rafałek 02.09.2005 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Coś z tą brzozą jest chyba faktycznie nie tak. Poniżej przedtsawiam trochę inne dane. Ogólnei to nie dokłądnie to samo, ale wiadomo, że jakieś tam różnice będą - powinien być zachowany trend. Tu za to widać różnice w brzozie. Są to dane z "Surowiec Drzewny autorstwa M. Kubiaka i Z. Laurowa. http://www.europartner.com.pl/katastrofa/nowa_gestosc.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 07.09.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 A co sądzicie na temat wiązu? Może ktoś ma jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.09.2005 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Porąb na mokro... potem może być niezła gimnastyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 07.09.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Porąb na mokro... potem może być niezła gimnastyka Dzięki za radę. Na razie nie mam co rąbać. Zastanawiam się, czy zamiast grabu może być wiąz (cena taka sama). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 08.09.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Mamy Tarnawę 14 kW i za miesiąc chcemy sie wprowadziić Jednak podczas budowy nie było czasu mysleć o drewnie do kominka, nie było też troche miejsca, więc teraz mam dylemat. Czy kupić drzewo takie jakie sprzedaja (czyli niewysuszone) i jakoś palić pierwszy sezon czy tez inaczej. Gośc od kominkka polecał mi brykiety na 1 sezon? Jak roziązujecie problem palenia w kominku po wprowadzeniu się do domu? Drzewo suche, mokre, brykiety??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 08.09.2005 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Ja w tym roku znowu zakupiłam grab (sezonowany, suszony, pocięty) + troszkę brzozy na rozpałkę. W zeszłym roku paliliśmy dębem i to było straszliwe nieporozumienie bo dąb bardziej się żarzył niż palił i nie było aż tak dużego ciepełka jak przy paleniu grabem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrysztofik 08.09.2005 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Maluszek ile płaciłeś za ten Grab? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 08.09.2005 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Tylko ostrożnie z tym brykietem. Ja niby kupiłem ekologiczny a okazał się wielką porażką - beee ! Tlił się a nie palił i miał zapach zgoła odmienny od palącego się drewna- 1/3 zakupu wolałem wywalić niż dalej tolerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrysztofik 08.09.2005 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Jeśli chodzi o brykiet to powoem tylko tyle ilośc popiołu jest ogromna ,odradzam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 09.09.2005 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 skrysztofik - w tym roku za grab płaciłam 160 zł/mp. Drewno sezonowane (2 lata), suszone, porąbane, ułożone na palecie (2 mp). Transport gratis. W każdym bądź razie już trzeci sezon biorę z tego źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastus2 17.09.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Ja w tym roku zupełnie przez przypadek kupiłem akację. Świetna! Była ścinana raczej w zimie, albo wczesną wiosną. Schnie dopiero trzy miesiące, ale za to jak! Schnięcie buja czy brzozy (miałem w ub.r.) nijak sie niej ma... Wzialem w tym tygodniu kilka na próbę i przerąbałem. Z trudem ale sie udało. I co w środjku? Prawie wyschnięta :0 Więc mam nadzieję, że jeszcze nią popalę w tym roku. Mam zapas buka z tamtego, jak sie tylko skonczy to akacja do kominka. POLECAM !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 28.10.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Maluszek, możesz podać namiary na swoje źródło drewna?pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MONSZ GRUBEJ_BERTY 01.11.2005 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Maluszek, przy tych cenach, jakie podajesz, ile orientacyjnie zużywasz drzewa w sezonie? Grzejesz tylko 'dla funu' czy to twoje główne źródło grzewcze?Ty jesteś z wawy, źródło też?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 01.11.2005 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 skrysztofik - w tym roku za grab płaciłam 160 zł/mp. Drewno suszone, porąbane.Transport gratis. Po obdzwonieniu różnych potencjalnych dostawców, mniej więcej j. w., tj. 160 - 155 - 150 za metr przestrzenny suchego (i jest takich mało), ew. 135-140 za świeże (większość), transport w cenie (~20 km). Prawdę powiedziawszy myślałem, że ze względu na bliskość gór, będzie taniej ... Ale są też oszołomy co za suchą brzozę - fakt: 2-letnią i workowaną - wołają 200 PLN ... Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 02.11.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 ]Maluszek, przy tych cenach, jakie podajesz, ile orientacyjnie zużywasz drzewa w sezonie? Grzejesz tylko 'dla funu' czy to twoje główne źródło grzewcze? Ty jesteś z wawy, źródło też? Pzdr W tym roku zamówiłam 10 mp drewna ( 8 grabu i 2 brzozy) - powinno to starczyć na ten sezon zimowy. W zeszłym zamówiłam 8 mp i to bylo ciut za mało. Kominkiem grzejemy codziennie i praktycznie jest to jeden z podstawowych źródeł ciepła. Drewno jest gdzieś spod Białegostoku - jakbyś chciał namiary to pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.11.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Dla poszukujących taniego opału - mogę polecić palenie starymi słupkami ogrodzeniowymi z akacji. Ostatnio palę takimi z ponad 15 letniego płotu. Nie licząc części zakopanej w ziemi jest praktycznie całkowicie suche, ta z ziemi przyzwoicie - nadaje się do palenia. Jednynie przy cięciu trzeba uważać na gwoździe. Jeśli ktoś ma coś takiego w okolicy to warto wypróbować, tym bardziej że poza własną pracą mogą być często za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwizdki 02.11.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Czy ktoś ma namiary na w miare suche drewno kominkowe w okolicach Gdańska / Pruszcz Gdańskiego? Pliz! Za 2 tygodnie wprowadzka, drewno z szalunków już sie kończy, a zima tuż, tuż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 02.11.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 a ja mam maly problemmam duzo swiezego jesionu ale potrzebuje brzozy na rozpalkei tak znalazlem goscia co chce 130zl za mp brzozy-ale 5 mp od razua mi sie to nie zmiesci 2mp dla mnie to maxMoze ktos potrzebuje z Poznania lub okolic w kier. Buk-u??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
root 01.09.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Witam. Wiem że było nie raz, ale jak wyglądają ceny obecnie ??Napiszcie jakie drewienko i za ile kupujecie, i czy cena jest za metr sześcienny czy przestrzenny ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasas 01.09.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 70 zł za m3 olcha i brzoza w miksie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts