Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno do kominka - wątek zbiorczy na temat gatunków, suszenia, kalotyczności i cen

pik33

Recommended Posts

• Odpowiedzi 592
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niech ktoś mi powie, ile za drewno w okolicy Starych Babic pod Warszawą( i gdzie w tej okolicy można kupić) . Kupiłem brzozy 115zł plus VAT/m3 plus transp(300zł) ale muszę oddać drewna, ponieważ człowiek przywózł mi drewno moczone w oleju hydraulicznym( wylało im się podczas ładowania na ciężarówkę)

• 3 weeks później...

wieliczka: na wiosnę br. buk+grab mieszanka rąbane (super-grube, nie jakies patyki) 130 zł + przywóz 10m3 100, ale wiem, że teraz u tego gościa ceny wyższe. W zeszłym roku (wiosna 2005) kupiłem dęba w metrówkach (też super-bez patyków) po 110 zł i przywóz 200 za 10m3.

Ja kupuję wczesną wiosną, jak zejdą sniegi i zaczynają pozysk drewna - wtedy jest bez problemów. A i tak musże suszyć min dwie zimy.

A niech mi ktoś powie takie cosik.

25 metrów wysokości (wierzba biała) objętośc pnia 1,5.

Ile m3 z tego wyjdzie?? Mam trzy takie drzewa tuz za działką moją do ścięcia. Stoja na pasie drogowym, przez które będzie szedł gaz. Mam już wszystkie pozwolenia czekam na wolny termi speców od ściecia i energetyki, bo prąd muszą wyłączyc na całej ulicy. Sąsiad daje mi w ciemno za nie 450 zł warto?? Drzewo będzie moje bo w zamian za ścięcie także w moim interesie miasto oddaje mi je.

A niech mi ktoś powie takie cosik.

25 metrów wysokości (wierzba biała) objętośc pnia 1,5.

Ile m3 z tego wyjdzie?? Mam trzy takie drzewa tuz za działką moją do ścięcia. Stoja na pasie drogowym, przez które będzie szedł gaz. Mam już wszystkie pozwolenia czekam na wolny termi speców od ściecia i energetyki, bo prąd muszą wyłączyc na całej ulicy. Sąsiad daje mi w ciemno za nie 450 zł warto?? Drzewo będzie moje bo w zamian za ścięcie także w moim interesie miasto oddaje mi je.

Zakładam, że 1,5m to obwód, a nie objetość pnia, a zatem:

Obwót koła L=2PiR=> R=0,24m

Objętość walca V=pole koła*H=>PiRR*H => 3,14*0,24*0,24*25 => 4,5m3

Razy trzy sztuki drzew, to masz jakieś 13kubików drewna free - nieźle. To one muszą być naprawdę solidnie duże. Tylko wierzba ma średnią wartość opalową...

No nie tak free za ich ścięcie płace 300 zł i to dlatego, że stoja koło siebie i mogą je jednym machem zerwać. Jeszcze enea sobie zyczy 150 zl za wyłączenie prądu, ale załatwiam żeby nie płacić - uzasadniając tym, ze pociągnęli kabel między drzewami, który w każdej chwili może się zerwać i widzę, że miękną

Przy założeniu, że pień u jego podstawy i na stożku wzrostu ma 1,5m obwodu ;-)

Trzeba coś uprościć, lub załozyć, że to stożek i wówczas to samo tylko jeszcze (x1/3)! I też będzie to założenie upraszczające, bo pień też nie jest stożkiem, jednak bardziej walcem

U nas 160 zł za bardzo suchy dąb gotowy do palenia (transport included).

Jest to bardzo uczciwy metr :wink: , bo różne już widziałem :roll: W nadleśnictwie m3 dębiny kosztuje 120 do tego trzeba transport, stac w kolejce (zeby dopchac sie przez handlarzami o 4.00, bez gwarancji powodzenia kupna) potem trzeba jescze wszystko pociąć i porąbać. Te 160 zł chyba warto wydać. :wink: