arpa 12.11.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Metr szescienny to rzeczywista objetosc drewna. Metr przestrzenny , to drewno + przestrzen pomiedzy ulozonym drewnem. Ta przestrzen ma rozna wielkosc , przy przeliczaniu metra przestrzennego na szescienny stosuje sie specjalne tabele. Ja w październiku kupiłem brzozę za 100 (11 m3) + 100 dowóz. I teraz mam pytanie - posztaplowałem i wyszło mi niecałe 8 m3 - czy jest to w miarę normalne, czy też powinienem się kłócić o 300 zł? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 13.11.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Ja w październiku kupiłem brzozę za 100 (11 m3) + 100 dowóz. I teraz mam pytanie - posztaplowałem i wyszło mi niecałe 8 m3 - czy jest to w miarę normalne, czy też powinienem się kłócić o 300 zł? Pozdrawiam Ja kupiłem kilka dni temu 8 metrów, po ułożeniu wyszło niecałe 6 (a niby mierzyłem przyczepę i wychodziło ok. 8mp. Niestety myślę, że jest to norma, choć na pewno być nie powinna. Co do kłótni - wg mnie nic nie osiągniesz (ani nic nie udowodnisz). Ja po prostu więcej u tego dostawcy nie kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 13.11.2006 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 W moich okolicach sprzedawcy drewna do kominka proponują chore ceny - od 150 do 190 zł za drewno pocięte i połupane, ale ścięte w tym roku (od maja do października). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 13.11.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Yoric no chyba ziomalowi to powiesz gdzie tak tanioooooooo J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 14.11.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Jerzy Jak obcym mowilem ..to ziomalowi tym bardziej zdradze Problem z tanim drewnem polega na tym, ze nie ma telefonu do ekipy, nie ma ze dzwonisz, zamawiasz, przywoza i placisz .... Trzeba szukac, rozmawiac z ekipami, ktore kroja drzewa w okolicy - wtedy moze byc taniej Ostatni transport - 3,5 mp debu za 320 zl. Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.11.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Znaczy się - od złodziei? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 14.11.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 anpi, czasownik "kroic" traktuj doslownie - jako ciecie materialu ...a nie jako kradziez towaru. Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 14.11.2006 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 ..czyli trzeba zacząć dużo spacerować po lesie J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 27.02.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Witam. Jaką przyjąć średnią cenę za m3 drewna z drzew liściastych?Mam ma myśli świeże, drewno jeszcze nie pocięte i nie porąbane kupione legalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek_akcent 27.02.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 43 - osika, 75 dab - nie pociete. Kupowane od lesniczegoLubelszczyzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 24.05.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 WitamKiedyś widziałam wątek o drewnie do kominka, ale nie mogę tego znaleść i dlatego jeszcze raz poruszę ten temat.Jaki rodzaj drzewa jest dobry do palenia w kominku, wiem że liściaste, ale które są najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabu 24.05.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 twarde bug, brzoza, i koniecznie podsuszone powinno być zeszło roczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.05.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 rzeką to jeszcze nie paliłemdrewno to jakiekolwiek SUCHE i LIŚCIASTE osobiście palę lipą i leszczyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 24.05.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Miękkie drewno (np. brzoza) jest bardzo dobre do rozpalania. A do długotrwałego palenia - twarde (np. dąb). Oczywiście każde drewno musi być suche. Paliłem w zimie mokrym dębem i po załadowaniu kominka do pełna, wystarczało na 8-12 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 24.05.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 twarde bug, brzoza, i koniecznie podsuszone powinno być zeszło roczne jak bugiem nie da rady - spróbuj bukiem wg mnie nie musi być zeszłoroczne wystarczy parę miesięcy (zresztą zależy jakich) osobiście zamawiałem dąb i brzozę - to pierwsze paliło sie dłużej a po zatym łatwiej było porąbać polana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 24.05.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 ja paliłem (pierwszy sezon) głównie brzozą i dębem - na forum znajdziesz jakieś opowieści, że niezbyt dobrze palić samym dębem (jakieś kwasy czy coś) więc zapobiegam i robię mix poza tym paliłem drzewkami owocowymi wiśnią, śliwą i czerśnią - polecam jest w miarę twarde. rewelacyjny jest podobno grab ale bardzo trudno go dostać. acha, jak dostaniesz gdzieś dąb lub grab nie pociosany na polana to jak najszybciej trzeba to zrobić. jak takie drewno będzie się sezonować to potem tego siekierką łatwo nie ugryziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 24.05.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Dziękuję Wszystkim za wypowiedzi Mąż dzwonił po okolicznych "dostawcach" i okazuje się, że w jest problem z drewnem do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arluka 25.05.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 a ja mam jeszcze jedno pytanie, jak się ma m3 drewna do mp. Właśnie wykonałam kilka telefonów w celu rozpoznania rynku. Ceny od 130,00 zł za mp do 158,00 zł. ale opinie na temat porównania m3 do mp są różne tj. mp to 63% m3 lub ok 90% m3. To w końcu jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.05.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 im większe kloce tym mniej m3 w mp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arluka 25.05.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 ale ja piszę o drewnie pociętym, gotowym do palenia, poukładanym na palecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts