Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno do kominka - wątek zbiorczy na temat gatunków, suszenia, kalotyczności i cen

pik33

Recommended Posts

Coś z tą brzozą jest chyba faktycznie nie tak. Poniżej przedtsawiam trochę inne dane. Ogólnei to nie dokłądnie to samo, ale wiadomo, że jakieś tam różnice będą - powinien być zachowany trend. Tu za to widać różnice w brzozie.

Są to dane z "Surowiec Drzewny autorstwa M. Kubiaka i Z. Laurowa.

http://www.europartner.com.pl/katastrofa/nowa_gestosc.gif

• Odpowiedzi 592
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mamy Tarnawę 14 kW i za miesiąc chcemy sie wprowadziić :wink:

Jednak podczas budowy nie było czasu mysleć o drewnie do kominka, nie było też troche miejsca, więc teraz mam dylemat.

Czy kupić drzewo takie jakie sprzedaja (czyli niewysuszone) i jakoś palić pierwszy sezon czy tez inaczej. Gośc od kominkka polecał mi brykiety na 1 sezon?

Jak roziązujecie problem palenia w kominku po wprowadzeniu się do domu?

Drzewo suche, mokre, brykiety???

Ja w tym roku znowu zakupiłam grab (sezonowany, suszony, pocięty) + troszkę brzozy na rozpałkę. W zeszłym roku paliliśmy dębem i to było straszliwe nieporozumienie bo dąb bardziej się żarzył niż palił i nie było aż tak dużego ciepełka jak przy paleniu grabem.

• 2 weeks później...

Ja w tym roku zupełnie przez przypadek kupiłem akację. Świetna! Była ścinana raczej w zimie, albo wczesną wiosną. Schnie dopiero trzy miesiące, ale za to jak! Schnięcie buja czy brzozy (miałem w ub.r.) nijak sie niej ma...

Wzialem w tym tygodniu kilka na próbę i przerąbałem. Z trudem ale sie udało. I co w środjku? Prawie wyschnięta :0 Więc mam nadzieję, że jeszcze nią popalę w tym roku. Mam zapas buka z tamtego, jak sie tylko skonczy to akacja do kominka. POLECAM !!

• 1 month później...
skrysztofik - w tym roku za grab płaciłam 160 zł/mp. Drewno suszone, porąbane.Transport gratis.

Po obdzwonieniu różnych potencjalnych dostawców, mniej więcej j. w.,

tj. 160 - 155 - 150 za metr przestrzenny suchego (i jest takich mało), ew. 135-140 za świeże (większość), transport w cenie (~20 km). Prawdę powiedziawszy myślałem, że ze względu na bliskość gór, będzie taniej ...

Ale są też oszołomy co za suchą brzozę - fakt: 2-letnią i workowaną - wołają 200 PLN ...

Pzdr

JKK

]Maluszek,

przy tych cenach, jakie podajesz, ile orientacyjnie zużywasz drzewa w sezonie? Grzejesz tylko 'dla funu' czy to twoje główne źródło grzewcze?

Ty jesteś z wawy, źródło też?

Pzdr

W tym roku zamówiłam 10 mp drewna ( 8 grabu i 2 brzozy) - powinno to starczyć na ten sezon zimowy. W zeszłym zamówiłam 8 mp i to bylo ciut za mało. Kominkiem grzejemy codziennie i praktycznie jest to jeden z podstawowych źródeł ciepła.

Drewno jest gdzieś spod Białegostoku - jakbyś chciał namiary to pisz.

Dla poszukujących taniego opału - mogę polecić palenie starymi słupkami ogrodzeniowymi z akacji. Ostatnio palę takimi z ponad 15 letniego płotu. Nie licząc części zakopanej w ziemi jest praktycznie całkowicie suche, ta z ziemi przyzwoicie - nadaje się do palenia. Jednynie przy cięciu trzeba uważać na gwoździe. Jeśli ktoś ma coś takiego w okolicy to warto wypróbować, tym bardziej że poza własną pracą mogą być często za darmo.

• 9 months później...