Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawiałem się też jaki wpływ na osadzanie się sadzy ma etap palenia w kominku, inaczej mówiąc: jakie warunki najbardziej sprzyjają powstawaniu tego a jakie minimalizują te zjawisko? Z różnych stron czytałem, że podtrzymywanie delikatnego żaru jest jedną z przyczyn powstawania sadzy, bo temperatura jest niższa. A jak ma to się to rozpalania? Bo przy rozpalaniu jest właśnie ta niższa temperatura. Czy żywica z tych iglaków wytrąca się bardziej przy rozpalaniu czy też jakbym wrzucił kilka patyków do rozgrzanego już kilka godzin pieca?
  • Odpowiedzi 592
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Używając drewna iglastego tylko do rozpałki, nie musisz się niczego obawiać. Palenie tym drewnem w większej ilości odradzam w Twoim wypadku. Przyczyna to grube rury które mogą się oklejać sadzą z drewna iglastego i prawdopodobnie żeliwne palenisko. Drewna iglastego nie boją się natomiast piecokominki budowane z materiałów ceramicznych.

A ja jeżeli państwo pozwolą za nauką branży kominkowej z FM........... z EńkoBatura się nie zgodzę.Gadasz głupoty .tak gadasz głupoty.A jak będzie często rozpalał to mu się ten smolisty syf nie odłoży w kominie???Ta rozpałka przejdzie w większą ilość a te szczątkowe ilości syfiastych smolistych dobrodziejstw ;) spenetrują dostatecznie nasz komin.Więc nie karm mądrościami ,krótkich forumowiczów, tylko otwarcie powiedz ,że sosnowe to syf choćby miały być nawet tylko rozpałką.:p

NIKT

Tutaj musisz jednak się zatrzymać i bardziej doprecyzować swoją wypowiedź na tym publicznym forum Muratora.

Dodaj informacje o temperaturze spalania.

NIKT

Tutaj musisz jednak się zatrzymać i bardziej doprecyzować swoją wypowiedź na tym publicznym forum Muratora.

No właśnie to wydaje się istotne, bo może przy rozpalaniu jak jest oczywiśćie bardziej ogień niż żar, to wtedy lepiej się spala taki iglak i nie odkłada się żywica? A może jeszcze gorzej? Teraz już sam nie wiem.

NIKT

temp. spalania znasz :yes::yes::yes: .............Jeżeli sukcesywnie jako rozpałkę będziesz traktował szczapy sosnowe................systemówkę zasrasz............Żywica cię zniszczy i ten system kominowy.

No właśnie to wydaje się istotne, bo może przy rozpalaniu jak jest oczywiśćie bardziej ogień niż żar, to wtedy lepiej się spala taki iglak i nie odkłada się żywica? A może jeszcze gorzej? Teraz już sam nie wiem.

Musisz wziąć poprawkę na to, że chłopcy czasem piszą tak tylko dlatego, że nie cierpią Batury:cool:

Podtrzymuję: nie masz czym się przejmować. Sosna, świerk, jodła to najlepsza podpałka. Możesz również palić tak:

http://blog.kominki-batura.pl/?p=88

Musisz wziąć poprawkę na to, że chłopcy czasem piszą tak tylko dlatego, że nie cierpią Batury:cool:

Podtrzymuję: nie masz czym się przejmować. Sosna, świerk, jodła to najlepsza podpałka. Możesz również palić tak:

Za ten kit marketingowy i ociemnienie ludzi zostajesz zacytowany.Panowie chorągiewko wie gdzie teraz dmucha???Do naszych nowych domostw z systemowymi kominami nie wsadzajmy nic co ma przekraczającą ilość substancji smolistych.To najlepsza droga do długotrwałej pracy całego układu.

p.s

Ja tam cie chyba cierpię.................ale nie cierpię ja z ukrycia wyskakujesz z tymi swoimi pierdkami.:no::p

A te grube okrągłe kawałki z powyzszej instrukcji nie są przypadkiem iglaste? - bo wygląda jak świerk. I gdzie tu potwierdzenie słów o iglastym tylko na rozpałkę .. :bash: :bash: :bash: :bash:

A te grube okrągłe kawałki z powyzszej instrukcji nie są przypadkiem iglaste? - bo wygląda jak świerk. I gdzie tu potwierdzenie słów o iglastym tylko na rozpałkę .. :bash: :bash: :bash: :bash:

To, że w tym wątku rozmawiamy o iglastym TYLKO na podpałkę, nie oznacza zakazu palenia iglastym w kominku. Drewno iglaste to doskonały opał, wymaga jednak odpowiedniej instalacji, trochę chęci i odrobiny wiedzy.

To, że w tym wątku rozmawiamy o iglastym TYLKO na podpałkę, nie oznacza zakazu palenia iglastym w kominku. Drewno iglaste to doskonały opał, wymaga jednak odpowiedniej instalacji, trochę chęci i odrobiny wiedzy.

Idąc dalej za waszym głosem Baturoeniek jeśli dostosuję instalację,przy odrobinie chęci i tyleż samo wiedzy to mogę tym zaraz ściętym sosnowym.Skoro jak fachowcy wypowiadacie się publicznie na FM i nie widzicie jako fachmani że nijakiego zakazu nie ma i żadnych przeciwwskazań by palić sosną to dajcie dyspensę również na inne paliwa stałe.Brykiet z węgla ten dostosowany do warunków kominkowych z opóźnioną temp. spalania:yes::D,by za wysoko nie poszło nam w instalację.

p.s

Preferujecie zdrowe palenie,selekcjonowanym drewnem,sezonowanym by w kominku osiągać to do czego został stworzony,stosujecie bardzo zadziwiające rozwiązania,siedzicie i śledzicie nowości na rynku kominkowym by wreszcie palnąć fafrocla. Drewnem sosnowym toż to raj dla kominka,jak rozumiem i tego KZPŁW tyż. Co dla was oznacza rozpalanie szczapkami sosnowymi ,że nie maja prawa smolić zestawu kominowego ,zaiste nie wiem.Minie trochę czasu i jak chorągiewny na wietrze zmienicie kierunek i będziecie wyśmiewać po swojemu tych ,którzy palą i rozpalają sosnowym.

Edytowane przez niktspecjalny
  • 3 months później...
Można zrobić niewielką altanę 2x4m i na jednej ścianie ułożyć część drewna, jak się dach altany wyciągnie w jednym kierunku to pod tym dachem drugą część, i co roku przekładać, coby suche drewno było zabierane z altany. Dodatkowo altanę można wykorzystać na cały sprzęt ogrodniczy. Super sprawa :)

Oto moja konstrukcja - tymi rencami robiona:) mieści jakieś 3m3 - mi to wystarcza na sezon gdyż kominek użytkowany okazjonalnie.

fkwz.jpg mkty.jpg