowane rzeczy, ewentualnie duszone, a nie smazone. I za żadne skarby truskawek. Ja swoja córeczkę urodziłam też w maju. I oczywiście nie mogłam wytrzymać jak zobaczyłam truskawki. Zjadlam dosłownie kilka sztuk. A dziecko potem tak strasznie wysypało. :(
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszukane na kobiecym forum.

 

Dieta matki karmiącej:

 

Obiad:

Mięso chude białe gotowane lub pieczone w rękawie (smażone niedopuszczalne) , może być ryba

Ryż jak dziecko ma biegunki – jak zaparcia to nie

Makaron, ziemniaki, kasza!

Warzywa gotowane (nie brokuły, nie kalafior, nie kapusta, nie cebula, nie rzodkiewka)

Marchewka gotowana lub surowa

Pomidor bez skórki

Sałata zielona

Buraczki na półsłodko

 

Śniadania /kolacje:

Twaróg półtłusty – nie żółty, nie topiony

Szynka chuda

Jasne pieczywo, bułki, można masło

1 szklanka mleka, dużo mineralnej (jak zapalenie piersi pić mało)

kompot z jabłek

 

owoce: pieczone jabłka

 

ciasta: drożdżowe (czerstwe, nie wolno ciepłych ani świeżych), z jabłkiem, biszkopty, herbatniki,

 

kawa tylko Inka, herbata

 

INNE:

ryby, grillowane mięso – w folii, gotowane lub duszone

 

Ew. 1 plasterek sera żółtego dziennie

 

Jajko na miękko

 

Dodatkowe informacje:

w razie uczulenia na mleko: odstawić wszystko co ma cokolwiek wspólnego mlekiem tj. sery, masło, nawet cielęcinę oraz mięso i wędliny wołowe

 

Po 4 tygodniach dodawać do południa po 1 produkcie (np. banan) i obserwować reakcje dziecka, „do południa!” - to bardzo ważne, bo ew. kolka pojawi się po południ a nie w nocy

 

 

A to lista ze szkoly rodzenia

 

1. NIE – ogolnie (dieta ma być „watrobowa”)

- produkty mleczne – uważać na skazę, potem można powoli wprowadzać !!

- potrawy smażone i wędzone

- potrawy pikantne (generalnie uważać na przyprawy)

- potrawy bardzo kwaśne i w occie

- potrawy mocno solone

- soki kartonowe (można pić sobie rozcieńczone Bobofruty)

- owoce – na początku uważać (w 1 tygodniu zero owoców, potem można takie z kompotu, i później można już powoli testować pól jabłka bez skóry, pól banana). Obserwować stolce i skore dziecka, jeśli stolce są zielone, gazujące, odstawić dany produkt (wprowadzać nowe produkty pojedynczo żeby w razie czego można było dojść co nie pasuje w diecie)

 

2. ZUPY

 

NIE

- fasolowa

- grochowa

- grzybowa

- flaki

- kapuśniak

TAK

- rosół lekki

- jarzynowa

- pomidorowa delikatna

- ogórkowa niezbyt kwaśna

- krupnik lekki

- barszcz biały/żurek – nie na kiełbasie i nie z torebki

- pieczarkowa (może być, nie ma takiego działania jak grzybowa) zupy mogą być odrobinkę zabielone mlekiem słodkim – nie kwaśną śmietaną !!

 

3. DRUGIE DANIA

nie

- frytki, placki ziemniaczane

- wszelkie placki, naleśniki

- kotlety smażone – ani z drobiu, ani schabowe, ani mielone

- OMIJAC SMAŻENIE

 

tak

- ziemniaki, puree, kopytka

- pierogi delikatne np. w ruskich ziemniaki, trochę sera, ale już bez cebuli i okrasy; z farszem owocowym

- ryże, makarony, kasze – polane oliwa surowa, masłem

- sosy generalnie można, ale mięso musi być ugotowane, uduszone, a nie smażone (cebula tez gotowana) – można trochę zagęścić mąką ziemniaczna lub pszenna

- ryby duszone np. w jarzynach

- klopsiki z mięsa mielonego – różne sosy do tego

- gołąbki

- ryz z różnymi owocami

- mięsa – duszone, gotowane, raczej drób !!

