Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno do kominka - wątek zbiorczy na temat gatunków, suszenia, kalotyczności i cen

pik33

Recommended Posts

Wartownik napisał

Metr przestrzenny czyli - potocznie metr stosowy.

Metr przestrzenny to nie zawsze to samo co metr stosowy . Zgadza się to tylko w przypadku , gdy wałek ma długość 1 m . Gdy wałek ma długość 2,4 m , to w tym wypadku 1 metr stosowy = 2,4 mp (metra przestrzennego).

Metr przestrzenny to : długość wałka = 1 m , wysokość stosu 1 m , szerokość stosu 1 m . Leśnicy stosują zamienniki w przeliczaniu objętości drewna stosowego wyrażonej w mp na m3 . I tak 1 mp buka i graba w korze = 0,7 m3 ,

1 mp brzozy w korze = 0,65 m3 , 1 mp sosny o długości wałka 1 - 1,2 m = 0,65 m3 , o długości wałka 2 m-2,4 m = 0,62 .

1 mp świerka i jodły o długości wałka 1 - 1,2 m = 0,7 m3 , o długości 2 - 2,4 m = 0,67 m3 .

Zamienniki biorą się z tąd , że do naczynia z wodą wrzuca się metr stosowy określonego drewna a wyparta przez to drewno objętość wody jest równoważna objętości drewna w m3 .

Pozdrawiam Kuna - leśnik

• Odpowiedzi 592
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam !

Dziś po raz pierwszy odebrałem transport drzewa do kominka. Zamówiłem 10 metrów (przestrzennych) hic! bo tak podobno teraz liczą. Wszystko fajnie ale jak z żoną poukładałem drewno w zgrabny stosik to z pomiarów powstałej bryły wyszło że tego drewna jest co najwyżej 6 m.p. To chyba nie jest normalne ? Owszem wiem że metr przestrzenny to ilość drewna wrzuconego luzem do miary o wymiarach 1x1x1. Zrozumiałbym różnicę na poziomie 20% ale 40% to chyba lekka przeginka. Co o tym sądzicie ? atakować go jutro ? czy nie warto bo i tak nic nie ugram ?

Michał Gdynia

Walcz - a jak nie dadzą to upublicznij dane zeby ostrzec wszystkich i odswiezaj wątek co chwila :) - Tępić oszustów - juz nie raz przyjezdzali i mierzyli mi na burtach (co prawda małe ilości) a przy samodzielnym uożeniu oczywiście brakowało. Raz jeden dostawca mi powiedział że on to jest taki uczciwy ze jak on układa to wchodzi 13mp a jak jego ludzie to tylko 10mp a wygląda tak samo - co prawda uczciwy bo sąsiadowi dowiózł 2mp (zamawiał 8 a po ułożeniu wyszło 6) - tłumaczył to tym ze jak transport nie idzie dla jednego odbiorcy to czasami cięzko podzielic na oko czy tez na miarę samochodu - ale dowozi bo zalezy mu na opinii klientów. Dlatego wydaje mi sie ze w miare uczciwe jest tak jak to robi jakas tam firma pod warszawą (z allegro) tzn pakuje na palety 1mp i sprzedaje tymi paletami - ale niestety u nas nie moge nikogo takiego znalezc. Zakup drewna to jak ruletka - nigdy nie wygrasz.

Znalazłem taki tekst:

Metr przestrzenny - miara objętości stosowana przy szacowaniu przestrzeni potrzebnej do transportu towarów. W leśnictwie stosunkowo ściśle związana z kubikiem: w jednym metrze przestrzennym drewna (w postaci kloców przeznaczonych na opał lub do papierni) znajduje się zazwyczaj około 0,65 kubika drewna, to znaczy 0,65 metra sześciennego tego surowca

Metr przestrzenny to miara umowna (tak jak tona nasypowa) i wyłącznie od stosującego ją zależy, co przez to rozumie. Ja usłyszałem "na dzień dobry", że 10 mp po ułożeniu w słupki daje około 8 m3, co oczywiście nie jest prawdą, bo m3 czegokolwiek, to tyle co 1000 litrów wody w temp. 20*C...

Następnym razem kupię gdzieś indziej...

Witam !

Dziś po raz pierwszy odebrałem transport drzewa do kominka. Zamówiłem 10 metrów (przestrzennych) hic! bo tak podobno teraz liczą. Wszystko fajnie ale jak z żoną poukładałem drewno w zgrabny stosik to z pomiarów powstałej bryły wyszło że tego drewna jest co najwyżej 6 m.p. To chyba nie jest normalne ? Owszem wiem że metr przestrzenny to ilość drewna wrzuconego luzem do miary o wymiarach 1x1x1. Zrozumiałbym różnicę na poziomie 20% ale 40% to chyba lekka przeginka. Co o tym sądzicie ? atakować go jutro ? czy nie warto bo i tak nic nie ugram ?

Michał Gdynia

Jeszcze kwestia ceny... w Chwaszczynie jest pocięte i połupane za 180 złociszy.

Sam kupuję po jakieś 25-35 zł za metr sześcienny (prawie) odpadówki tartacznej miękkiej (ale nie do kominka). i patrząc na zbindowaną fure od razu wiem co tam "siedzi".

Jak sobie patrzę na drewno ułożone w "paczki" metrów przestrzennych na składach to dochodzę do wniosku, że panowie osiągają "mistrzostwo" w takim układaniu drewna, żeby było jak najwięcej powietrza :-?

Trzeba dokładnie obejrzeć takie paczki; jak ma się czas i piłę to bezpieczniej zamawiać metrówki.

Ale z tym nieuczciwym dostawcą nie odpuszczaj sobie. Zrób awanture, może zadziała, a jak nie - to rzeczywiście daj na Forum namiary.