Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trzy rzeczy:

1. Za 61 zł to mam 1mp buka na składzie i nie muszę nic wycinać. 50 zł za brzozę w lesie nie jest ceną rewelacyjną :o

2. Powalone w lesie drewno może leżeć w lesie miesiąc albo dwa a takie już za bardzo się nie nadaje do czegokolwiek

3. Jak ktoś sobie ładuje drewno ze składu to już nie jest sprawa leśniczego i to jest jedno (zresztą nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem żeby leśnczy organizował załadunek), a prowadzenie prac w lesie który jemu podlega to jest drugie.

Aby prowadzić przace związane z wycinką leśniczy wynajmuje firmę (ZUL-zakład usług leśnych) a ci muszą mieć ludzi z uprawnieniami na drwala.

W twoim przypadku mogło to być potraktowane jako roboty pielęgnacyjne a to już nie jest obwarowane większymi wymaganiami, a może ten leśniczy nie barzdzo się przejmował pzepisami itp. W moim regionie (Bieszczady) gdzie gospodarka leśna jest dosyć istotnym elementem podejście jest trochę inne.

• Odpowiedzi 592
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wowka, sorrry ale moje ślepe oczy zobaczyły tylko te 170 :wink:

Metr przestrzenny to drewno ułożone w sągu o rozmiarze 1mx1mx1m (ma trochę powietrza między drewienkami :wink: )

Metr sześcienny to samo drewno bez przerw (raczej trudno to uzyskać chyba, że deski :lol:

Metr sześcienny jest równy 1mx1mx1m. Poniewaz drewna nigdy nie upakujesz idealnie w przemyśle drzewnym funkcjonuje jednostaka metr przestrzenny. 1mp=1m3

Błysnąłem :lol:

Macie może namiary na kogoś sprzedającego drzewo w okolicach Wrocławia ??

Drzewo możesz kupić w szkółce leśnej a drewno w leśnictwie. Poszukaj w książce telefonicznej nr telefonów do leśniczówek czy też Nadleśnictwa

To dosyć drogo ci wyszło. Niedawno Maluszek w jakimś innym wątku pisał o cenie 160zł/mp suszonego (2 lata), połupanego drewna na palecie dostawa (przy 6mp) gratis.

ceny sa na poziomie 120zł

Trzy rzeczy:

1. Za 61 zł to mam 1mp buka na składzie i nie muszę nic wycinać. 50 zł za brzozę w lesie nie jest ceną rewelacyjną :o

2. Powalone w lesie drewno może leżeć w lesie miesiąc albo dwa a takie już za bardzo się nie nadaje do czegokolwiek

3. Jak ktoś sobie ładuje drewno ze składu to już nie jest sprawa leśniczego i to jest jedno (zresztą nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem żeby leśnczy organizował załadunek), a prowadzenie prac w lesie który jemu podlega to jest drugie.

Aby prowadzić przace związane z wycinką leśniczy wynajmuje firmę (ZUL-zakład usług leśnych) a ci muszą mieć ludzi z uprawnieniami na drwala.

W twoim przypadku mogło to być potraktowane jako roboty pielęgnacyjne a to już nie jest obwarowane większymi wymaganiami, a może ten leśniczy nie barzdzo się przejmował pzepisami itp. W moim regionie (Bieszczady) gdzie gospodarka leśna jest dosyć istotnym elementem podejście jest trochę inne.

goro...pozdrawiam.Podaj namiar na te buczynę?

We wrześniu gdy kupowałem pierwszy raz było kilka ogłoszeń w prasie, ceny 120-130 za m porąbanej brzozy, jednak najtaniej wyszło mi pare km od mojego domu 120 za m brzozy z dowozem i rozładunkiem bez układania. Kupiłem tylko 2 m by moć wreszcie się cieszyć kominkiem...

Niestety pale jeszcze rzadko bo drewno zbyt mokre.

Aha - facet mowil że w czerwcu sprzedawał po 100zł.

Dzwoniłem tez do okolicznych leśniczówek ale we wrześniu nic nie mieli - zapewne wszystko wykupili pośrednicy. Cena w leśniczówce około 50 zł za metr(przestrzenny) brzoza, dab , akacja - metrowej długości.

W końcu udało mi sie odkupić od znajomego 5 m nie pocietego debu i brzozy po ok 50zl za m, kupilem pile lancuchowa i dobra siekiere no i dotleniam organizm w wolne weekeny :)

Licząc 5x50 zł oszczednosci piła juz mi sie zwróciła...

db

P.S.

Brachol twoj adres wygląda znajomo, bywasz na ściemach off-road?

Na wiosne kupowałem w Murzynowie Leśnym od leśniczego. (50 km od Poznania wyjazd drogą nr 11 na Katowice) Grab nieporąbany w kawałakach po 1 metr. Cena 62 zł za m sześcienny. Wiem, że mają w sprzedaży już porąbane, sezonowane. Odbiór własny z lasu.

P.S.

Brachol twoj adres wygląda znajomo, bywasz na ściemach off-road?

jak na razie bylem tylko raz w piatek jak byl film Mariusza z Indii

pozdrawiam :-)

• 3 weeks później...
Drewno do kominka SUCHE !!! Komin zasyfiny po 2-3 miesiącach palenia i kompletny brak ciągu a w konsekfencji odymiona obudowa to efekt palenia " błotem kominkowym ". Wklad palący wode to kiepski sposób na tanie ciepło. Szyba po takim paliwie to smoła w czystej postaci. Ścianki wkladu oklejone jak to wyczyścić ??