 

4. WARZYWA i inne dodatki typu surówki

 

Nie

- kalafior

- brokuł

- pomidor

- sałata

- czosnek

- szczypior

- strączkowe

- rzodkiewka

- kapusta

- seler

- papryka surowa

- cebula surowa i smażona

- kapusta kiszona (ani surowa ani gotowana)

- grzyby (w żadnej postaci)

- surowe ogólnie na nie!

 

Tak

- ogórek kiszony

- marchewka duszona

- marchew surowa i jabłko (na zaparcia)

- buraki gotowane ( np. z jablkiem i odrobina oliwy)

 

5. NAPOJE

- woda mineralna i soki przecierowe

- kompociki

- alkohole –nie !!

 

6. SŁODYCZE

- troche rodzynek

- biszkopty

- ciastka domowe

- troche ciasta domowej roboty można, ale bez kremow, bitych smietan itp.

 

Zapotrzebowanie żywieniowe matki karmiącej

 

Instytut Matki i Dziecka w Warszawie, Zakład Żywienia

Zofia Rudzka-Kańtoch, Małgorzata Strucińska, Halina Weker

1. Dzienne zapotrzebowanie na energię u kobiet karmiących wzrasta w porównaniu z okresem przed ciążą. Wartość energetyczna diety kobiety w okresie laktacji powinna być zgodna z zapotrzebowaniem odpowiednim dla jej wieku, masy ciała oraz wysiłku fizycznego i uwzględniać straty związane z wytwarzaniem pokarmu (około 500 kcal).

2. Spożycie białka należy zwiększyć o 19,5 g / dzień w I półroczu laktacji oraz o 14,5 g / dzień w II półroczu zachowując proporcję 60% białka zwierzęcego i 40% roślinnego. Udział białka w puli energetycznej całodziennej diety powinien wynosić 12-14%.

3. Tłuszcz całkowity (ukryty i widoczny) w diecie powinien stanowić około 30% wartości energetycznej całodziennej racji pokarmowej. Rodzaj spożywanego tłuszczu ma wpływ na skład kwasów tłuszczowych w pokarmie kobiecym. Wśród nich szczególne znaczenie mają wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe, WNKT (omega 6 i omega 3 i ich pochodne). Źródłem ich są oleje roślinne oraz ryby morskie (makrela, śledź, łosoś, sardynka). Do pokarmu przenikają również szkodliwe kwasy tłuszczowe w postaci izomerów trans obecne w tłuszczach utwardzonych (np. niektóre margaryny) i w produktach przygotowywanych z ich udziałem (np. produkty cukiernicze, piekarskie, smażone) oraz w produktach typu „fast food” - dlatego należy ich unikać. W diecie kobiet karmiących zaleca się spożywanie tłuszczów naturalnych.

4. Węglowodany stanowić powinny 56-58% wartości dziennej puli energetycznej i pochodzić głównie z kasz, pieczywa, ziemniaków dostarczających węglowodanów złożonych oraz z warzyw i owoców dostarczających cukrów prostych i dwucukrów. Udział cukru spożywczego - sacharozy w diecie powinien być ograniczony i nie przekraczać 10% wartości energetycznej racji pokarmowej.

5. Ważne jest, aby codzienna dieta była urozmaicona, bogata w produkty mało przetworzone - świeży nabiał, mięso, kasze, dużo świeżych owoców i warzyw.

6. W czasie laktacji wzrasta zapotrzebowanie na płyny. Zaspakajanie pragnienia jest bardziej fizjologiczne niż picie ściśle określonych ilości płynów. Poza wodą, słabą herbatą wskazane jest picie mleka w ilości nie mniejszej niż 2 szklanki (0,5 litra) ze względu na wiele cennych składników odżywczych (zwłaszcza wapń, białko, wit. B2). Spożycie soków owocowych nie może przekraczać 0,5 litra ze względu na znaczną zawartość cukru pochodzącego z owoców i/lub dodanego w procesie produkcji.

