Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno do kominka - wątek zbiorczy na temat gatunków, suszenia, kalotyczności i cen

pik33

Recommended Posts

• Odpowiedzi 592
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 months później...

W moim przypadku jest taka "buda" :-) konstrukcja szkieletowa wykonana z pozostałej kantowizny przykryta na miarę wykonaną plandeką.

Na początku miałem drzewo po protstu ot tak sobie przykryte...jednak i deszcz i śnieg tak na to podwiewał, że to przykrycie nie zdawało egzaminu...

Docelowo będzie jakaś wiatka...

Zamawiam 10 m3 na całą zimę. Trzymam drewno po prostu poukładane pod południową ścianą domu (od strony "ogrodu"). Okap ma ok. 80 cm - więc jest to dobra osłona przed deszczem, strona południowa - więc słońce suszy drewno, na tej ścianie jest tarasik i wejście do salonu z kominkiem - więc wygodnie się nosi drewno, zaś stos drewna na całą ścianę wygląda całkiem urokliwie.

Jedyną wadą rozwiązania jest to, że po stosie drewna koty mi włażą na parapety i zostawiają odciski łapek na szybach :)

Ja z kolegą wybudowałem drewutnie na mniejwięcej 8m3 drewna z pozostałości po więźbie. Oczywiście drewno na główną konstrukcję zamówiłem ekstra ale wszystkie zastrzały, krokwie, jętki zrobiłem z resztek. Podłoga z resztek łat a dach z dachówek będzie jak tylko znajdę czas aby je tam wtargać. Pokrycie dachu drewutni traktuję jako magazyn zapasowych dachówek dla domu. Wolę na drewutni mieć zapas i przekładać w razie potrzeby.

Ja składuję drewno w składziku na opał w piwnicy. Jesienią ściągam okno wkładam ślizg(wsyp zrobiony z pilśni żeby się rama okna nie poobijała), podjeżdżam Żukiem i wrzucam drewno. Niewątpliwą zaletą tego rozwiązania jest to że nie marznę idąc po drewno i nie wnoszę śniegu do domu. Wady- mam w tym pomieszczeniu trochę czarnych żuków które żyją pod korą, ale to pomieszczenie w piwncy mam super szczelne więc robale się nie rozłażą np do pralni czy innych. W tym momencie składzik mam tak zapełniony, że jest tylko wąskie przejście do okna, a pocięte na ~40 cm drewno poukładane jest prawie do sufitu 2,20 m.

budujecie wiatę czy coś takiego?? Pytanie dla tych co mają wiatę ile to kosztowało??

Może skorzystasz z mojego "patentu".

O minusach:

Nie ma to może wyglądu "mercedesa" ale po zapełnieniu polanami drewna wygląda efektownie i przyjemnie dla oka.

Zajmuje trochę miejsca (na długość) - 10 mp drewna to 0,6m(głębokość: 2 polana po 0.3m)* 1.5m (wysokość - można wyżej ale to niepraktyczne) * 11,1 m (długość)

Plusy:

Sprawdziły mi się dwa rzędy polan po 30-40 cm (pomiędzy nimi koniecznie kilkucentymetrowa pustka powietrzna) - jest wszędzie przewiew, schnie to błyskawicznie, nie lęgnie sie robactwo

"Stojak" w moim wykonaniu nie kosztuje wiele. Pustaki, bloczki betonowe to pozostalość po budowie, tak samo jak palety po materiałach budowlanych. Deski prosto z tartaku + rolka papy wierzchniego krycia + gwoździe to góra 200 zł.

http://img100.imageshack.us/my.php?image=nadrewnonu9.jpg