7. Należy unikać znacznego spadku masy ciała, zwłaszcza w pierwszych miesiącach laktacji. Stosowanie w okresie laktacji diet odchudzających niskokalorycznych lub bardzo restrykcyjnych (np. dieta wegańska, makrobiotyczna) jest szkodliwe. Diety eliminacyjne stosowane z powodu np. alergii u dziecka lub u matki muszą być konsultowane z lekarzem i uzupełniane produktami o zbliżonej wartości odżywczej do wyeliminowanych. Palenie papierosów jest jednoznacznie szkodliwe, zarówno czynne, jak i bierne. Kawa, alkohol mogą być spożywane okazjonalnie w niewielkich ilościach.

8. Suplementacja preparatami mineralno - witaminowymi przy zachowaniu dobrze zbilansowanej diety nie jest potrzebna, z wyjątkiem większych ograniczeń dietetycznych, np. diety eliminacyjne. W porze zimowej zaleca się przyjmowanie wit. D3 (400 j.m.).

 

 

Powyższy materiał został opracowany przez KUKP.

 

DIETA KARMIĄCEJ MATKI

 

PRODUKTY NIEWSKAZANE:

1 - produkty mogące wywołać kolkę, wzdymające

2 - produkty mogące wywołać uczulenie

 

 

OWOCE • cytrusy2(głównie pomarańcze)

• pestkowce1 (śliwki, morele, wiśnie, czereśnie)

• truskawki2, maliny2, jagody2, poziomki2

• gruszki1

• kiwi

 

PIECZYWO

Wszystkie zboża prócz ryżu i kukurydzy trzeba wyeliminować w przypadku uczulenia na gluten i celiakii

 

PRODUKTY ZBOŻOWE

Wszystkie zboża prócz ryżu i kukurydzy trzeba wyeliminować w przypadku uczulenia na gluten i celiakii

 

MIĘSO I WĘDLINY

wyeliminować w przypadku skazy białkowej

• cielęcina

• wołowina

• baranina

• zupy gotowane na kościach

• podroby (parówki, pasztety, konserwy)

 

RYBY I JAJKA

• wędzone1, smażone1 i marynowane1

• „owoce morza” 2

 

PRODUKTY MLECZNE

wyeliminować w przypadku skazy białkowej

• mleko w czystej postaci,

• sery pleśniowe, śmietana

 

WARZYWA

• kapusta1, kalafior1

• groch1, bób1, fasola1

• cebula1, czosnek1 ( ponadto zmieniają smak mleka)

• nowalijki1

• kukurydza z puszki1

• papryka1

• chrzan1

 

TŁUSZCZE

• smalec

 

PRZYPRAWY I DODATKI

• ostre przyprawy: papryka1 chili1, pieprz1, kurkuma,

• aspartam2, benzoesan sodu2, wzmacniacze smaku,

• musztarda1, chrzan, ketchup, ocet1

• orzechy2

• kakao2, czekolada2

• kawa i mocna herbata parzona ponad 5 minut

 

 

 

PRODUKTY ZALECANE

 

OWOCE

• jabłka ( lepiej obrane)

• banany ( umyte przed obraniem)

• rozcieńczony sok z czarnej jagody i z aronii

• kisiele i kompoty domowe ( np.. z suszonych śliwek)

 

PIECZYWO

Wszystkie gatunki pieczywa ciemnego i jasnego.

 

PRODUKTY ZBOŻOWE

• wszelkie kasze

• ryż

• makarony - uwaga na jajka!!!!

 

MIĘSO I WĘDLINY

• drób ( indyk, kurczak)

• królik

• wieprzowina chuda

• mięso gotowane lub duszone

 

RYBY I JAJKA

• ryby morskie najlepiej gotowane 1 raz w tyg.

• jajka gotowane 1 - 2 w tyg.

 

PRODUKTY MLECZNE

• jogurty w tym owocowe

• kefiry, maślanka

• żółty i biały ser

 

WARZYWA

• ziemniaki

• marchew, buraki

• pietruszka, seler, szpinak, brokuły, szczaw

• koperek

• soja – przy skazie białkowej bardzo uważać !!!

• sałata, cykoria, kapusta pekińska, ogórki

 

TŁUSZCZE

• oleje, szczególnie oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno

• masło

 

PRZYPRAWY I DODATKI

• sól

• majeranek, kminek, koperek, anyż, natka pietruszki,

• cukier

 

UWAGA Przy podejrzeniu alergii u dziecka matka prowadząca dietę eliminacyjna nie je również: soji, mleka i jego przetworów (również masła), ryb, jajek, makaronów jajecznych, białego pieczywa, wyrobów cukierniczych, wędlin i wyrobów garmażeryjnych, owoców egzotycznych (banany, kiwi, morele) i ich przetworów. W trakcie tak restrykcyjnej diety konieczna jest suplementacja witamin i minerałów oraz konsultacja lekarska.

 

 

Na co powinna zwrócić uwagę karmiąca mama?

 

Jednym z najważniejszych czynników decydujących o naszym zdrowiu jest prawidłowe odżywianie. Na czym ono polega na dostarczeniu w odpowiedniej ilości, wszystkich niezbędnych dla człowieka składników odżywczych, tzn. białka, węglowodanów, składników tłuszczowych, witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Kobiety karmiące powinny przestrzegać szczególnych zaleceń.

 

Jak należy odżywiać się podczas karmienia piersią?

Prawidłowy sposób odżywania się w okresie karmienia piersią zapobiega niedoborom pokarmowym u matki, wpływa na stan zdrowia dziecka oraz na prawidłowe wytwarzanie pokarmu. Posiłki powinny być tak skomponowane, aby zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Posiłki należy jeść regularnie, najlepiej 4-5 posiłków mniejszych objętościowo.

 

Karmienie piersią wymaga większej ilości energii w diecie kobiety. W stosunku do okresu przed ciążą każda kobieta powinna zwiększyć kaloryczność diety o 500 kcal. W diecie występuje również większe zapotrzebowanie na m.in. białko (110 g/dzień), więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają dużą rolę w budowaniu tkanki mózgowej i siatkówki oka dziecka oraz wapnia (1200mg). Najlepiej przyswajalny jest wapń zawarty w produktach mlecznych. Dzienne zapotrzebowanie na wapń zaspokaja np. 5 szklanek mleka lub napojów mlecznych albo 3 szklanki mleka, 2 plasterki sera żółtego i 50 g twarożku. Główne źródło energii powinny stanowić węglowodany złożone, takie jak pieczywo, ziemniaki, kasze, ryż.

 

Dietę należy wzbogacić o ryby, które są źródłem pełnowartościowego białka, witaminy A, selenu, fosforu, jodu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wolno zapomnieć oczywiście o źródle witaminy C, beta-karotenu, błonnika i składników mineralnych, czyli oczywiście warzywach i owocach.

 

2 posiłki dziennie powinny zawierać dużą ilością żelaza: chude mięso, wędliny, ryby, żółtko jaj, produkty zbożowe (ciemne pieczywo, kasze), zielone warzywa (szpinak, brokuły, natka pietruszki), owoce (morele, winogrona).

 

Należy unikać owocowych napojów gazowanych, nie wolno pić alkoholu i mocnej kawy. Przenikają bowiem do mleka matki i mogą mieć niekorzystny wpływ na dziecko.

Unikać powinno się też produktów, na które dziecko może reagować wzdęciami. Najczęściej są to: czosnek, cebulę, kapustę lub czekoladę. Produkty te mogą również zmieniać smak mleka na bardziej intensywny, który dzieciom nie zawsze odpowiada. Niemowlęta mogą też reagować alergicznie na niektóre produkty jedzone przez matkę (uwaga na jajko, mleko, ryby, cytrusy, kakao, pomidory, owoce drobnopestkowe i konserwanty).

 

źródło: http://e-rodzina.dashofer.pl/?sect=art&id=1059&wa=ero1108&sid=414536469

 

 

Pozdrawiam i gratuluję :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...